ΙΘΑΚΗΣ 
 
ithakimap

Η Ιθάκη είναι το πασίγνωστο νησί του Οδυσσέα, αλλά όχι τόσο γνωστό ως τουριστικό θέρετρο για διακοπές και ψυχαγωγικό προορισμό. Είναι όμως,  ιδανικό μέρος για διακοπές  οικοτουρισμού και δραστηριότητων, καθώς η ευγενική ομορφιά του, οι ανεξερεύνητες πράσινες κοιλάδες του, τα βουνά του και οι πολλές καθάριες, κρυστάλλινες ακρογιαλιές του, το καθιστούν ιδεώδη προορισμό για τέλειες διακοπές σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Ιθάκη είναι ουσιαστικά δύο δασώδεις κορυφές βουνών πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες ξεπετάγονται σχεδόν από το Ιόνιο Πέλαγος και ενώνονται στο κέντρο του νησιού με μια λεπτή εδαφική έκταση.

Η Ιθάκη συνδυάζει την ιστορία, τη θρησκευτική παράδοση, τον πολιτισμό και τη γεωργική και ναυτιλιακή ζωή - αμετάβλητη για γενεές - με μια φυσική ομορφιά, που αιχμαλωτίζει ακόμα και τον πιο πολυταξιδεμένο επισκέπτη.
Τα δασοσκέπαστα μονοπάτια,  συνδυασμένα με τις μαργαριταρένιες ακτές, αποτελούν παραμυθένιες σχεδόν εικόνες που δύσκολα θα αποφασίσετε να αφήσετε φεύγοντας.

Δείτε Φωτογραφίες της Περιοχής

Αναζήτηση

Παρουσίαση

vathiithaki 

Στο πέρασμα των αιώνων, η Ιθάκη ήταν γνωστή ως η πατρίδα του Οδυσσέα . Για χρόνια ο  ήρωας του Ομήρου περιπλανήθηκε, προτού να επιστρέψει, τελικά, στο βασίλειό του.

Αν και επισκέφτηκε μέρη μακρινά, όμορφα, εξωτικά, η Ιθάκη δεν έφυγε από το μυαλό του ούτε για μια στιγμή. Και ακόμα και σήμερα, αν βρεθείτε, έστω και μία φορά εκεί, δύσκολα θα ξεχάσετε αυτό το μικρό, ορεινό νησί με τους γοητευτικούς όρμους, που συντελούν στη δημιουργία ενός γήινου παράδεισου.

Η Ιθάκη χωρίζεται από την Κεφαλονιά από ένα κανάλι εύρους περίπου 2 έως 4 χιλιομέτρων . Η δυτική ακτή του νησιού είναι απότομη και σχεδόν άγονη, σε αντίθεση με την πράσινη, προσιτή και εξευγενισμένη ανατολική ακτή.

Η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού είναι το Βαθύ, με όμορφα σπίτια με κόκκινες σκέπες, στη μέση του γοητευτικού τοπίου, στο τέλος του βαθιού κλειστού κόλπου του Μώλου. Τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά βρίσκεται το σπήλαιο των Νυμφών.
Εδώ σύμφωνα με το μύθο, ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα, που του δόθηκαν από το Αλκίνοο, όταν έφτασε στις ακτές τις Ιθάκης, δέκα έτη μετά από το τέλος του Τρωικού πολέμου. Αξίζει να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό μοναστήρι των Αρχαγγέλων στο Περαχώρι.

Βόρεια της κοιλάδας και 600 μέτρα επάνω από τη στάθμη της θάλασσας, το μοναστήρι Καθαρά προσφέρειι μια μοναδική άποψη του νησιού από το καμπαναριό του. Στον ορίζοντα μπορείτε να διακρίνετε τα Ακαρνανικά Ορη, τα νησάκια Εχινάδες, την ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς και ακόμη και την είσοδο στον κόλπο της Πάτρας. Στον κόλπο Πόλη στη δυτική ακτή, κοντά στο χωριό Σταυρό, βρίσκεται η σπηλιά του Λοϊζου. Αγγεία και αντικείμενα πιστοποιούν, ότι στο χώρο αυτό λατρεύονταν η θεά Αρτεμις, η θεά Αθηνά και η θεά Ηρα. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι και το γεγονός, ότι στην σπηλιά βρέθηκαν και δώδεκα τρίποδα, όμοια με άλλα που έδωσαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα.

Το χωριό Σταυρός, 16χλμ από το Βαθύ, είναι το κεντρικό χωριό της βόρειου Ιθάκης. Περίπου 1 χιλιόμετρο βόρειά του είναι η Πηλικάτα. Ανασκαφές σε αυτή τη βουνοπλαγιά αποκάλυψαν έναν οικισμό της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Τα ευρήματα που ξεθάφτηκαν εκεί ενισχύουν τη θεωρία, ότι η αρχαία πόλη Ιθάκη βρίσκεται κάπου στην περιοχή. Το Κιόνι και οι Φρίκες, στη βορειοανατολική ακτή, είναι και τα δύο χαρακτηριστικά παραδοσιακά, παρθένα ακόμη ιόνια χωριά με πολλά μικρά ταβερνάκια κατά μήκος των ακτών τους.

Η Ιθάκη προσφέρει καταπληκτικές παραλίες για μπάνιο, σπήλαια για εξερεύνηση και χωριουδάκια, όπου ο μαζικός τουρισμός είναι άγνωστος. ...''Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...'' , έγραψε ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ορίζοντας για πάντα στη συνείδησή μας, την Ιθάκη ως συνώνυμο του ύστατου προορισμού. Κατά συνέπεια, η Ιθάκη, αυτό το καταπράσινο νησί, μπορεί να γίνει το δικό σας αγαπημένο μέρος,  ο δικός σας ιδανικός προορισμός

Ιστορια

Η Ιθάκη κατοικήθηκε κατά την 3η προχριστιανική χιλιετία, σύμφωνα με τα ευρήματα από τα θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν στα Πηλικάτα. Αυτά, μαζί με τα ευρήματα από την σπηλιά του Λοϊζου, χρονολογούνται μέχρι το 3000-2000 π.Χ. Από το 1500 π.Χ., το νησί κατοικήθηκε ολόκληρο. Ο πολιτισμός του νησιού έφθασε σε ένα υψηλό σημείο το 1000 π.Χ., όταν το βασίλειο της Ιθάκης περιέλαβε και τα άλλα Επτάνησα και το απέναντι μέρος της ακτής της Ακαρνανίας Η πτώση που ακολούθησε οφειλόταν, κυρίως, στην εξάντληση του εδάφους. Το βόρειο μέρος του νησιού, εντούτοις, παρέμεινε κατοικημένο και καλλιεργούμενο. Μετά από το 180 π.Χ. η Ιθάκη έγινε μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιλλυρίας.

Αργότερα, κατασκευάστηκε το λιμάνι, Πόλη ή Ιερουσαλήμ, στο οποίο αναφέρεται η Αννα Κομνηνή στο έργο της Αλεξιάς. Ο λιμένας εγκαταλείφθηκε βαθμιαία και βύθιστηκε στη θάλασσα μετά από το σεισμό του 967μ.Χ. . Το 1086 οι πρώτοι πειρατές εμφανίστηκαν στο προσκήνιο.
Το 1185, η Ιθάκη κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς, οι οποίοι το παραχώρησαν το 1204 στην οικογένεια των Ορσίνι. Το νησί πέρασε αργότερα στην οικογένεια των Τόκκων, στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Τούρκους, για να ξαναπεράσει στην εξουσία των Βενετών το 1500.
Η ενετική Σύγκλητος, ανήσυχη για τη μείωση του πληθυσμού λόγω του φόβο των πειρατών και των Τούρκων, χορήγησε εδάφη σε κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει το νησί και υποσχέθηκε απαλλαγή από τους φόρους. Πολλοί άνθρωποι προσελκύστηκαν από αυτήν την προσφορά, οι περισσότεροι από εκείνους που ζούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία υπέφερε κάτω από τον τουρκικό ζυγό.

Το 1569 η Ιθάκη οχυρώθηκε για πρώτη φορά. Αλλά οι Βενετοί κυβερνήτες, που εκμεταλλεύονταν την ένδεια των ανθρώπων και την άγνοια τους, ενήργησαν συχνά άδικα και διέπραξαν μερικές φορές πράξεις βίας. Ωστόσο, ο πληθυσμός του νησιού αυξήθηκε σε 10.000 και η αυγή του 17ου αιώνα βρήκε την Ιθάκη σε ανάπτυξη, ταυτόχρονα, είχε αποκτήσει και έναν εμπορικό στόλο που συνέχιζε το εμπόριο με την Ευρώπη. Αυτός ο στόλος συμμετείχε σε όλες τις μάχες για την ελευθερία του ελληνικού έθνους.

Το 1798, οι δημοκρατικοί Γάλλοι ανέλαβαν τα Επτάνησα, αλλά τα κράτησαν για μόνο ένα έτος. Παρά τους βαριούς φόρους που επέβαλαν, οι νέες επαναστατικές ιδέες τους βοήθησαν τους νησιώτες να εξελιχθούν. Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι ακολούθησαν τους Γάλλους, ύστερα το νησί ξαναπέρασε στους Γάλλους και τέλος ήρθαν οι Αγγλοι έως το 1863, οπότε η Ιθάκη και τα υπόλοιπα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια δε της επανάστασης του 1821, οι Ιθάκες προσχώρησαν στη Φιλική Εταιρεία και προσέφεραν βοήθεια και καταφύγιο στους υπόδουλους Ελληνες.  Η ένωση με την Ελλάδα το 1863, ήρθε σε μία εποχή που η Ιθάκη ήταν μια σημαντική δύναμη και στο εμπόριο και στη ναυτιλία.

Οπως όλα τα Επτάνησα, έτσι και η Ιθάκη είναι χτυπημένη από τους επαναλαμβανόμενους σεισμούς. Ο χειρότερος πρέπει να ήταν του 1648. Υπήρξαν κι άλλοι σεισμοί, το 1766, 1876 και μεταξύ των 1912 και 1918. Η εκτενέστερη ερήμωση προκλήθηκε από το σεισμό του 1953.

Αξιοθέατα

kioniithaki

Κιόνι
Παραδοσιακό επτανησιακό χωριό μ' ένα γραφικό λιμανάκι, όπου αράζουν δεκάδες κότερα το καλοκαίρι, άλλοτε καταφύγιο και ορμητήριο των πειρατών. Την είσοδο του κόλπου στολίζουν τρεις μισοερειπωμένοι μύλοι.

Σπίτι του Καραϊσκάκη
Στο Κιόνι, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε , μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.

 
  vathiithaki2
Βαθύ
Πρωτεύουσα του νησιού, ολόκληρος ο οικισμός της πόλης αποτελεί αξιοθέατο, γιατί διατηρεί τον παλαιό Επτανησιακό ρυθμό δόμησης και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1982, με τον εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό κόλπο, που κλείνει στην αγκαλιά του το μικρό νησάκι 'Λαζαρέτο'.
Σπήλαιο των Νυμφών
Στο σπήλαιο αυτό που λέγεται και 'Μαρμαροσπηλιά', με δύο εισόδους, μία για τους Θεούς και μία για τους θνητούς και υπέροχους σταλακτίτες, όπου κατά τον Ομηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.

Παλαιοχώρα
Από το Περαχώρι μονοπάτι οδηγεί στην ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου βρίσκονται εκκλησίες με υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Αλαλκομενές
Στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη, που οι ντόπιοι ονομάζουν παλάτι του Οδυσσέα. Μπορεί να είναι η πόλη των Αλαλκομενών, μπορεί και η 'Ιθακησίων Πολιτεία' του Αριστοτέλη.

Πηλικάτα
Κοντά στο Σταυρό στα Πηλικάτα, τοποθετείται η πόλη του Οδυσσέα, σύμφωνα με την Ομηρική περιγραφή, ότι βρισκόταν σε σημείο που είχε θέα τρεις θάλασσες και το περιτριγύριζαν τρία βουνά. Εδώ βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού, όπου εκτίθενται ευρήματα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου.

katharamonastery

Ιερά Μονή των Καθαρών
Η Ιερά Μονή των Καθαρών, προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους, είναι κτισμένη στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από τη θάλασσα και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696.
Η ιστορία, όμως, της εικόνας της Παναγίας, είναι ακόμα πιο παλιά, όπως αναφέρει ο Πατέρας Θεοδόσιος Δενδρινός στη β΄ έκδοση του βιβλίου  "Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης". Το όνομα 'Καθαρά' προέρχεται από τη λέξη 'κάθαρα', που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιγόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».

Ιερός Ναός Εισοδείων της Υπεραγίας Θεοτόκου
(Μητροπολιτικός). Ο Ιερός ναός της Παναγίας στα Λινοβρόχια, όπως λέγεται, χτίστηκε το 1800. Προϋπήρχε μικρός ναΐσκος, τον οποίο μεγάλωσαν για τις ανάγκες των ενοριτών. Εχει ένα θαυμάσιο ολόγλυπτο ξύλινο τέμπλο, μεταβυζαντινής τέχνης του 1793, που κατασκευάστηκε από τον Μετσοβίτη και το επιβλητικό παλαιό κωδωνοστάσιο του 1820.

Ο Ναός της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης, κτισμένος σε υψόμετρο 500μ., είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30μ. και πλάτος 10μ. περίπου) και όπως λέγεται, κτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Το εσωτερικό του Ναού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και γι’ αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το 1959, ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Σπηλιά του Λοΐζου
Κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού, στον κόλπο της Πόλης (Σταυρός), όπου βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Από όλα τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στη σπηλιά του Λοΐζου που έπεσε, πιστοποιείται περίτρανα, ότι το λιμάνι αυτό εσυχνάζετο από της πρώτης μυκηναϊκής εποχής μέχρι της Ελληνικής και Ρωμαϊκής.

Προτομή του Οδυσσέα
Διαβάστε το 'Ευχήν Οδυσσεί' στη προτομή του Οδυσσέα που βρίσκεται στο πάρκο της πλατείας του χωριού Σταυρός.

Ανωγή - Κοίμηση της Θεοτόκου
Στολίδι του χωριού της Ανωγής, η εκκλησία χτισμένη από τον 12ο αιώνα με θαυμάσιες τοιχογραφίες και το βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό της.

Ανωγή - Μενίρ
Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται 'μενίρ'.
Ο Αράκλης, είναι ο σπουδαιότερος και πιο περίεργος αυτών των παράδοξων διαμορφωμένων πέτρινων όγκων.
Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω των σπιτιών του χωριού, έχει ύψος 9μ και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του.

pisoaetosithaki Παραλίες

Αετός
Στη μέση περίπου του νησιού στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, είναι η προστατευμένη παραλία του Αετού, ιδανική για κολύμπι.

Δεξιά ή Δεξά
Στην άλλη πλευρά από την είσοδο του λιμανιού, κοντά στην πόλη, ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Αετό και τη Βόρεια Ιθάκη, συναντάμε την παραλία Δεξά. Είναι μια μικρή παραλία με καταγάλανα νερά. Είναι παραλία που έχει 'Γαλάζια Σημαία'.

Λούτσα
Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, στην αριστερή πλευρά, βρίσκεται η όμορφη αμμουδερή παραλία της Λούτσας, κάτω από τα Ενετικά κανόνια.

Μνήματα
Στον κόλπο του Σκίνου βρίσκεται η παραλία Μνήματα, σε κοντινή απόσταση από την πόλη.

Σκίνος
Βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου κόλπου σε απόσταση 3χλμ από το Βαθύ.

Γιδάκι
Βόρεια της παραλίας Φιλιατρό, είναι το ζηλευτό Γιδάκι, που η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του έχει ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο και φιγουράρει σαν μια από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

Φιλιατρό
Στην ίδια πλευρά, βρίσκεται η όμορφη παραλία του Φιλιατρού στον ομώνυμο κόλπο, όπου συγκεντρώνει ντόπιους και ξένους επισκέπτες, προσφέροντάς τους θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά, ηρεμία και απόλαυση.

Σαρακήνικο
Ανατολικότερα από το Βαθύ, είναι ο κόλπος του Σαρακήνικου με την ομώνυμη παραλία, όπου τα καταγάλανα νερά της θάλασσας χαλαρώνουν τον ταξιδευτή επισκέπτη.

Καμίνια
Στο ΝΑ τμήμα της Ιθάκης, κοντά στο Νησόπουλο, είναι η όμορφη παραλία των Καμινίων.

Αντρι
Στο βάθος του υπήνεμου όρμου είναι μια μικρή, αλλά όμορφη παραλία.

Πίσω Αετός
Διαμετρικά αντίθετα από τον Αετό, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ιθάκης, βρίσκεται μία ακόμα όμορφη παραλία.

Ασπρος Γιαλός
Στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Αγιος Ιωάννης, βρίσκεται η πανέμορφη, πεντακάθαρη ακρογιαλιά και η αμμουδιά του Ασπρου Γιαλού. Εδώ συνδυάζεται το πράσινο χρώμα του όρους Νήριτον με το γαλάζιο του πελάγους. Οι παραθεριστές επιλέγουν αυτή την παραλία για να απολαύσουν τη θάλασσα και την ηρεμία. Δρόμος 3 χλμ περίπου από τη Λεύκη οδηγεί στο χωριό Αγιος Ιωάννης και την παραλία Ασπρος Γιαλός.
Από τη Λεύκη, μονοπάτια οδηγούν σε διάφορες μικρές αμμουδιές, όπως τα Μιλιτερά και το Κουτούπι.

Πόλη
Κάτω από το Σταυρό, στον ομώνυμο κόλπο, είναι η παραλία της Πόλης, όπου υπάρχει υπήνεμο λιμανάκι, αγκυροβόλιο για τις πολλές ψαρόβαρκες της ευρύτερης περιοχής. Στο βυθό της Πόλης βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία καταποντίστηκε.

Αμμούδι
Δίπλα από το λιμάνι της Πόλης, η μικρή αμμουδιά Αμμούδι, είναι κρυμμένη από κάθε βλέμμα και προσφέρει ησυχία και ηρεμία. Πρόσβαση από την Πόλη με σκάφος σε 10 λεπτά.

Κεραμαργειό
Στη δυτική πλευρά του κόλπου των Αφαλών, μετά το Περιβόλι, η πολύ μικρή αυτή βοτσαλοπαραλία προσφέρει κάτι το απόλυτα ερημικό και απομονωμένο.

Περιβόλι
Μέσω μιας σχετικά δύσκολης πρόσβασης, αλλά όμορφης διαδρομής, φτάνει κανείς στην ερημική παραλία Περιβόλι. Μικρή παραλία με πανέμορφα καθαρά νερά.

Κουλούμι
Δυτικά της παραλίας των Αφαλών, σε απόσταση 100μ περίπου, διανύοντας απόκρημνη ακτή, φτάνεις στην όμορφη παραλία Κουλούμι. Πρόσβαση με σκάφος από Πόλη, Φρίκες, Κιόνι.

Αφάλες
Από τον Πλατρειθιά (Λίμνες) παίρνουμε το δρόμο για Αφάλες.
Διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με βλάστηση 'τροπικού τόπου' φτάνει κανείς στη θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών. Πανέμορφος τόπος με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές, που κρύβουν ακόμα δύο ερημικές παραλίες, γι’ αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Στον κόλπο των Αφαλών υπάρχουν παραλίες, στις οποίες μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με σκάφος.

Αμμουδάκι και Ποντικός
Δύο πολύ μικρές παραλίες πολύ κοντά, μετά τις Αφάλες, για απόλυτη ηρεμία.

Κάθισμα
Πολύ μικρή ερημική παραλία, απέναντι από την παραλία των Αφαλών, με πρόσβαση από Φρίκες, Πόλη, Κιόνι με σκάφος.

Πλατύς Αμμος
Μεγάλη και όμορφη παραλία. Συνδυάζει άμμο και θαυμάσιο βότσαλο, πεντακάθαρα νερά.

Συκιά
Ιδανική παραλία, με βότσαλο και άμμο, για απομόνωση. Η παραλία αυτή έχει ίσκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσβαση με σκάφος.

Βουκέντι
Μικρή παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Πρόσβαση με σκάφος.

Αλυκές
Παραλία με βότσαλα και καθαρή θάλασσα. Δέκα μόλις μέτρα πίσω από την παραλία, υπάρχει μία μικρή λασπολίμνη. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ιδανική για λασπόλουτρα.

Ρομποτής (Μάρμακας)
Οι μεγάλοι ευκάλυπτοι κοντά στη θάλασσα, κατά μήκος της όμορφης παραλίας, προσφέρουν φυσικό ίσκιο και δροσιά.

Τρία μούδια
Τρεις μικρές συνεχόμενες παραλίες με άγριο βότσαλο, σε μικρό όρμο πολύ κοντά στις Φρίκες, προσελκύουν αυτούς που αναζητούν ερημιά και ησυχία. Πρόσβαση με σκάφος από Φρίκες, Κιόνι. Βαθύ.

Βαθυαμμούδι
Αλλη μια μικρή παραλία κοντά στο λιμάνι των Φρικών. Πρόσβαση με σκάφος.

Λιμένια και Πέρα Λιμένια
Δίπλα στις Φρίκες είναι η όμορφη παραλία στα Λιμένια, που πίσω της απλώνεται μια ελαιοφυτεία που προσφέρει δροσιά στους λουόμενους. Μετά τα Λιμένια, βρίσκεται η μικρή παραλία Πέρα Λιμένια. Πρόσβαση με σκάφος ή από το μονοπάτι στις Φρίκες.

Κουρβούλια, Πίσω Κουρβούλια, Τσιτσιμίδα, Πλακούτσες
Συνεχόμενες μικρές πολυσύχναστες παραλίες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από Φρίκες –Κιόνι, φημισμένες για τα δροσερά νερά, περιζήτητα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Μαυρωνάς
Μικρή βοτσαλωτή παραλία. Ο κόλπος του Μαυρωνά είναι και καταφύγιο μικρών σκαφών. Πρόσβαση από τη Ράχη Κιονίου.

Κιόνι
Στον όρμο του Κιονιού, οι μικρές παραλίες με τα καθαρά νερά προσελκύουν καθημερινά το καλοκαίρι τους επισκέπτες του χωριού.

Κριτάμι
Βγαίνοντας από το Κιόνι προς το νοτιά, μετά τον κάβο του Αη Λια, με το ομώνυμο εκκλησάκι, είναι η μικρή παραλία με όμορφο βότσαλο και γαλανά νερά, που περιμένει τον επισκέπτη για ξεκούραση.

Κοτσύφι
Μικρή παραλία κατά μήκος της ακτής από τον Αη Λια προς τον Αετό, ιδανική για ησυχία,  ερημιά και απομόνωση.
 

Πώς θα έλθετε

transportmap

Με πλοίο
Πλοία της γραμμής ενώνουν καθημερινά την Ιθάκη με την Κεφαλονιά,  τη Λευκάδα,  την Πάτρα, αλλά και με τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.
Το Βαθύ και ο Πίσω Αετός συνδέονται όλο το χρόνο με την Πάτρα, μέσω Σάμης, με το πλοίο της γραμμής 'Κεφαλονιά'.
Επίσης, ο Πίσω Αετός συνδέεται με το Φισκάρδο Κεφαλονιάς, αλλά και με τη Βασιλική Λευκάδας και με τον Αστακό με φέρρυ.
Ο Πίσω Αετός συνδέεται επίσης, με τον Αστακό με το φέρρυ "Αγιος Ανδρέας".
Από τις Φρίκες υπάρχουν δρομολόγια όλο τον χρόνο για Φισκάρδο και Βασιλική ή Νυδρί.

Οδικώς & Πλοίο
Από την Αθήνα υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια
α) ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς για Πάτρα με ανταπόκριση το πλοίο της γραμμής και
β) ΚΤΕΛ για Αστακό

Αεροπορικώς
Επίσης, στην Ιθάκη μπορείτε να πάτε με το αεροπλάνο μέχρι την Κεφαλονιά και μετά, είτε μέσω του τακτικού φέρρυ Σάμη Κεφαλονιάς - Πίσω Αετός Ιθάκης, είτε με το αντίστοιχο Φισκάρδο Κεφαλονιάς - Φρίκες Ιθάκης.
Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλά απ' ευθείας charters για το Αργοστόλι.

Με ελικόπτερο
Υπάρχει ελικοδρόμιο στην Ανωγή για ιδιωτικά ή ναυλωμένα ελικόπτερα.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς στην Αθήνα 210-5129448

STRINTZIS LINES στην Αθήνα 210-3311862, στην Πάτρα 2610-634000

Πρακτορεία Ιθάκης
Polyctor tours 26740-33120
Delas tours 26740-33103 ή 32104 Fax: 33031

Πρακτορείο Αστακού 26460-41368 Fax: 41940

Πρακτορείο Βασιλικής 26450-31520

Λιμεναρχείο Πατρών 2610-34102
Λιμεναρχείο Ιθάκης 26740-32909
Λιμεναρχείο Σάμης 26740-22031

Δρομολόγια πλοίων-Ναυτιλιακές εταιρείες:
www.gtp.gr/routesform.asp

Δρομολόγια λεωφορείων ΚΤΕΛ Ελλάδας:
http://www.ktel.org/

Προηγούμενη Σελίδα
     
© Copyright EEKI   Powered by infohitech.gr  
  


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2000-2006 Γ? Κ.Π.Σ
ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3 : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΜΕΤΡΟ 3.1 : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%.