ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

TA «ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ»… ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙA

 

 

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι οι μεγάλες γιορτές του παιδιού και του παιχνιδιού. Τα σχετικά καταστήματα κατακλύζονται, στα ταμεία σχηματίζονται «ουρές»,τα ράφια αδειάζουν και γεμίζουν αστραπιαία, «παιχνιδοπαροξυσμός» καταλαμβάνει την πόλη .

 

Περίπου το ¼ του ετήσιου τζίρου τους, τα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών εδώ στην Κεφαλονιά, τον πραγματοποιούν τον Δεκέμβρη!

 

Εδώ και πολλά χρόνια τα παιδιά κατευθύνονται στις επιλογές τους-και κατευθύνουν με τη σειρά τους, τους γονείς –από την τηλεοπτική διαφήμιση. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι από χρονιά σε χρονιά γνωρίζει μια αύξηση στις πωλήσεις του της τάξεως του 10-20% αλλά ταυτόχρονα το επιτραπέζιο δείχνει ότι αποτελεί σταθερή αξία!

 

Ο κόσμος του παιχνιδιού,γενικώς, δεν είναι ένας κόσμος αθώος. Ίσα-ίσα! Κρύβει κινδύνους και παγίδες που ο παροξυσμός των ημερών πολλαπλασιάζει.

 

Το ερώτημα μας: «Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι;»

 

Ο κ.Χ.Π –γνωστός έμπορων παιχνιδιών ήταν κατηγορηματικός. Αφού με διαβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι γονείς ενδιαφέρονται πρωτίστως για την τιμή και κατά συνέπεια αυτό είναι το κύριο κριτήριό τους αν θα αγοράσουν το α ή β παιχνίδι ,εξέφρασε την άποψη ότι το ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ! Το επώνυμο παιχνίδι είναι φυσικά πολύ ακριβότερο από το «άλλο» και παρότι συμβαίνει κάποια επώνυμα να αποδεικνύονται προβληματικά, εν τούτοις, γενικώς, παρέχουν εχέγγυα ασφαλούς χρήσης.

 

Οι επώνυμες μάρκες είναι 6-7 και ο κ. Χ.Π. πιστεύει ότι πρέπει να αναζητούμε το επώνυμο στις αγορές μας.

 

Αναγκαίο, είναι, επίσης, πριν αγοράσουμε κάποιο παιχνίδι να αναζητήσουμε τα σχετικά σήματα και οδηγίες. Αν δεν υπάρχει το CE τότε το παιχνίδι δεν πρέπει να αγορασθεί! Το CE ως γνωστόν σημαίνει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΑΝ και πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην συνέχεια διαβάζουμε οδηγίες και εγγυήσεις. Προσέχουμε ιδιαίτερα το παιχνίδι που θα αγοράσουμε να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού. Η ηλικία αναφέρεται συχνότατα στην συσκευασία. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί για το οποίο προορίζεται το δώρο τόσο περισσότερο πρέπει να προσέξουμε στις επιλογές μας.

 

Αναζητούμε-τουλάχιστον φραστικές-εγγυήσεις στην συνοδεύουσα ετικέτα ότι εδώ δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, τοξικά χρώματα κ.λ.π.

 

Ειδικά αν πρόκειται για μαρκαδόρους, πλαστελίνες ή μπογιές βεβαιωνόμαστε ότι αναγράφεται πως δεν είναι τοξικά!

 

Δοκιμάζουμε, κατόπιν, οι ίδιοι την ποιότητά σου όσον αφορά κάποιες παραμέτρους π.χ. αν είναι σωστά συναρμολογημένο, αν σπάει εύκολα…

 

Κάποτε-κάποτε διατυπώνεται το ερώτημα ποιο υλικό είναι το καταλληλότερο στην κατασκευή των παιχνιδιών

 

«Στην τεράστια πλειοψηφία τους τα παιχνίδια είναι πλαστικά. Φτιάχνονται από PVC ή βινύλιο» μας είπε ο κ.Χ.Π και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές ποιότητας στην επεξεργασία του πλαστικού. «Το καλύτερο,όμως, υλικό κατασκευής»κατέληξε « είναι το ξύλο!».

 

( Προσοχή! Εδώ δεν θα θέλαμε να σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα παλιά, αγαπημένα μας παιχνίδια ήταν και τα ασφαλέστερα και τα καλύτερα. Οι μπογιές π.χ., τα παλιότερα χρόνια, ήταν συνήθως τοξικές!)

 

Ότι το ξύλο είναι το καλύτερο υλικό μας το επιβεβαίωσε και η κ. Μ. Κ. την οποία επισκεφθήκαμε στην συνέχεια και η οποία διατηρεί, επίσης, κατάστημα παιδικών παιχνιδιών. Η κ. Μ.Κ. μας έδειξε ,επίσης, ότι υπάρχει διαφορά ποιότητας από πλαστικό σε πλαστικό, η οποία είναι εύκολα αντιληπτή και από τον αγοραστή καθώς υπάρχει διαφορά και στην όψη και στο βάρος.

 

Στην ερώτησή μου αν υπάρχουν παιχνίδια χωρίς CE απάντησε ότι η τεράστια πλειοψηφία διαθέτει το σήμα, όμως, κυκλοφορεί πολύ λαθραίο παιχνίδι προερχόμενο κυρίως από την Κίνα! Αφού, τέλος, μας επιβεβαίωσε όσα γνωρίζαμε και έχουμε ήδη αναφέρει στο παρόν κι αφού υπογράμμισε ότι την συσκευασία των δώρων στα μικρά παιδιά,-τα διάφορα περιτυλίγματα-πρέπει να την αφαιρούν οι ενήλικες ,σημείωσε ότι οι αγοραστές καλό είναι να συμβουλεύονται τους πωλητές πριν καταλήξουν στην αγορά του παιχνιδιού.

 

Από το Ιντερνετ και την www.epaideia.net, άντλησα, επίσης, τις εξής χρήσιμες πληροφορίες:

 

·          Όταν αγοράζουμε κρεμαστά παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες μα βεβαιωθούμε ότι διασφαλίζεται το μωρό. Το κορδόνι από τα οποίο κρέμονται να μην υπερβαίνει τα 20 εκατ. 

 

·          Αποφεύγουμε την αγορά παιχνιδιών με μακριά μαλλιά ή γούνα για μωρά κάτω του ενός έτους διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό

 

·          Τα set χημείας, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αυτά που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή εξαρτήματα που θερμαίνονται θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά άνω των δέκα ετών και είναι σωστό να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ανηλίκων 

 

·          Να αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ιδιαίτερα στα μάτια. Όταν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα φορούν προστατευτικά γυαλιά.

 

·          Δεν δίνουμε σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες διότι μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυξία.

 

Ολοκληρώνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στο παιδικό παιχνίδι επισημαίνοντας ότι μετά την αγορά οφείλουμε να προσέξουμε:

 

1)       Τα παιδιά κάτω των τριών ετών να μην έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια μεγαλύτερων παιδιών διότι μπορεί να αποβούν επικίνδυνα

 

2)       Τα παιχνίδια να μην είναι σκορπισμένα στις σκάλες ή στο πάτωμα διότι μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα

 

3)       Τα παιχνίδια είτε στον κήπο είτε στο σπίτι πρέπει να ελέγχονται τακτικά και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν σε αυτά σπασμένα κομμάτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

«Η επιλογή των παιχνιδιών δεν πρέπει να επηρεάζεται από την μόδα αλλά από το τι είναι καλό για το παιδί μας…Χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις. Να μην υπάρχουν αιχμηρά στοιχεία στο «σώμα» του παιχνιδιού και να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού,να συνυπολογίζεται η προσωπικότητα του και οι ρυθμοί ανάπτυξής του καθώς του το αγοράζουμε. Να προτιμώνται τα παιχνίδια από ξύλο ή ύφασμα και όχι τα πλαστικά υλικά που έχουν κριθεί επικίνδυνα, να μην αποτελούνται τα παιχνίδια από μικρά κομματάκια διότι υπάρχει κίνδυνος κατάποσης, να μην είναι βαμμένα με τοξικά χρώματα και φτιαγμένα από εύφλεκτο υλικό, να μην αφήνουν χνούδι το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βρέφη.Να προσέχουμε, επίσης, ώστε το παιχνίδι να φέρει το CE και να μην αγοράζουμε από πλανόδιους. Σήμερα έχει αμφισβητηθεί η διάκριση ανάμεσα στο αγορίστικο και κοριτσίστικο παιχνίδι, οι ψυχολόγοι συγκλίνουν στην άποψη ότι το παιχνίδι θα πρέπει να παιδαγωγεί και να ψυχαγωγεί σωστά το παιδί και όχι να του επιβάλλει κοινωνικά πρότυπα…Οφείλουμε, επίσης, ως γονείς, να αποτρέπουμε τα παιδιά μας από το να βλέπουν διαφημίσεις διότι ωθούνται στην αθρόα κατανάλωση ορισμένων παιχνιδιών τα οποία συχνά δεν ευνοούν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού…Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει επισημάνει στο Υπουργείο ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι-κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα- όχι τόσο στα αξιόπιστα και σοβαρά καταστήματα όσο στους πλανόδιους. Πρέπει, επίσης,να ελέγχεται η διαφήμιση στην τηλεόραση…ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ, ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ… ΕΔΩ,ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΕΝΟ! Στην περίπτωση αυτή γίνεται έλεγχος μόνο κατόπιν καταγγελίας!»

 

                                                                                                           ( Για το ΕΚΠΟΙΖΩ : κ.Π.Καλαμποθαράκου