Η ΠΟΛ 1182(ΤΙ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ 23%!) 
 
Ημερομηνία 26/08/2011
Περιγραφή   Η ΠΟΛ 1182(ΤΙ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ 23%!)
<img alt="> Eκτύπωση Προτείνετε σε ένα φίλο!
Είδαν το «φως της δημοσιότητας», με την ΠΟΛ 1182/26.08.11, οι αναμενόμενες διευκρινήσεις για την μη εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις του συντελεστή 23% στις επιχειρήσεις εστίασης. Η διευκρινιστική εγκύκλιος, η οποία ,εν μέρει, ανατρέπει αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν πολύ πρόσφατα από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών σε συνέντευξη τύπου, προβλέπει:

 

1.Ιδιαίτερη μεταχείριση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και οι οποίες μέχρι τώρα υπάγονταν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Από 1.9.2011, η φορολόγηση θα γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, και για τις λοιπές παροχές που περιλαμβάνει το πακέτο.
(Σημειώνουμε ότι για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του).

 

2.Για τα τυποποιημένα είδη διατροφής που παρέχει μια επιχείρηση-η οποία παρέχει και μη τυποποιημένα-εφαρμόζεται ο συντελεστής Φ.Π.Α. 13%
 Π.χ. (α) επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον συντελεστή 23% (β) Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
(Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα και, κατά συνέπεια,υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.)
3Είναι αυτονόητο ότι στο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ,η παράδοση ψωμιού και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής και  το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο.

 

     
© Copyright EEKI   Powered by infohitech.gr  
  


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2000-2006 Γ? Κ.Π.Σ
ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3 : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΜΕΤΡΟ 3.1 : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%.