ΣΕ ΒΙΤΡΩ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙ FUSING!
1.*Βιτρώ: Χρωματισμένο γυαλί που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν διακοσμημένα παράθυρα ή άλλα αντικείμενα, τα οποία διαπερνά το φώς. Η τέχνη αυτή συγγενεύει με τη ζωγραφική και τα ψηφιδωτά. Πρόκειται για ένα «παζλ» από «διάφανες ψηφίδες», με τα δικά του «μυστικά» όσον αφορά την κοπή, την επεξεργασία, την συγκόλληση.
Ο κ. Σταμάτης Λαδάς, ο μοναδικός -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- που στην Κεφαλονιά ασχολείται επαγγελματικά με το χειροποίητο βιτρώ, ζει και εργάζεται πλέον στο Ληξούρι, αλλά η πορεία του στο νησί έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2000 όπου άνοιξε το πρώτο του μαγαζί στη λεωφόρο Βεργωτή, στο Αργοστόλι. Λίγο πριν (το 1999) είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στην διακοσμητική του γυαλιού ,στην Αθήνα, και είχε λάβει την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το 2005, «μετακομίζει» στην πλατεία Καμπάνας(πάντα στο Αργοστόλι) και από τα τέλη του 2009 αποφασίζει την μετεγκατάσταση στην Παλική. Δημιουργεί στην περιοχή «Λόντζα» το εργαστήρι του κατασκευής βιτρώ και χειροποίητου ψημένου γυαλιού fusing( το κόστος δημιουργίας ξεπερνά τα 25.000 Ευρώ) και ,παράλληλα, διατηρεί κατάστημα λιανικής στην παραλία του Ληξουριού, λίγο μετά την Κεντρική πλατεία.
Ο κ. Λαδάς, τα πρώτα χρόνια, ασχολήθηκε αποκλειστικά με το βιτρώ*, το οποίο, μέχρι το 2004 εμφάνιζε μεγάλη ζήτηση και από Έλληνες, αλλά και από αλλοδαπούς. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι δημιούργησε, συνολικά, πάνω από 400 έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία κοσμούν το εσωτερικό και το εξωτερικό πολλών κτιρίων ,αλλά και τον άγιο Νικόλαο «των ξένων», στο Αργοστόλι!
Τα τελευταία ,όμως, χρόνια παρατηρήθηκε αισθητή μείωση της ζήτησης. Ο κ. Λαδάς το απέδωσε, αφενός μεν, στην κρίση, αφετέρου δε, στο ότι το βιτρώ είναι μια μάλλον «ακριβή υπόθεση» για τα μεσαία εισοδήματα- μια και η τιμή του είναι περίπου 1000 Ευρώ /τετραγωνικό μέτρο- και υποχρεώθηκε να ασχοληθεί και με ένα άλλο αντικείμενο:το γυαλί fusing* αλλά και να ζητήσει επιδότηση μέσω του Leader-χωρίς, όμως, να τα καταφέρει!
Η περσινή τουριστική περίοδος δεν προσέφερε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα ο επαγγελματίας να πειραματίζεται με νέες δημιουργίες(με πιο έντονο κεφαλονίτικο «χρώμα»),αλλά και να προσανατολίζεται στην αναζήτηση νέων αγορών, κάνοντας ένα «πρώτο βήμα» με τη συμμετοχή του σε Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων(Αθήνα, 2-5 Δεκεμβρίου)
2.*Γυαλί fusing: Ειδικό γυαλί, το οποίο ζωγραφίζεται, εμπλουτίζεται με οξείδιά σιδήρου και χαλκού και καταλήγει στο «καμίνι», στο οποίο ρευστοποιείται(εν μέρει) και κατόπιν εισάγεται σε καλούπια όπου μορφοποιείται ανάλογα (π.χ. διακοσμητικές πιατέλες) Στη συνέχεια, για ένα οκτάωρο, ψύχεται και κρυσταλλοποιείται.