TO ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΟΥΦΩΜΑ 

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΤΗΣ «ΠΑΡΕΑΣ» : ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΟΥΦΩΜΑ

 

Οι «αρετές» δεν του λείπουν. Ούτε, φυσικά και οι «κακίες»!Αποτελεί, ασφαλώς, μια ακόμη επιλογή στην αγορά κουφώματος. Παρότι, ήδη, στην Κεφαλονιά έχει «φορεθεί» αρκετά-το ποσοστό του είναι διψήφιο-εν τούτοις ακόμη συγχέεται με το αλουμίνιο, έχει, δηλαδή, πρόβλημα αναγνωρισιμότητας.( Θερμές ευχαριστίες στον κ. Κ. Μιχαλάκο για την συνεισφορά του στο παρόν μικρό αφιέρωμα)

 

 

 

1.ΤΟ PVC  ( πολυβινυλοχλωρίδιο)

 

 

Το υλικό παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο( το 43% αποτελείται από πετρέλαιο) και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο συνθετικό. Οι χρήσεις του ως δομικού υλικού αφορούν:

 

α)Πόρτες και παράθυρα , γκαραζόπορτες, αίθρια, ρολά…β) αγωγούς γ) ηλεκτρικά καλώδια δ)κάλυψη πατωμάτων ε) κάλυψη ξύλων και άλλων επιφανειών.

 

Tα 2/3 των κατασκευών του  PVC έχουν μια διάρκεια ζωής τουλάχιστον 15 χρόνων. Η διάρκεια, όμως, των σωλήνων και των κουφωμάτων είναι αισθητά μεγαλύτερη. Το 60% περίπου της συνολικής παραγωγής του καταναλώνεται στον χώρο της οικοδομής.

 

Το PVC των κουφωμάτων είναι απαλλαγμένο από προσμίξεις και γι αυτό μπορεί να ανακυκλωθεί. Το παραγόμενο από την ανακύκλωση είναι της αυτής ποιότητας με το αρχικό.( Μιλάμε, μάλιστα, για συνεχή ανακύκλωση μέχρι 6 φορές). 

 

 

Η δημιουργία κουφωμάτων από πολυβινυλοχλωρίδιο καθιερώθηκε εξαιτίας της μεγάλης του, γενικώς, αντοχής, αντοχής και στις καιρικές συνθήκες ( η υγρασία π.χ. δεν το επηρεάζει, αρκεί να πλένεται το κούφωμα ), τις θερμοηχομονωτικές του ικανότητες, την απλή κατεργασία, το μικρό βάρος. Σε αυτές του τις «αρετές» θα πρέπει να προστεθούν η μεγάλη διάρκεια ζωής( οι μεταλλικοί μηχανισμοί των κουφωμάτων-και ιδιαιτέρως αν υπάρχει γειτνίαση με την θάλασσα- έχουν, βέβαια ,μικρότερη διάρκεια ζωής), το ανακυκλώσιμο, το ότι δεν χρειάζεται εξωτερική βαφή( τα profil εμποτίζονται) και ιδιαίτερη συντήρηση.

 

 

Αναφέρεται ότι το συνθετικό κούφωμα εμφανίστηκε λόγω της μικρότερης σκληρότητας που έχει σε σχέση με το αλουμίνιο, με αποτέλεσμα να υπερέχει ως προς την εφαρμογή των διαφόρων μερών του κουφώματος. (Μετά την παρασκευή του υλικού και τον χρωματισμό του ακολουθεί η θερμοκόλληση όπου οι «ράβδοι» μοντάρονται σε κούφωμα συγκεκριμένων διαστάσεων χωρίς να υπάρχουν διάκενα ανάμεσα στα μέρη που συγκολλούνται).

 

 

Οικολογικές οργανώσεις-όπως η Greenpeace-ισχυρίζονται ότι το PVC βλάπτει διότι για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται μια σειρά από χημικές ουσίες, βαριά μέταλλα κ.λ.π. με αποτέλεσμα την δημιουργία τοξικών αποβλήτων. Ισχυρίζονται, ακόμη, ότι το προϊόν μπορεί να αποδειχθεί σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο για τον καταναλωτή( ορισμένα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα δάπεδα από PVC «εξατμίζονται» δημιουργώντας πρόβλημα) και επιπλέον, όταν καίγεται, απελευθερώνει διοξίνες.

 

 

Εταιρείες των συνθετικών κουφωμάτων ισχυρίζονται ότι παρασκευάζουν το PVC δίχως να ξεπερνούν τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών ουσιών βλαπτικών για το περιβάλλον, ότι δεν ελευθερώνονται βλαβερές ουσίες κατά την θερμοκόλληση και την κοπή του προϊόντος, ότι από τα προφίλ PVC δεν ελευθερώνονται επιβλαβείς ουσίες, ότι το κάδμιο που χρησιμοποιείται σαν σταθεροποιητής στην δημιουργία του προϊόντος δεν μπορεί να διαφύγει από το PVC και να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα Ισχυρίζονται, τέλος, ότι τα συνθετικά κουφώματα καίγονται πολύ δύσκολα και δεν υφίσταται απελευθέρωση διοξινών κατά την θερμοκόλληση διότι η επεξεργασία του υλικού γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες(ενώ σε περίπτωση που καίγεται στους κλίβανους καταστροφής των σκουπιδιών επισημαίνουν ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την εκπομπή ή μη ρύπων είναι το αν έχουμε ή όχι τέλεια καύση).

 

 

2.ΕΔΩ ΣΤΟΝ «ΝΟΤΟ»…

 

 Στην Ν. Ευρώπη όπου το αλουμίνιο είναι η βασική πρώτη ύλη και το ψύχος δεν είναι βασικός παράγων επιλογής αλλά έχουμε να κάνουμε με μεγάλη ηλιοφάνεια –η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ξύλο ή πλαστικό- η χρήση κουφωμάτων από αλουμίνιο ξεπερνά το 66% και ακολουθούν το ξύλινο κούφωμα με 18,6% και το πλαστικό με 12,7%( Στον Ευρωπαϊκό Βορρά, αντιθέτως, το PVC είναι ο «βασιλιάς» με 41,5%!).

 

 

Η χώρα μας όσον αφορά τα ποσοστά χρήσης «επιβεβαιώνει» τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Νότου, με το συνθετικό κούφωμα να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Στην Κεφαλονιά το ποσοστό που κατέχει είναι μεγαλύτερο του 10%.Υπάρχουν, βέβαια, «πολλά» PVC, πολλές Εταιρείες που φτιάχνουν προφίλ PVC, πολλές «ποιότητες», διότι και το υλικό αυτό καθ εαυτό διαφέρει και τα υλικά χρωματισμού και «εμπλουτισμού» του…Συχνά οι διαφορές αντανακλώνται στην τιμή. Το συνθετικό κούφωμα, γενικώς, είναι 3-5% ακριβότερο από του αλουμινίου, αλλά αυτοί που το διακινούν ισχυρίζονται ότι ένα καλό κούφωμα αλουμινίου( με θερμοδιακοπή) δεν είναι φθηνότερο από ένα συνθετικό( το οποίο ούτως ή άλλως έχει αυτή την ιδιότητα).

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά εργοστάσια τα οποία έχουν τα απαραίτητα μηχανήματα για να μεταμορφώνουν τα profil PVC σε κουφώματα και τα οποία τροφοδοτούν την αγορά. Οι συνεργάτες των προαναφερόμενων επιχειρήσεων αναλαμβάνουν στο νησί μας την προώθηση παραγγελιών και την τοποθέτηση των κουφωμάτων τα οποία έρχονται έτοιμα. Οι επιχειρήσεις με έδρα την Κεφαλονιά οι οποίες ασχολούνται με το αντικείμενο είναι ελάχιστες( μετριόνται στα δάκτυλα του ενός χεριού), ενώ στον χώρο δραστηριοποιείται και επιχείρηση από την Πάτρα.