ΗΜΕΡΙΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ…

 

 

…με την βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΚΙ στις 29/04/07. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης κ.Δ. Κωνσταντάτος αφού υπογράμμισε ότι με το Πρότυπο που εκπονήθηκε από τον ΕΛΟΤ εναρμονίζεται  η Ελληνική πρακτική όσον αφορά την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με αυτά που ισχύουν στην Ε.Ε., υπενθύμισε ότι η Ένωση ηλεκτρολόγων Κεφαλληνίας και Ιθάκης πραγματοποίησε αρκετά σεμινάρια ενημέρωσης και θα πραγματοποιήσει και άλλα( και σεμινάριο για την κατανόηση του Προτύπου) και δήλωσε ότι απασχολεί έντονα τους ηλεκτρολόγους η λαθραία και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση.

 

Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος, ο ΑντιΝομάρχης κ. Σ. Μοσχόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ι κ. Μ. Κοτσιλίνης, ο κ.Γ.Παυλάτος…

 

( Ο Νομάρχης, μάλιστα, αλλά και οι κ.κ. Κοτσιλίνης και Παυλάτος απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.)

 

Πρώτος μίλησε ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων( ΠΟΣΕΗ) κ.Στάθης Δάρας. Ο κ. Δάρας αναφέρθηκε στον έλεγχο και επανέλεγχο των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων θεωρώντας ότι αποτελεί κορυφαίο θέμα για την ποιοτική αναβάθμιση της εγκατάστασης. Χαρακτήρισε το κατά ΕΛΟΤ πρότυπο HD384 το οποίο θεσμοθετήθηκε στις 5 Μαρτίου του 2004 σύγχρονο εργαλείο και υπενθύμισε ότι στο Κεφάλαιο 6 αναφέρονται τα του ελέγχου και επανέλεγχου όπου καθορίζεται πότε και ποιος τον πραγματοποιεί, τα απαραίτητα σημεία ελέγχου στην εγκατάσταση και τεκμηριώνεται η ασφαλής λειτουργία. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι την ευθύνη ελέγχου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην χώρα μας, την έχει ο εγκαταστάτης και μόνο αυτός!

 

«Πώς μπορεί, όμως, η Πολιτεία να ελέγξει κατά πόσο είναι ειλικρινής η εγγύηση καλής λειτουργίας;» διερωτήθηκε ο κ.Δάρας και ενημέρωσε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα την Ομοσπονδία η οποία κατέθεσε την πρότασή της στο Υπουργείο Ανάπτυξης στις 10/4/07. Στην πρόταση που κατατέθηκε προβλέπεται η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου υπό την εποπτεία του ΥΠ.ΑΝ η οποία θα εποπτεύει το όλο σύστημα, θα δίνει τις βασικές κατευθύνσεις και θα καθορίζει τον τύπο των σχετικών εγγράφων. Προβλέπεται, επίσης, ο έλεγχος να γίνεται από διαπιστευμένους φορείς ελέγχου οι οποίοι θα διαθέτουν και συντονίζουν πιστοποιημένους επιθεωρητές. Οι επιθεωρήσεις θα πρέπει-σύμφωνα με την Ομοσπονδία-να γίνονται είτε κατόπιν αιτήσεως ή κατόπιν καταγγελίας ή δειγματοληπτικώς.

 

«Για τους επανέλεγχους των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν με βάση τον κανονισμό των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, προτείναμε να καθοριστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή ο τρόπος ελέγχου τους ως προς το σε ποια σημεία πρέπει να ελέγχονται και ποια θα πρέπει να είναι τα αποτελέσματα διότι δεν καλύπτονται από το πρότυπο ΕΛΟΤ» είπε ο κ.Δάρας ο οποίος, πάντως ,για τις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν (σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΛΟΤ ) προτείνει την δημιουργία συστήματος τεκμηρίωσης και παρακολούθησης επανελέγχων το οποίο θα οργανωθεί κεντρικά από την Αρχή και στο οποίο πρέπει να ενταχθούν σταδιακά και οι παλιές εγκαταστάσεις. Αφού ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι καταναλωτές, χάρη στο σύστημα, να ενημερώνονται εγκαίρως από την Αρχή για την υποχρέωση επανέλεγχου σύμφωνα με τον Νόμο, σημείωσε ότι χρειάζεται οι εγκαταστάσεις να επιθεωρούνται δειγματοληπτικώς-και το δείγμα να  από τους φορείς ελέγχου.

 

Ο κ. Δάρας συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας ότι η πρόταση του κλάδου προς το ΥΠΑΝ( για ασφάλεια και ποιότητα στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις) ολοκληρώνεται με την διατύπωση της ανάγκης για εκπαίδευση των τεχνικών και αναγνώρισε στο Υπουργείο ότι νομοθέτησε ορθά στην κατεύθυνση να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια ορίζοντας ως υποχρεωτική την τοποθέτηση των διατάξεων διαφορικού αλλά και την κατασκευή θεμελιακής γείωσης στις νέες οικοδομές.( η οποία είναι υποχρεωτική στις οικοδομικές άδειες από 1/2/07)

 

Εκτίμησε, τέλος, ότι από το 1965 που καταργήθηκε ο Κρατικός έλεγχος, η ποιότητα των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων χειροτερεύει συνεχώς και γι αυτό, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι ίδιοι οι ηλεκτρολόγοι που, με τον τρόπο τους, συντηρούν τους λαθροεγκαταστάτες και που υποβάθμισαν τον επανέλεγχο υιοθετώντας εικονικές διαδικασίες και ακολουθώντας τον «δρόμο του εύκολου μεροκάματου»!

 

Ο κ. Δάρας αφού απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις των παρισταμένων παραχώρησε το μικρόφωνο στον κ. Χαράλαμπο Κωνσταντόπουλο( μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΗ) ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στο Νομικό πλαίσιο που καλύπτει το κατά ΕΛΟΤ πρότυπο ΗD 384.O κ. Κωνσταντόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο αρχικό διάστημα εφαρμογής του Προτύπου και στις πρώτες δυσκολίες που εμφανίστηκαν( έκδοση εγχειριδίου, συνύπαρξη ΚΕΗΕ- Προτύπου κ.λ.π.) και ολοκλήρωσε μιλώντας για το «Δίκαιο της οικοδομής» και τον επιμερισμό ευθυνών δηλώνοντας ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά κατοχυρώνουν τον εγκαταστάτη ( Αν δεν υπάρχει θεμελιακή γείωση δηλώνεται στο συμφωνητικό και αν υπάρχει γίνεται Ομ-μέτρηση και το αποτέλεσμα, επίσης, καταγράφεται.)

 

Ο κ .Γεώργιος.Σαρής-διαπιστευμένος εκπαιδευτής,επιθεωρητής συστημάτων ποιότητας ISO 9001 κ.λ.π.-μίλησε παραστατικά για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Προτύπου. Σημείωσε ότι το Πρότυπο που περιέχει τα μέτρα προστασίας από άμεση αλλά και έμμεση επαφή θέτει τα κατώτερα όρια κι ότι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να δημιουργηθεί και να αντικαταστήσει τον κανονισμό του 1955. Τόνισε, επίσης, το ότι δεν αρκεί οι ηλεκτρολόγοι να γνωρίζουν το Πρότυπο, αλλά χρειάζεται να υπάρχει γνώση και των υπουργικών αποφάσεων που επιδρούν σε αυτό. Ο κ .Σαρής μίλησε για λίγο και για γειωμένες ισοδυναμικές συνδέσεις, ηλεκτρικό διαχωρισμό και χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα πολλά πραγματικά περιστατικά τόνισε πόσο σημαντικό πράγμα είναι τα μέτρα ασφαλείας. Συνοψίζοντας, ο ομιλητής σημείωσε ότι στο Πρότυπο έχουμε έναν σαφέστατο διαχωρισμό μεταξύ των μέτρων προστασίας από ηλεκτροπληξία με άμεση και έμμεση επαφή, υπάρχει καθήκον για κύρια και συμπληρωματική ισοδυναμική σύνδεση όπου χρειάζεται, ορίζεται σαφέστερα η προστασία με ηλεκτρικό διαχωρισμό, απαιτείται αυτόματη διακοπή της τροφοδοσίας κάτω από 0,4 δευτερόλεπτα αν υπάρχει σφάλμα, νέες απαιτήσεις για χώρους με εύφλεκτα υλικά…Όσον αφορά την επιλογή και την εγκατάσταση ηλεκτρολογικού υλικού  ο κ.Σαρής είπε ότι πρέπει να επιλέγουμε υλικά με πρότυπα-