ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ Ν.Α.: ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ 

 

 

Απευθυνθήκαμε στους πέντε υποψήφιους Νομάρχες του Νομού μας αναζητώντας τις απαντήσεις τους στο ερώτημα τι θα πράξουν για τους βιοτέχνες, εμπόρους και επαγγελματίες του τόπου μας ως αυριανοί Νομάρχες όσον αφορά τα πάγια αλλά και τα εσχάτως εμφανιζόμενα προβλήματά τους. Απάντησαν όλοι, όπως νόμιζε ο καθένας και οι απαντήσεις τους είναι εδώ, υπό την κρίση σας. Δεν θα σχολιάσουμε, φυσικά τις απαντήσεις τις οποίες δημοσιοποιούμε τοποθετώντας τους υποψήφιους κατ αλφαβητική σειρά. Το μόνο που θέλει η «ΦΩΝΗ» να προσθέσει-εκτός από τις ευχαριστίες της προς όλους για την ανταπόκριση-είναι το ότι είχε γνωστοποιήσει στους υποψήφιους ότι θα πρέπει να γράψουν ένα κείμενο μέχρι 750 λέξεις. Κάποιοι ξεπέρασαν κατά πολύ τον πήχη και μας υποχρέωσαν να κάνουμε κάποιες συντμήσεις ώστε το κείμενό τους να χωρέσει-τουλάχιστον- σε μια σελίδα. Ζητάμε συγγνώμη γι αυτό, αλλά νομίζουμε ότι είναι αυτονόητη η αιτιολόγηση και- ελπίζουμε- δίχως συνέπειες η επέμβαση όσον αφορά την νοηματική αρτιότητα.

 

 

 

 

 

 

1.ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. Δ. ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ

 

 

 

Για να έχουμε Ανάπτυξη αρκούν τα μεγάλα έργα, φθάνουν οι δρόμοι και οι άλλες βασικές υποδομές;

 

Όχι εάν δεν υπάρχει ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο του Νομού μας.

 

Βασικό κεφάλαιό του η οικονομία, ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα.

 

Ένα Τοπικό Αναπτυξιακό σχέδιο δεν μπορεί να έχει δυνατότητες επιτυχίας εάν δεν περιλαμβάνει στον πυρήνα του, την δημιουργία και την υποστήριξη, τοπικών επιχειρήσεων.

 

Για να είναι ρεαλιστικό ένα Σχέδιο Τοπικής Ανάπτυξης ένα υποχρεωτικό συστατικό του στοιχείο είναι ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων επιχειρήσεων, η δημιουργία νέων σύγχρονων και η άσκηση πολιτικής νέων θέσεων απασχόλησης.

 

Τα ζητήματα αυτά δεν είναι υποχρέωση μόνο της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά βασική επιδίωξη όλων των τοπικών φορέων.

 

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμη, ισχυρή τοπική οικονομία πρέπει πρωτίστως να κοιτάξουμε να φτιάξουμε τοπικές δομές και επιχειρήσεις που να στηρίζονται στις δικές μας δυνάμεις.

 

Και αυτές είναι πολλές, δημιουργικές, καινοτόμες, πρωτοπόρες.

 

Το Δ΄ ΚΠΣ θα αποτελέσει μια ακόμη χρυσή ευκαιρία. Με βάση την εκπαίδευση, την καινοτομία, τη δικτύωση, η τοπική επιχειρηματικότητα και οι νέες «έξυπνες» τοπικές μας επενδύσεις, μπορούν να γίνουν ο κεντρικός άξονας της ανάπτυξής μας.

 

Μπορούμε να θέσουμε στόχους μετρήσιμους και ρεαλιστικούς ώστε να μην «θολοπλέουμε» στις γενικότητες και τις αοριστίες.

 

Να γνωρίζουμε ότι την επόμενη δεκαετία, με το τέλος των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης, θα έχουμε δημιουργήσει Α νέες επιχειρήσεις και Β νέες θέσεις εργασίας! Γι’ αυτό δεν προσφέρουν σωστές υπηρεσίες, όσοι πολιτικοί χαϊδεύουν αυτιά και υπόσχονται ότι  όλα είναι δυνατά και επιτρέπονται. Ούτε οι πονηροί πολιτευτές, που  υπόσχονται τα πάντα μέσω της προσωπικής τους παρέμβασης.

 

Χρειάζεται λοιπόν ένα βασικό συλλογικό σχέδιο, με ξεκάθαρους στόχους, να εμπνεύσει τους πολίτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις ιδέες, τα οράματά τους ώστε να ξεκινήσει μια ενιαία συλλογική πορεία των Νησιών μας.

 

Χρειάζεται ηγεσία με φαντασία, ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες, η οποία χωρίς αποκλεισμούς θα δώσει σε όσους επιθυμούν, ρόλο σημαντικό στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών

 

Η μόνη λύση για τον τόπο μας και την ευημερία των Πολιτών του είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, η οποία θα διαχέει τα πλεονεκτήματά της σε όλα της τα μέλη.

 

Ήλθε η ώρα να δουλέψουμε συλλογικά και να εντάξουμε την φαντασία μας, το πάθος μας και την εφευρετικότητά μας σε ένα κοινό στόχο.

 

Η οικονομία μας θα πρέπει γίνει εξωστρεφής, ανταγωνιστική, σύγχρονη και πρωτοποριακή. Τα τοπικά μας προϊόντα πρέπει να παράγονται, να συσκευάζονται και να προωθούνται στην παγκόσμια αγορά , σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς όρους ποιότητας και υγιεινής. Η υπόθεση «Αυθεντικά Τοπικά Προϊόντα Κεφαλονιάς & Ιθάκης» είναι ένα κεφάλαιο ιδιαίτερα σοβαρό για την τοπική μας ανάπτυξη. Και σ’ αυτό θα στηριχτεί ξανά μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας την νέα τετραετία.

 

Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλαμε την προηγούμενη τετραετία, θα πρέπει να επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση. Οι επί τέσσερα συνεχή χρόνια πρωτοπόρες  «Αγροτικές Γιορτές» σε όλους σχεδόν τους Δήμους έφεραν πάλι στο προσκήνιο όλη την παράδοσή μας, τα προϊόντα μας και τον μόχθο των γονιών μας, και υπενθύμισαν σε όλη την Ελλάδα ότι οι γεύσεις και τα προϊόντα των Νησιών του Οδυσσέα δεν έχουν μόνο παρελθόν έχουν και μέλλον.

 

Εκείνες τις γιορτές κάποιοι αδαείς τις λοιδόρησαν. Και οι γιορτές σταμάτησαν από την νέα Νομαρχιακή αρχή του κ. Λευκαδίτη. Ήταν πιστεύουμε ένα τεράστιο λάθος.

 

Τότε πραγματοποιήσαμε πολλές, παρόμοιας «επιθετικής φιλοσοφίας» δράσεις.

 

Με κεντρική ιδέα ότι έχουμε καλή πρώτη ύλη, καλούς παραγωγούς, εξαιρετικά μοναδικά καλά προϊόντα, δεν φοβηθήκαμε να τα προβάλουμε καλώντας τους καλύτερους και πιο αυστηρούς δημοσιογράφους για να τους τα παρουσιάσουμε σε άψογα οργανωμένες εκδηλώσεις.

 

Ενδεικτικά αναφέρω τις εκδηλώσεις  

 

               Για την Ρομπόλα και εν συνεχεία για τα άλλα κρασιά μας   (Ομαλά, Παλική, Ελειός, Λειβαθώ)

 

               Για την φέτα και τα άλλα τυριά μας, δύο συνεχείς χρονιές στην Πύλαρο καθώς και την συμμετοχή μας στην Διεθνή έκθεση τυριού στο Τορίνο

 

               Για το λάδι μας με επισκέψεις ειδικών σε ελαιοτριβεία, έκδοση βιβλίου και  συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση βιβλίου στην Γερμανία, σχετικό φιλμ, ανταλλαγές και εκδηλώσεις στην Ιταλία και στην Παλική,

 

               Με την ανάδειξη της τσερέπας, γυρίστηκε ειδικό φιλμ και παρουσιάστηκε σε μεγάλη εκδήλωση στο Αργοστόλι παράλληλα με διαγωνισμό μαγειρικής με τσερέπα.

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον Τουριστικό Τομέα που είναι αστείρευτη  πηγή επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Διατέθηκαν 400 εκατ., για προβολή στο εξωτερικό και στην υπόλοιπη Ελλάδα με πλειάδα καινοτόμων δράσεων ποιότητας, έντυπα, (τουριστικός οδηγός, αφίσες κ.λ.π.) CD, DVD,  Video, κ.α.

 

Πολλά εξ΄ αυτών είναι ακόμη επίκαιρα και συνεχίζουν να εισπράττουν επαίνους, ( το Video για το Υποβρύχιο Perseus πήρε το πρώτο βραβείο του Ε.Ο.Τ. ως καινοτόμο), ενώ ήμασταν από τους πρώτους Νομούς της Ελλάδας που κυκλοφόρησε C.D. προβολής, το οποίο κυκλοφορεί ακόμη και το υλικό του, χρησιμοποιείται από εκατοντάδες διαφημιζόμενους. Ταυτόχρονα προβήκαμε σε έργα και δράσεις διαφοροποίησης τουριστικού προϊόντος και ανάδειξης συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

 

Αυτά προκάλεσαν την δημιουργία θετικού κλίματος, μείωσαν την ανασφάλεια και τόνωσαν την πίστη ότι υπάρχουν και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες εκτός από τα δωμάτια και τα καταλύματα.

 

Ταυτόχρονα διεκδικήσαμε και πετύχαμε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα. Σήμερα, με χαρά βλέπουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας, με το Leader + και τα Ολοκληρωμένα προγράμματα του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) υλοποιείται το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του Νομού μας. Δεκάδες νέες επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί, νέες θέσεις απασχόλησης (οι περισσότερες αφορούν γυναίκες και νέους), επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων Ευρώ …Μια ήρεμη αλυσιδωτή αναπτυξιακή κίνηση αναζωογονεί την ύπαιθρό μας.

 

Νέες καινοτόμες επενδυτικές πρωτοβουλίες μπορούν να ξεκινήσουν.

 

Έχουμε την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να υποστηρίξουμε μια Νέα Επιχειρηματικότητα η οποία με φαντασία, τόλμη και σύγχρονη αντίληψη θα επενδύσει και σε άλλους εκτός του τουρισμού κλάδους.

 

Για να εμπεδωθεί καλό επιχειρηματικό κλίμα, ιδιαίτερα σε καινοτόμους τομείς, απαιτείται:

 

1ον Σωστή, συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση

 

 

2ον Συνεχή Υποστήριξη των νέων Επιχειρηματιών, σε όλες τις φάσεις της επένδυσης.                                                           Την τετραετία μας δημιουργήσαμε το ΚΕΤΑ και το ΚΥΕ (Κέντρο υποδοχής Επενδυτών το οποίο έκλεισε και τελευταία, ευτυχώς, ξανάνοιξε). Οι φορείς αυτοί πρέπει να ενισχυθούν και άλλο

 

3ον Νέα χρηματοδοτικά πλαίσια(πλήρης αξιοποίηση του Δ’ΚΠΣ)

 

4ον Ειδικά κίνητρα που θα υπολογίζουν την Νησιωτική ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζουμε (και η οποία αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας και την Ε.Ε.), με φορολογικές ελαφρύνσεις, και αυξημένα ποσοστά χρηματοδότησης, ιδιαίτερα για την Ιθάκη. Κίνητρα επίσης για την «κοινωνική οικονομία». Στόχος η δημιουργία Συλλογικών παραγωγικών φορέων(προϊόντων και παροχής υπηρεσιών).

 

Νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες, γυναίκες, άτομα με αναπηρία κ.α. μπορούν να δημιουργήσουν ζωντανά παραγωγικά σχήματα προς όφελος της κοινωνίας και των ιδίων(η λειτουργία του Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Παλικής είναι ένα ζωντανό παράδειγμα).

 

5ον Δημιουργία Νομαρχιακής Εταιρείας  με κύριο συμμέτοχο το Επιμελητήριο καθώς και άλλων φορέων και ιδιωτών, που θα προβάλουν και θα προωθούν τα προϊόντα μας με ετικέτα και σήμα μας «Αυθεντικά Τοπικά Προϊόντα Κεφαλονιάς & Ιθάκης» αρχικά εντός του Νομού μας, στην Αθήνα και τα άλλα Ελληνικά κέντρα και τέλος στο εξωτερικό.

 

6ον Για τον Τουρισμό χρειάζεται: 1) δημιουργία καθιέρωσης και προβολής της ταυτότητας του Νομού (Brand Name) και κάθε Δήμου και Κοινότητας ξεχωριστά με έμφαση την Ιθάκη.

 

2) Ίδρυση και λειτουργία Νομαρχιακής Εταιρείας Τουρισμού με μετόχους τους φορείς των Νησιών μας με ιδιαίτερο ρόλο αυτόν του Επιμελητηρίου, των Τουριστικών Πρακτόρων των ξενοδόχων και του φορέα Βοηθητικών Καταλυμάτων.

 

7ον Προτάσεις στην Κυβέρνηση για αλλαγές θεσμικών πλαισίων που αποδείχθηκαν τροχοπέδη, ( λειτουργία καταστημάτων, ΖΟΕ, πισίνες, τουριστικοί τόποι, κ.λ.π.)

 

Οι νέες προκλήσεις,  απαιτούν πολλή και συνεχή, σκληρή δουλειά.

 

Για να διατηρήσουμε, το σημερινό επίπεδο διαβίωσης, δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού.

 

Τα μέτωπα καθημερινά είναι τόσα πολλά που μονάχα η συλλογική προσπάθεια και ευθύνη μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

 

Η συνεργασία όλων πρέπει να ξεπεράσει μικρότητες και προσωπικά βιλαέτια.

 

Από την μεριά μου απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργική συνεργασία σε όλους.

 

Το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε είναι όμορφο και προκλητικό.

 

Με πολύ δουλειά, φαντασία, καθαρό μυαλό, αισιοδοξία, και καλή συνεργασία θα πετύχουμε.

 

 

 

 

 

 

 

2 ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

 

 

Η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση των πολιτών» εκτιμά κατ αρχάς ότι τα νησιά μας χρειάζονται βασικά έργα υποδομής  τα οποία θα επιτρέψουν την διασφάλιση των επενδυμένων Κεφαλαίων και την προσέλκυση νέων. Δεσμευόμαστε ότι όλα αυτά τα έργα που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και θα βοηθήσουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους και να προκόψουν θα υλοποιηθούν από την Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση των Πολιτών η οποία θα ολοκληρώσει ό,τι καλό γίνεται και θα προχωρήσει στην υλοποίηση καινούριων, μεγάλων, έργων. Για την τουριστική μας ανάπτυξη θα γίνουν επιπλέον όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχουμε μια αποτελεσματική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και μια ουσιαστική του βελτίωση σε όλους τους τομείς.

 

Οι ειδικότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε αφορούν το παρεμπόριο,την εμπορική πολεοδόμηση, τα πολυκαταστήματα, τους ελέγχους του τέως ΣΔΟΕ …

 

Όσον αφορά αυτό το τελευταίο δεν μπορεί να μένουμε αδιάφοροι αν ο τόπος μας υφίσταται «επιδρομές κλιμακίων» ή αν έχουμε εξόφθαλμες αδικίες. Στην περίπτωση αυτή είναι υποχρέωσή μας η έντονη διαμαρτυρία προς την Κυβέρνηση.

 

Κορυφαίο ζήτημα είναι η λεγόμενη Εμπορική Πολεοδόμηση. Αυτό που συμβαίνει σήμερα  είναι απαράδεκτο. Η χωροταξία είναι μέγα ζητούμενο και πρέπει να προωθηθεί άμεσα.

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και παράγοντες οφείλουν να ελέγχουν τις άδειες όλων των καταστημάτων που έρχονται στην πόλη μας όπως και το αν έχουν μετατραπεί αυθαίρετα χώροι στάθμευσης και αποθήκες σε χώρους κύριας χρήσης.Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναπτύσσονται και να λειτουργούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όπως πράττουν και οι υπόλοιπες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Το Ν.Σ. οφείλει, τέλος να απορρίπτει οποιοδήποτε αίτημα έρχεται σε αυτό για την δημιουργία πολυκαταστήματος άνω των 500 τ.μ.

 

Το παρεμπόριο αποτελεί ένα ζήτημα που οι Κυβερνήσεις δεν λύνουν καθώς καλύπτουν-ως έναν βαθμό-το έλλειμμα του κοινωνικού Κράτους και ενδεχόμενη πάταξή του μπορεί να επισύρει αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μας μεγάλης κατηγορίας πολιτών που είναι στα όρια της φτώχειας.Υπάρχει, όμως ,ερωτηματικό επί του ποιοι πραγματικά κερδίζουν από το παρεμπόριο! Εμείς .φυσικά, χωρίς να αγνοούμε την δυστυχία και το πρόβλημα των παρανομούντων είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των νόμιμων εμπόρων, πάντα στην κατεύθυνση της πάταξης του παρεμπορίου.

 

Η γέφυρα Δεβοσέτου με το να είναι κλειστή επιφέρει ως αποτέλεσμα-εκτός των άλλων-την δυσκολία πρόσβασης στην πόλη του Αργοστολιού και των καταστημάτων του με συνέπεια δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις. Αυτό, ενισχύει το αίτημα να ανοίξει η γέφυρα στην κυκλοφορία οχημάτων.

 

Η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση των Πολιτών θα εργαστεί υιοθετώντας τα αιτήματα των Εμπορικών Συλλόγων και του Επιμελητήριου. Θα αγωνισθούμε μαζύ τους ως αυριανή  Νομαρχιακή Αρχή για να επιλυθούν. Ήδη έχουμε κάνει τις επισκέψεις μας, έχουμε π.χ. ενημερωθεί από το Επιμελητήριο για τα προβλήματα που υπάρχουν με την επέκταση της ΒΙΠΕ και έχουμε εκφράσει την πλήρη συμπαράστασή μας.

 

 Θυμίζουμε,τέλος, ότι είναι κορυφαία θέση της παράταξής μας να γίνει το Υπουργείο Αιγαίου και Υπουργείο Ιονίου, υποννοώντας-εκτός των άλλων-ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του Ιόνιου χώρου-και επομένως και της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης-πρέπει να έχουν τα ίδια προνόμια που έχουν οι συνάδελφοί τους του Αιγαίου

 

 —————————————————————————————————————————

 

3ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ

 

Κατά την τετραετία που πέρασε στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εμπόρους του Νομού, κυρίως με την δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη του τουρισμού και γενικώς με τις ενέργειες που έγιναν για την ανάπτυξη του τόπου. Μιλάμε ,φυσικά, για ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου.Δεν μπορώ να τους προσφέρω π.χ. φορολογικές απαλλαγές ή να μην τους επισκέπτεται το Σ.Δ.Ο.Ε.!Οι σχέσεις του Νομάρχη με τις επιχειρήσεις είναι έμμεσες.Χρειάζεται, βέβαια, άμεσα να στηρίζεις το Επιμελητήριό τους και την προβολή των προϊόντων του Νομού στο εξωτερικό. Στα προϊόντα συμπεριλαμβάνουμε, βεβαίως, και το τουριστικό μας προϊόν το οποίο στηρίξαμε με την συμμετοχή μας σε τόσες εκθέσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού καταφέρνοντας στην Κεφαλονιά να έχουμε φέτος αυξητικές τάσεις παρότι έχουμε αρνητικούς δείκτες στην υπόλοιπη Ελλάδα! Προσπαθήσαμε να «ανοίξουμε» νέες αγορές και να στηρίξουμε μέσω της ΕΤΙΝ τις μικροεπιχειρήσεις έναντι των tour operator.Ειδικά για τους εμπόρους θέλω να πω ότι οι δικές μας υπηρεσίες, όπως π. χ .η υπηρεσία εμπορίου, ήταν πάντα κοντά τους και τους στήριζε ,στα πλαίσια, βεβαίως του νόμου. Παρότι για το παρεμπόριο δεν έχουμε καμμιά αρμοδιότητα όπου μπορέσαμε να παρέμβουμε για να βοηθήσουμε τους εμπόρους μας το κάναμε δίχως να διστάζουμε, εμφανώς και άμεσα!  Στα πλαίσια του Intereg ΙΙΙ έχουν κατατεθεί προτάσεις που αφορούν άμεσα και τους επιχειρηματίες του τόπου μας και περιμένουμε απαντήσεις περί τα τέλη Οκτωβρίου ως προς το ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν. Εκτιμώ, πάντως, ότι τα μισά από όσα θα πάρουμε τελικά θα αφορούν άμεσα τους επιχειρηματίες μας. Στηρίξαμε, τέλος, μέσω της Αναπτυξιακής και του Leader.Και η τέταρτη προκήρυξη του Leader πάει καλά! 

 

Θεωρώ ότι οι δικοί μας επιχειρηματίες διεκδικώντας να έχει το Ιόνιο τα προνόμια που έχει το Αιγαίο έχουν απόλυτο δίκιο και θα πρέπει να στηριχθούν στον αγώνα τους.

 

Κατά την επόμενη τετραετία θα συνεχίσω να στηρίζω τους μικρομεσαίους του τόπου μας, να είμαι δίπλα τους και να αγωνίζομαι γι αυτούς.

 

Θα προσπαθήσουμε κατ αρχάς να τελειώσουμε τις υποδομές που έχουμε ξεκινήσει όσον αφορά τους οδικούς άξονες και τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Σκεφθείτε π.χ. πόσο θα ωφεληθούν οι έμποροι του Αργοστολιού όταν γίνει το μπαστούνι για τα κρουαζιερόπλοια. Εκτιμούμε,επίσης, ότι το νέο λιμάνι του Πόρου με τις τρεις ράμπες θα βοηθήσει πολύ στον λεγόμενο «τουρισμό του ΣαββατοΚύριακου». Οι υποδομές αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια

 

 Θα προσπαθήσουμε κατά την επόμενη Νομαρχιακή περίοδο να πετύχουμε να έχει,επιτέλους ο Νομός τον χωροταξικό σχεδιασμό που του πρέπει και ,φυσικά, να χωροθετηθούν οι βιοτεχνικές δραστηριότητες.Για μας αυτό είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας! Θέλουμε, ανά Δήμο να έχουμε έναν επαγγελματικό χώρο. Στο Αργοστόλι συμφωνώ ότι πρέπει να επακταθεί η ΒΙ.ΠΕ.και να δημιουργηθεί ο φορέας διαχείρισης. Υπήρχαν χρήματα γι αυτό στο Γ Κ.Π.Σ. τα οποία δεν απορροφήθηκαν ούτε από μας, ούτε από την Κέρκυρα ή την Ζάκυνθο. Εμείς δεν τα απορροφήσαμε διότι δεν φτιάξαμε φορέα διαχείρισης.

 

Επιπλέον θα επιδιώξουμε:

 

1)Μείωση Γραφειοκρατίας

 

2)Στήριξη των επιχειρήσεων όσον αφορά τις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν τόσο στους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και στο προσωπικό τους μέσα από Προγράμματα του Νομαρχιακού Κ.Ε.Κ αλλά και του Επιμελητήριου.Κατά το παρελθόν και το Κ.Ε.Κ,κυρίως με Προγράμματα Η/Υ, αλλά και το Επιμελητήριο με το Πρόγραμμα που αφορούσε τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση.

 

3) Στήριξη των προσπαθειών τους για άντληση πόρων από το Δ΄ΚΠΣ στο οποίο προβλέπονται αυξημένες χρηματοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις .αλλά και κονδύλια για εκπαίδευση δική τους και του προσωπικού τους.

 

4)Ένα ακόμη πιο δραστήριο Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών (Κ Υ Ε)

 

4.ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΥ

 

 

Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στη Ζώνη του Ευρώ, επιτάχυναν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν με συγκεκριμένα μέτρα (μεγαλύτερη κερδοσκοπία του τραπεζικού συστήματος, μεταρρυθμίσεις στο Φορολογικό, στο Ασφαλιστικό, ασυδοσία και αισχροκέρδεια στην αγορά, ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά δημοσίων επιχειρήσεων κλπ.). Έτσι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι διασφάλισαν τα κέρδη τους, εδραίωσαν ακόμη περισσότερο την κυριαρχία τους στην αγορά, μεταφέρουν κεφάλαια από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα. Οι εξελίξεις αυτές είναι καταλυτικές για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά, μειώνεται ο τζίρος τους, επιταχύνεται ο ρυθμός απαξίωσής τους, υπερχρεώνονται και πολλές κλείνουν.

 

Η επιδείνωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, η επιμήκυνση των ωραρίων εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία – παιδεία – πρόνοια κ.λ.π. πλήττουν από κάθε άποψη τη μεγάλη μάζα των ΕΒΕ.

 

Η μετα-ΟΝΕ εποχή και η Ζώνη του Ευρώ, δεν έφεραν την “άνοιξη” στις μικρές επιχειρήσεις όπως υπόσχονταν τα κόμματα και οι παρατάξεις του “ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας”, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝασπισμός. Οι πόρτες της μεγάλης αγοράς της Ευρώπης που θα άνοιγαν διάπλατα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποδείχτηκαν ότι είναι κλειστές, ενώ η μικρή ελληνική αγορά αποδείχτηκε αρκετά μεγάλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές. Εξέλιξη αναμενόμενη. Αυτός είναι ο κανόνας στην “ελεύθερη αγορά”, δεν περιμέναμε κάτι καλό από μια “ένωση” που χτίστηκε από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την κυριαρχία του. Η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις. που υποστηρίζουν τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, απορρίπτουν τη σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων, που θα προωθεί τη συγκέντρωση μέσα από τις συλλογικές κοινωνικές οργανώσεις, τους συνεταιρισμούς. Κάνουν όμως τα αδύνατα δυνατά ώστε όλα τα μέτρα που παίρνουν να υπηρετούν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και των μέσων παραγωγής στα χέρια των λίγων. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα χαρακτηρίζονται από τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους και από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στις μικρές επιχειρήσεις (ανέλεγκτες χρήσεις, συνάφεια κλπ.).

 

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής μεγαλώνει το χάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, την πρόοδο, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η τοκογλυφία του τραπεζικού συστήματος έχει ως συνέπεια την οικονομική ασφυξία στις μικρές επιχειρήσεις. Η πλήρης ασυδοσία στην αγορά, το καθεστώς των λεγόμενων προσφορών και εκπτώσεων, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ουσιαστικά οδηγούν ΕΒΕ και εργαζόμενους σε μεσαιωνικές καταστάσεις και συνθήκες εργασίας που τους στερεί κάθε κοινωνική δραστηριότητα, γίνονται αναλώσιμο είδος στη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Η Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκεται στο στόχαστρο, αμφισβητείται το δικαίωμα της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής κάλυψης.

 

             Αυξάνεται η συνταξιοδοτική ηλικία.

 

             Αυξάνονται οι εισφορές, ενώ οι συντάξεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

 

             Χτυπιέται ο θεσμός των κατώτερων ορίων συντάξεων.

 

             Δεν καθιερώνονται τα βαρέα και ανθυγιεινά για τους ΕΒΕ και το επίδομα τοκετού και λοχείας.

 

Η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες γίνεται ζοφερή, αν πάρουμε υπόψη μας την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΕΣΕΕ, στη ΓΣΕΑΕ και σε πολλές Ομοσπονδίες, όχι μόνο δεν οργανώνουν την αντίσταση των ΕΒΕ σ’ αυτές τις επιλογές, αλλά συναινούν, συμβιβάζονται και ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που στόχο έχουν οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενσωματώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα στους διαχειριστικούς μηχανισμούς του συστήματος. Τέτοιος μηχανισμός διαχείρισης, αρωγός των πολιτικών της ΕΕ και ενεργός «συνεταίρος» στην προώθησής τους είναι και το ΕΒΕ-ΚΙ.

 

Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες αν ήταν άλλη η στάση των πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους φορείς των ΕΒΕ. Υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες το συνδικαλιστικό κίνημα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, θα μπορούσε να βάλει φραγμό – να δημιουργήσει εμπόδια σ’ αυτή την πολιτική και να έχει ισχυροποιηθεί η αγωνιστική ενότητα των ΕΒΕ και η σύμπλευσή τους με τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Αυτά όμως δεν έγιναν από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες με αποτέλεσμα οι ΕΒΕ να απομακρύνονται από τα σωματεία και να μην έχουν εμπιστοσύνη στο συνδικαλιστικό κίνημα ή να πέφτουν στα δίχτυα ανούσιων αντιπαραθέσεων, μακριά από τα συμφέροντά τους, όπως πρόσφατα έγινε στις εκλογές του ΕΒΕ-ΚΙ. Οι ηγεσίες αυτές θα κάνουν ό,τι μπορούν να μην εκφραστεί ενωτικά και αγωνιστικά η δυσαρέσκεια και η εναντίωση των ΕΒΕ σε αυτές τις πολιτικές.

 

Για το λόγο αυτό προβάλλει και είναι μια αναγκαιότητα η πολιτική καταδίκη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ σε όλα τα επίπεδα, η δημιουργία αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα και η συσπείρωση δυνάμεων σε αντιμονοπωλιακή – αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Πηγή άντλησης δύναμης της κίνησης αυτής είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ. Με τη δράση τους και τη δυναμική τους θα διαμορφώσουν την ασπίδα και το στήριγμά τους, θα υπερασπιστούν το εισόδημά τους, θα ανοίξουν δρόμο και θα διεκδικήσουν ό,τι πραγματικά τους ανήκει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, θα εξασφαλίσουν το βιοτικό επίπεδο που τους επιτρέπει στην εποχή μας η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό το τμήμα των ΕΒΕ έχει ταξικό συμφέρον να στηρίξει τη ΝΑΣ και τις αντίστοιχες Δημοτικές Αγωνιστικές Κινήσεις, στις επερχόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.

 

Η ΝΑΣ από αυτή τη σκοπιά, μελετά τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, διαμορφώνει πρόγραμμα και θέσεις οι οποίες αμφισβητούν και έρχονται σε σύγκρουση με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, αντιπαλεύει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αγωνίζεται να μπει φραγμός στην ασυδοσία του, στέκεται αλληλέγγυα σε εκείνες τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των ΕΒΕ, που έχουν σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό.

 

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση έγιναν επανειλημμένες παρεμβάσεις και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Σε αντιπαράθεση με τη συναίνεση στην πολιτική ξεκληρίσματος των ΕΒΕ (που στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εκφράζεται τόσο από την σημερινή Νομαρχιακή Αρχή της ΝΔ, όσο και από την αξιωματική «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ και την παράταξη της «Ανεξάρτητης» Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ & άλλων επιχειρηματικών δυνάμεων), η ΝΑΣ δυναμώνει τους δεσμούς με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Σκοπός της είναι με τη δράση της να αναδειχτούν, με αφετηρία τα κλαδικά – ειδικά και γενικότερα προβλήματα, τα τοπικά και τα περιφερειακά ζητήματα οι πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για τη ζοφερή κατάσταση και να συμβάλει στην προοπτική που καθορίζουν τα πραγματικά συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των ΕΒΕ.

 

Η ΝΑΣ στηρίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συμμαχία των ΕΒΕ με την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες, έχει καθαρό προσανατολισμό και επιδιώκει με όλες τις δυνάμεις να δημιουργηθεί το κοινωνικό μέτωπο απέναντι στο μέτωπο του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών. Ο αγωνιστικός αυτός πόλος είναι που καλείται σήμερα με τη δράση του να δημιουργήσει προϋποθέσεις και να διεκδικήσει μια λαϊκή εξουσία για να εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική, ένα σύνολο μέτρων που θα οικοδομούν ένα διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, σχεδιασμένης ανάπτυξης λαϊκής οικονομίας, κοινωνικής ιδιοκτησίας στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, εφαρμογής κλαδικών και περιφερειακών προγραμμάτων, με προτεραιότητα και ειδική βοήθεια στους συνεταιρισμούς, στον παραγωγικό τομέα, την προμήθεια και τη διάθεση.

 

—————————————————————————————————————————————————-ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ . ΠΑΡΙΣΗ

 

Αυτό που θα επιδιώξω εφόσον τον Οκτώβρη έχω την ευθύνη της Νομαρχίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι να έχω μια ειλικρινή και σε γερές βάσεις συνεργασία με το ΕΒΕΚΙ. Για εμένα προσωπικά και το συνδυασμό μου, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι θεμελιώδης υποχρέωση για τη χάραξη της στρατηγικής μας.

 

Όλοι γνωρίζεται ότι εγώ ανήκω στον επιχειρηματικό χώρο και επομένως κατανοώ και πάνω από όλα γνωρίζω τα προβλήματα του κλάδου.

 

Στην συνεργασία που θα επιδιώξω με τη Διοίκηση του ΕΒΕΚΙ θέλουμε το Επιμελητήριο δυνατό, αποφασιστικό, αναβαθμισμένο, σημαντικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων και στην υπόδειξη λύσεων. Σε αυτό θα βοηθήσει και η καινούρια διοίκηση που εξελέγει στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 4 Ιουνίου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο πρόεδρος του είναι όλα άτομα που τα γνωρίζω προσωπικά, με αρκετούς έχω και προσωπική φιλία και είναι όλοι τους ικανοί και επιτυχημένοι σαν επαγγελματίες. Θα συνεργαστώ μαζί τους και θα βοηθήσω να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και να δώσουμε κύρος και εμβέλεια στη παρουσία του ΕΒΕΚΙ.

 

Στις άμεσες προτεραιότητες θα είναι σε συνεργασία με το ΕΒΕΚΙ η προώθηση των κάτωθι:

 

1.             Η επέκταση της ΒΙΠΕ Αργοστολίου και η δημιουργία ΒΙΟΠΑ Ληξουρίου. Η βοήθεια θα είναι αποτελεσματική στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν (δασικό κτλ) και άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα των επαγγελματιών μας για επαγγελματική στέγη.

 

2.             Σε συνεργασία με το ΕΒΕΚΙ θα βοηθήσουμε στο να συμμετέχουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να ενημερώνουμε τα μέλη του. Θα δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες αλλά και τις δομές ώστε να ωφεληθούν τα μέγιστα οι επιχειρήσεις. Όλοι καταλαβαίνουμε τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα προγράμματα αυτά στην ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.

 

3.             Θα στηρίξω και θα ενισχύσω την παρουσία των δικών μας προϊόντων (φέτα-λάδι-μέλι κτλ), σε όλες τις κλαδικές εκθέσεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Στην πρώτη γραμμή θα είναι η εξωστρέφεια των επιχειρηματικών του νομού. Η συμμετοχή στις διάφορες εκθέσεις αποτελεί ισχυρότατο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες και μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άμεσα. ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ. Θα πρότεινα την δημιουργία περιπτέρων που θα προβάλλουν και θα πωλούν Κεφαλονίτικα προϊόντα σε κεντρικά σημεία (πχ. Λιμάνι Πάτρας από όπου αναχωρούν τα πλοία για Ιταλία). Επίσης, την δημιουργία ποιοτικών βιολογικών προϊόντων (βιολογικό λάδι).

 

4.             Φραγμός στην απρογραμμάτιστη έλευση των πολυεθνικών που στην ουσία εξαφανίζουν την μικρομεσαία επιχείρηση. Τήρηση με αυστηρότητα και ακρίβεια των προϋποθέσεων του νομού για τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα.

 

5.             Στήριξη των επιχειρηματιών που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, ιδιαίτερα στο χώρο του τουρισμού που αποτελεί τον πιο δυναμικό κλάδο της οικονομίας μας. Θα αντιμετωπίσουμε το γνωστό δασικό πρόβλημα τόσο προς την κατεύθυνση ευαισθητοποίησης της κεντρικής εξουσίας όσο και προς την κατεύθυνση στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας του Δασαρχείου. Θα πρέπει να πάψει το δασικό να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των νησιών μας.

 

6.             Συνεργασία με δήμους (Δημ. Αστυνομία), Λιμεναρχεία, Αστυνομία, και προπαντός με τις υπηρεσίες τις Νομαρχίας και εφαρμογή του νόμου, για την καταπολέμηση και εξάλειψη κατά το δυνατόν του λαθρεμπορίου, παραεμπορίου που αποτελεί μάστιγα για τις νόμιμα στεγασμένες επιχειρήσεις.

 

7.             Θα κάνουμε παρεμβάσεις όταν βλέπουμε πως οι επιχειρήσεις των νησιών μας είναι μονίμως στο στόχαστρο επιλεκτικών εισπρακτικών μηχανισμών και τούτο όχι επειδή παρανομούν αλλά επειδή αποτελούν σίγουρη πηγή εσόδων.                        

 

Όλα αυτά τα παραπάνω αλλά και όσα προβλήματα παρουσιαστούν στην διάρκεια της Νομαρχιακής Θητείας θα λυθούν με ειλικρίνεια και γόνιμη συνεργασία μεταξύ Νομαρχίας και ΕΒΕΚΙ.

 

Οι επιχειρηματίες των νησιών μας θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας.

 

Το ΕΒΕΚΙ θα αποτελέσει για μας πολύτιμο σύμβουλο.