Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΑΛΙΚΗΣ 

Ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Παλικής/ Ληξουρίου δημιουργήθηκε το 2000.ήταν μια πρωτοβουλία της σημερινής Προέδρου και στην αρχή συμμετείχαν στο εγχείρημα περίπου 25 άτομα(τώρα είναι σχεδόν 60)με κύριο στόχο ,αρχικά, να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να επιμορφωθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και να βελτιωθεί σημαντικά η σχετική με το αντικείμενο γνώση και ικανότητα.To Δ.Σ. είναι επταμελές και εκλέγεται ανά διετία. Η τωρινή του σύνθεση έχει ως εξής:Πρόεδρος:Ατσάρου Κατερίνα( Η κ.Ατσάρου είναι συνεχώς Πρόεδρος από το 2000),Αντιπρόεδρος:Τσίκλη Χρυσάνθη Γραμματέας:Λογαρά-Γκίκα Φωτεινή, Ταμίας: Δρακονταειδή Ασπασία, Μέλη: Λιβιεράτος Μάκης, Συνοδινού Κατερίνα, Μουρελάτος Σπύρος.

 

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στον μό μας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο σεμινάρια επιμόρφωσης-πριν καν ζητηθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατηγοριοποίηση σε «κλειδιά»!Το πρώτο σεμινάριο έγινε το 2002 και ακολούθησαν ακόμη δυο(το 2003 και το 2004).Κατά την κ. Ατσάρου υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμός, καθώς, άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας έρχονταν και παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον! Η έλλειψη πόρων δεν επέτρεψε στον Σύλλογο να συνεχίσει την σεμιναριακή προσπάθεια(καθώς, οι μόνοι πόροι του είναι η ετήσια συνδρομή των μελών του που ήταν 15 ευρώ και από πέρυσι 20 ευρώ!).Το 2005, ο Σύλλογος δίχως κάποια βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά με την συνδρομή των λοιπών σχετικών με των τουρισμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, εξοικονόμησε τους απαραίτητους πόρους και συμμετείχε με επιτυχία στην τουριστική Έκθεση «Πανόραμα»,με δικό του Περίπτερο,στην Αθήνα. Στην συνέχεια, η τότε Δημοτική Αρχή, ενστερνίστηκε την ιδέα και «υιοθέτησε» την συμμετοχή  στις δυο ελληνικές  Εκθέσεις(«Πανόραμα» και «Φιλοξένια»),χρηματοδοτώντας!

 

Όσον αφορά τα φυλλάδια προβολής ο Σύλλογος δημιούργησε κατά καιρούς τρία φυλλάδια, προσπαθώντας «να ακολουθεί τις επικρατούσες τάσεις».Από το 2004 διαθέτει και site -το οποίο, επίσης, ανανεώνεται!(www.kefalonia.apartments.net) Η χρηματοδότηση του site έγινε από πόρους του φορέα (και των φυλλαδίων με τη χορηγία ιδιώτη το δεύτερο και με τη χορηγία του Επιμελητήριου το τρίτο και τελευταίο).Ο Σύλλογος δεν έχει ακόμη δημιουργήσει dvd!

 

Στο ερώτημα μας, αν «χωράει» στην Παλική κι ένας «Σύλλογος Αγροτουριστικών καταλυμάτων»η κ.Ατσάρου ήταν κατηγορηματική: « Δεν υπάρχει ούτε ένα αγροτουριστικό κατάλυμα στην Παλική! »

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΑΛΙΚΗΣ

 

 

Το επίθετο που ταιριάζει στον Σύλλογο της Παλικής, είναι ,νομίζω, το επίθετο πρωτοπόρος! Δεν θα πρέπει ,όμως, να παραβλέπεται και η «επιμονή στην ποιότητα» που δείχνουν οι «άνθρωποί» του στις διάφορες δράσεις που προωθούν! Στη συζήτηση με την Πρόεδρο, την κ. Ατσάρου, τα σχετικά με τη ν ιστορία του Συλλόγου διαδέχτηκαν οι εκτιμήσεις για τις τουριστικές Εκθέσεις, η αποτίμηση της συνεργασίας με τις Δημοτικές Αρχές, η διαπίστωση για το οδυνηρό τουριστικό παρόν και η αναγκαιότητα για την σταδιακή οικοδόμηση ενός «οικοτουριστικού μέλλοντος»

 

Η συζήτηση, όμως, με την κ. Ατσάρου ξεκίνησε-όπως γράψαμε- με μια αναπόληση του παρελθόντος του Συλλόγου…

 

                                                                                             Τ.Β.

 

 

 

Θέλω να σας πω ότι εξαιτίας κάποιων ενεργειών μας, δώσαμε την ευκαιρία στους επαγγελματίες του χώρου να μας γνωρίσουν καλύτερα και να μας εμπιστευθούν! Διαπίστωσαν ότι εργαζόμαστε δραστήρια για το συλλογικό καλό και αυτή τη στιγμή, ο Σύλλογος έχει ως μέλη περίπου 60 άτομα  Υπάρχουν, βεβαίως και άλλοι συνάδελφοι, καθ όλα νόμιμοι, που έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο σωματείο μας. Μέχρι πρότινος, το σύνολο των ιδιοκτητών ήταν 80-82 άτομα- και , επομένως, οι μη εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο δεν ήταν παραπάνω από 25-αλλά, τελευταία, το τελευταίο τρίμηνο, με την λειτουργική τακτοποίηση καταλυμάτων, δόθηκαν καινούριες άδειες και νομιμοποιήθηκαν καταλυματίες. Σκοπεύουμε να στείλουμε στους κάτοχους αυτών των αδειών μια επιστολή προσέγγισης καλώντας τους να γίνουν μέλη του Συλλόγου. Μαζί με αυτούς, οι επιχειρηματίες του «χώρου» μας, αυτή τη στιγμή, είναι περίπου 115 άτομα.  

 

Και οι παράνομοι;

 

Άλλοι τόσοι! Γνωρίζετε, υποθέτω, τί ζημιά επιφέρει η ύπαρξή τους κα ι σε μας -αθέμιτος ανταγωνισμός- αλλά και στον Δήμο- διαφυγόντα κέρδη! Είναι ,όμως ,επιλογή μας να μην ασχολούμαστε τόσο με το τι κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι, προσπαθούμε να μην είμαστε μίζεροι ,να είμαστε «ανοικτών οριζόντων», «εξωστρεφείς» και να κοιτάμε ,πρωτίστως, το τι κάνουμε ή δεν κάνουμε εμείς! Από νωρίς, σχετικά, απασχοληθήκαμε, λοιπόν, με τη συμμετοχή μας στις τουριστικές Εκθέσεις, διότι ο επαγγελματίας ενημερώνεται για τις καινούριες τάσεις στη δουλειά του από αυτές!

 

Υπάρχουν πολλοί στον χώρο σας που δεν πολυπιστεύουν στις Εκθέσεις!

 

Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πολύ μετρημένες οι κινήσεις μας αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης χρήματος! Υπάρχει η άποψη ότι στις Εκθέσεις πρέπει να πηγαίνουμε με προγραμματισμένα ραντεβού και με έτοιμα συμβόλαια! Δεν συμφωνώ με τα έτοιμα συμβόλαια διότι, εμείς, δεν είμαστε ταξιδιωτικό γραφείο, δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνία με τουριστικούς πράκτορες. Εμείς, μπορούμε να συζητήσουμε με tour operators κ.λ.π. και στη συνέχεια να ενημερώσαμε τα μέλη μας -για να μην πάνε «ως πρόβατα επί σφαγή»-αλλά δεν μπορούμε να υπογράφουμε συμφωνίες…

 

Μια στιγμή! Οι επαγγελματίες δεν πρέπει να σας ακολουθούν στις Εκθέσεις, να υπάρχουν ραντεβού και σε αυτά τα ραντεβού να φθάνουμε και μέχρι την συνυπογραφή συμβολαίων ανάμεσα σε αυτούς και τους πράκτορες;

 

Συμφωνώ! Αυτή είναι η ουσία! Ο Σύλλογος, τα τελευταία πέντε χρόνια, με αφορμή και αιτία την ύπαρξη Περίπτερου της Παλικής, οργανώνει «εκδρομή» τις ημέρες της «Φιλοξένια» στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα πολλά μέλη μας να παρακολουθούν και να συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα.

 

Η αυτόνομη κάθοδος σας στις Εκθέσεις δεν φαίνεται, όμως, να έχει δυναμική!

 

Πράγματι! Ο Δήμος Παλικής ανέλαβε την κύρια ευθύνη και την χρηματοδότηση από το 2005 και το 2006 πήγαμε «αυτόνομα» και στην Αθήνα-«Πανόραμα» και στη Θεσσαλονίκη-«Φιλοξένια».Το 2007, 2008, 2009 δεν πήγαμε στην Αθήνα και το 2010 δεν πήγαμε πουθενά!

 

Γιατί αυτό; Δεν υπάρχουν χρήματα;

 

Δεν υπάρχουν! Στο σημείο αυτό θέλω να σας πως ο Δήμος δημιούργησε μια Επιτροπή Τουρισμού στην οποία συμμετέχουμε, αλλά πραγματοποιήθηκαν όλες κι όλες τρεις συναντήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι περισσότερο για τους τύπους…Ειλικρινά, δεν έχω καμιά διάθεση να μέμφομαι τον Δήμο, αλλά, οφείλω να σημειώσω, επίσης, ότι την τελευταία χρονιά, δεν έχει ακουσθεί η λέξη τουρισμός στην Παλική! Καμία πρόβλεψη, καμιά πρόνοια, κανένας σχεδιασμός. Στην Παλική δεν υπάρχει τουριστικός σχεδιασμός!

 

Παρατηρούμε ότι η σχέση σας με την Δημοτική Αρχή δεν είναι ιδανική!

 

Δεν είναι καθόλου εχθρική! Θα θέλαμε να είναι πολύ πιο δραστήριοι στον τομέα και να είναι συμπαραστάτες πολύ πιο έντονα στις ενέργειές μας! Εδώ κι έναν χρόνο, μάλιστα, είναι εντελώς απόντες, δεν υπάρχει καν συζήτηση! Τον προηγούμενο Νοέμβριο-δεν μπορώ να πω!- συμμετείχε ο Δήμος στην «Φιλοξένια» και είχαμε πολύ καλή παρουσία, ολοκληρωμένη, αλλά…έκτοτε τίποτα! Οφείλω να πω ότι με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή-όχι μόνο με την τωρινή- εμείς, πάντοτε, προσπαθούσαμε να προκαλέσουμε την συζήτηση, αλλά θα θέλαμε, το έχουμε «απωθημένο», η πρωτοβουλία-έστω μια φορά- να προέλθει από την άλλη πλευρά:Να μας καλέσουν  και να μας ρωτήσουν τι σκεπτόμαστε για φέτος, τί βλέπουμε για το μέλλον, τι θέλουμε να γίνει από κοινού…Εμείς, κάθε φορά που αναλάμβανε μια νέα Δημοτική Αρχή καταθέταμε έναν κατάλογο με αιτήματα- από το περισσότερο στο λιγότερο σημαντικό- και αυτά παραμένανε ξεχασμένα σε ένα συρτάρι! Ξέχασα ,όμως, να σας πω-και θα αδικήσω την τωρινή Δημοτική Αρχή αν δεν το πω-ότι ο Δήμος που χώλαινε πάντα όσον αφορά το site του, έχει αυτή τη στιγμή ένα εξαιρετικό site-και έχω συγχαρεί τον κ. Παγώνη γι αυτό- με link στο δικό μας!

 

  Και η σχέση σας με το Επιμελητήριο;

 

Μας έχει συμπαρασταθεί «τα μάλα» στην Παλική! Όποτε του ζητήσαμε χορηγία για τις δραστηριότητές μας δήλωνε παρόν! Μας βοήθησε παλιότερα με τα σεμινάρια, μας βοήθησε και πρόσφατα στην έκδοση του τελευταίου φυλλαδίου μας-που είναι μια προσεγμένη δουλειά τεσσάρων μηνών!

 

 

( Στη συνέχεια της συζήτησης η κ. Ατσάρου ισχυρίστηκε ότι στην Παλική υπάρχει ακόμη πρόβλημα με τα αυτονόητα: Καθαρισμός χορταριών, ακτών…Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το οδικό δίκτυο, αλλά στον τομέα της αποχέτευσης έχει γίνει έργο, δίχως να παραγνωρίζεται ότι υπάρχουν ακόμη σημεία που προβληματίζουν-όπως είναι η σύνδεση με το δίκτυο της περιοχής των Λεπέδων! Η κ.Ατσάρου, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σήμανσης και ανάφερε χαρακτηριστικά ότι ο τουρίστας που αποβιβάζεται από το «φέρι» στην παραλία του Ληξουρίου και έχει νοικιάσει δωμάτιο π.χ. στην Κουνόπετρα δεν ξέρει πώς θα κατευθυνθεί στον προορισμό του!)

 

Τι σκέπτεσθε για τις υποδομές εναλλακτικού τουρισμού στην Παλική; Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, το  Μουσείο στο Ληξούρι λειτουργεί!

 

Ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Αυγούστου με μια Έκθεση Ληξουριωτών  ζωγράφων…αλλά αυτό δεν είναι λειτουργία Μουσείου! Δεν έχει εκθέματα, δεν είναι επισκέψιμο ως Μουσείο και ,επομένως, δεν μπορεί να είναι ως έχει, σημείο έλξης για τους επισκέπτες μας! Δεν έχουμε ,επίσης, και μικρά ,θεματικά, περιφερειακά Μουσεία! Στην πραγματικότητα ,μόνο την Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη έχουμε η οποία  είναι ένα μικρό λαογραφικό Μουσείο!- Υπάρχει, βεβαίως, και η Δαμώδειος βιβλιοθήκη η οποία, όμως, είναι πολύ κατώτερη από την Ιακωβάτειο!

 

Έχετε κι έναν Ιππικό Όμιλο! Περιπατητικά μονοπάτια έχετε;

 

Τον Όμιλο τον γνωρίζουμε και τον συστήνουμε στους πελάτες μας. Συζητήσαμε, μάλιστα, με την κυρία που έχει τον Όμιλο να κάνουμε ένα link με το δικό της το site  Όσον αφορά τα περιπατητικά μονοπάτια πιστεύω ότι δεν θα εκπλαγείτε αν σας πούμε ότι δεν είναι προκαθορισμένα και  καθαρισμένα! Υπάρχει στα μέρη μας ένας νέος άνθρωπος, καλός επαγγελματίας, ο οποίος έχει ένα γραφείο τουρισμού που ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες διότι απευθύνεται σε τουρίστες που αναζητούν «εναλλακτικές δραστηριότητες» και σε συνεργασία με άλλους που γνωρίζουν κι έχουν παρόμοιο ενδιαφέρον προσπαθεί να οργανώσει πολύ καλύτερα αυτό το «κομμάτι» στην Παλική. Προσφέρεται η Παλική για περιπάτους ,για εκκλησιαστικό τουρισμό…

 

 Φοβάμαι ότι φετινή τουριστική περίοδος ήταν οδυνηρή!

 

Όπως το είπατε! Στην Παλική, έχουμε, κυρίως,«εσωτερικό» τουρισμό και νομίζω ότι ο οικογενειάρχης που έβλεπε το εισόδημά του συρρικνωμένο, το τελευταίο πράγμα που σκεπτόταν ήταν το να κάνει διακοπές! Τον Μάϊο και τον Ιούνιο η πτώση ήταν της τάξεως του 70%,, αλλά χάρη στον «καλό» μας Αύγουστο η μείωση τόσο στον αριθμό των επισκεπτών όσο και στον τζίρο, ήταν της τάξεως του 45%!

 

 Οδυνηρότατο!Κατ αρχάς τι τουρισμό έχετε; «Ελεύθερο» ή «με Εταιρείες»;

 

Πολλοί λίγοι από μας δουλεύουν με Εταιρείες! Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα των δυο χεριών! Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν σε εξαμηνιαία ή πενταμηνιαία βάση.Οι υπόλοιποι δουλεύουν με «ελεύθερους»-και κάποιοι από αυτούς ακολουθούν τις υποδείξεις μας και εργάζονται και με κοινωνικό τουρισμό προσπαθώντας να αυξήσουν τα έσοδά τους-διότι αν εργαστούμε μόνο είκοσι μέρες δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα για να βελτιώσουμε τις παροχές μας! Το δικό μας το ζητούμενο είναι να επεκταθεί η τουριστική περίοδος κάνοντας τέτοιου είδους ενέργειες και συμβόλαια. Φέτος, όμως, και στον κοινωνικό τουρισμό είχαμε σημαντική πτώση: Στον «τουρισμό για όλους» του ΕΟΤ  είχαμε πτώση κατά 80% .Παρά το ότι είναι, εν μέρει, επιδοτούμενο πρόγραμμα από το Υπουργείο δεν υπήρχε η ζήτηση των προηγούμενων χρόνων! Οφείλω, επίσης να σας πω ότι και σε αυτούς που συνεργάστηκαν με Εταιρείες υπογράφοντας συμβόλαια allotment,η έκπληξη ήταν οδυνηρή! Μιλάμε για πτώση της τάξεως του 70%!

 

Υπάρχει, όμως, μέσα στην «μαυρίλα» κι ένα αισιόδοξο μήνυμα:Η Τhomas Cook που είχε αφήσει το Ληξούρι το 2010,επανέρχεται με ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Παλική και καινούρια συμβόλαια για το 2011!

 

Μήπως είναι ανάγκη το 2011 να στραφείτε σε νέες αγορές;

 

Το έχουμε σκεφτεί και το κάνουμε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία-που έχει επιπλέον δυνατότητες. Αναζητούμε στο εξωτερικό νέες αγορές, αλλά και πελάτες με άλλα ενδιαφέροντα, με ενδιαφέροντα «εναλλακτικών δραστηριοτήτων»… Οικοτουρίστες! Θέλουμε στο επόμενο φυλλάδιο ή dvd που θα κυκλοφορήσουμε να προβάλλονται οικοτουριστικού χαρακτήρα δραστηριότητες και προσπαθούμε να συνεργαστούμε στενότερα στην Παλική με τους «παραγωγούς» και τους «διακινητές» τέτοιων δραστηριοτήτων!