5ος Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου KOTINOS 2020 

Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενημερώνει τα μέλη του ότι έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στον 5ο Διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου KOTINOS 2020, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς  Έκθεσης Τροφίμων FOODEXPO GREECE.

Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα έχουν για 5η συνεχόμενη χρονιά την ευκαιρία να διαγωνισθούν για την κατάκτηση των κορυφαίων διακρίσεων του Διαγωνισμού Ποιότητας “ΚΟΤΙΝΟS”, τον οποίο διοργανώνει η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ». Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ είναι ο μοναδικός διαγωνισμός ποιότητας στην Ελλάδα, ο οποίος πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) για τα βραβεία ποιότητας MARIO SOLINAS. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE και της διοργανώτριας εταιρίας της Έκθεσης, FORUM ΑΕ. Η αυστηρότητα των διαδικασιών διεξαγωγής του Διαγωνισμού διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του και κατ΄ επέκταση το κύρος των αποτελεσμάτων του. Πιστοποιημένοι και διεθνώς καταξιωμένοι γευσιγνώστες αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των κορυφαίων, πολλές φορές μεταξύ ίσων, τυποποιημένων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, τα οποία διακρίνονται για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Μοναδικός στόχος και διαρκής επιδίωξη της, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Επιστημονικής Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ είναι η ανάδειξη της ποιότητας, βασικού στοιχείου προβολής και καταξίωσης, των επώνυμων τυποποιημένων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Η ΦΙΛΑΙΟΣ προσκαλεί τους τυποποιητές ελαιολάδου να συμμετάσχουν στον πλέον αξιόπιστο για την χώρα μας Διαγωνισμό Ποιότητας KOTINOS για τα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, δίνοντας την ευκαιρία στα προϊόντα τους να κατακτήσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2019/20, καθώς επίσης να επισκεφθούν την FOODEXPO, συμμετέχοντας στις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις της. Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ 2020, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου 2020, αφορά τρεις κατηγορίες βραβείων. Ειδικότερα:

Βραβεία για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ/ΠΓΕ

Βραβεία για Βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, και

Βραβεία για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας

Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ διακρίνεται για:

τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα,

σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή – από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το ΔΣΕ Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ.

σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών από Ομάδα διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς  Έκθεσης Τροφίμων FOODEXPO GREECE 2020 (Αθήνα, METROPOLITAN EXPO CENTER, 07-09/3/2020). Για πληροφορίες, Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου Φίλαιος, Ξενοφώντος 15α, 105 57 Αθήνα,  Τηλ. 2103238315,  email : info@filaios.org, website: www.filaios.org.

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου