ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ! 

Παρά την έντονη και γενική αντίθεση για εφαρμογή  συντελεστή Φ.Π.Α 23% στις επιχειρήσεις εστίασης, ο Υπουργός Οικονομικών, διατηρεί, ουσιαστικά, το μέτρο, αν και, στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εξήγγειλε δυο εξαιρέσεις:

 

1. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% δεν θα αφορά στα ενιαία πακέτα (all inclusive) των τουριστικών επιχειρήσεων που «κλείνονται» στο εξωτερικό, αλλά ,δεν θα ισχύει το ίδιο και για τον εσωτερικό τουρισμό! Αυτό σημαίνει ότι στα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού (all inclusive) η ημιδιατροφή θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% ενώ εάν το «πακέτο» κλειστεί από την χώρα μας ο ΦΠΑ θα είναι 23%!

 

2. Ο  ΦΠΑ 23% δεν θα ισχύει για τις δραστηριότητες εκείνες όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων και όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης. Στα σούπερ μάρκετ π.χ.τα έτοιμα φαγητά δεν θα επιβαρύνονται με συντελεστή 23% αλλά με 13%!

 

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος με την οποία θα ξεκαθαρίζεται πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβληθεί στην εστίαση από 01η/09/11