Ενημερωτική εσπερίδα της Τετάρτης 28 Μαρτίου 

Δελτίο Τύπου

Μεγάλη προσέλευση του επαγγελματικού κόσμου σημειώθηκε στην ενημερωτική εσπερίδα της Τετάρτης 28 Μαρτίου, την οποία  διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης προς ενημέρωση όλων των επαγγελματιών, για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) από την 25 Μαΐου 2018.

Ο εισηγητής απάντησε σε πληθώρα ερωτημάτων μετά το τέλος της παρουσίασης, καθιστώντας σαφές ότι η εφαρμογή του Κανονισμού είναι υποχρεωτική από όλες τις επιχειρήσεις που τηρούν προσωπικά δεδομένα, ότι ουσιαστικά μπαίνει μία τάξη στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων όλων μας, ότι το κάθε άτομο έχει πλέον δικαίωμα να αρνηθεί να χρησιμοποιούνται προσωπικά του δεδομένα ( όπως τηλέφωνο, email, κ.α), ότι ιατρικά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα αποτελούν ευαίσθητα δεδομένα για τον κάθε έναν και οφείλουν όσοι τα τηρούν να τα διαχειρίζονται με ασφάλεια, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες διαδικασίες.

Το κόστος για την εφαρμογή του κανονισμού, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης, είναι σε σχετικά ανεκτά όρια, αλλά οι σύλλογοι που εκπροσωπούν επαγγελματικούς κλάδους μπορούν να δράσουν συλλογικά και να διαπραγματευτούν για τα μέλη τους.

Μια σημαντική πληροφόρηση ήταν το ότι,  ο ορισμός Υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων δεν αποτελεί υποχρέωση για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της Κεφαλονιάς, οι οποίες ούτε πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διαχειρίζονται ούτε  έχουν περισσοτέρους από 250 υπαλλήλους.

Τέλος αναφέρθηκε ότι, ναι μεν η Αρχή για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν προτίθεται να κάνει το πρώτο διάστημα ελέγχους, αλλά αν από κάτι «κινδυνεύει» μία επιχείρηση είναι από καταγγελίες!

Τελείως διαφορετικά είναι τα πράγματα για τους δημοσίους φορείς οι οποίοι στις 25 Μάη οφείλουν να εφαρμόζουν τον κανονισμό και να διαθέτουν DPO.

Ευχαριστούμε τους προέδρους όλων των συλλόγων για τη συμμετοχή τους, τους επαγγελματίες που παρακολούθησαν την εσπερίδα και για επιπλέον πληροφόρησή σας επί του θέματος θα υπάρχει υπεύθυνος στο Επιμελητήριο που σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα παράσχει πληροφορίες και ενημέρωση σε όσους ζητήσουν.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής

Φωτογραφίες από την ενημερωτική εσπερίδα