Επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του Επιμελητηρίου για να νέα μέτρα 

Για ακόμη μια φορά η εστίαση γίνεται το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας. Οι κυβερνώντες αρνούνται να αντιμετωπίσουν ριζικά  το πρόβλημα και αποπροσανατολίζουν την κοινωνία με οριζόντια μέτρα στην εστίαση.

Τα τελευταία δύο χρόνια η κοινωνία έμαθε ότι η  covid-19 μεταδίδεται μετά τα μεσάνυχτα, υπό τον ήχο μουσικής, σε χώρους εστίασης και όχι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης η κοινωνία μας έμαθε πώς να επιβιώνει χωρίς έσοδα, με πενιχρή είτε ανύπαρκτη κρατική οικονομική στήριξη, πώς να συσσωρεύει χρέη από την πανδημία και τέλος στο ελάχιστο διάστημα που επιτρέπεται η δραστηριότητα, έμαθε τι σημαίνει αύξηση κόστους ενέργειας, αύξηση λειτουργικών εξόδων και κόστους πρώτων υλών. Ήρθε η ώρα να στηριχθούν πραγματικά και ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στο σύνολο τους, όχι με υποσχέσεις, όχι με εξαγγελίες αλλά με μέτρα που θα τους δώσουν ανάσα και την ελπίδα ότι θα παραμείνουν ανοιχτές και το 2022.

Ζητάμε την άμεση οικονομική στήριξη όλων των κλάδων που πλήττονται από τα μέτρα έμμεσα ή άμεσα, με γενναίο κούρεμα ή διαγραφή των χρεών της πανδημίας, επιδότηση των δόσεων επαγγελματικών δανείων, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση της αναστολής θέσεων εργασίας, αλλά και ενίσχυση της ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούν να απορροφήσουν όλες οι επιχειρήσεις και όχι μόνο οι μεγάλες. Ευελπιστούμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής