Επιστολή του Σταύρου Σπαθήυ στον Άδωνι Γεωργιάδη 

Επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, αναφορικά με την φημολογία περιορισμού ή άρσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Η επιστολή αναφέρει τα εξής: 

Κύριε Υπουργέ

Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία την πιθανότητα να περιοριστεί ή και να αρθεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, που μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των δύο lockdown και μίας δύσκολης ενδιάμεσης περιόδου.

Υπάρχουν περιοχές της χώρας μας που οι κάτοικοί τους στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ακολουθώντας κατά γράμμα τις προτροπές της κυβέρνησης, αλλά και της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων και κατάφεραν να περάσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας σχεδόν αλώβητες. Μια από αυτές τις περιοχές είναι και ο νομός Κεφαλληνίας-Ιθάκης, που ήταν και παραμένει «πράσινος» με μηδενικό φορτίο του κορωνοϊού. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβό τίμημα για να κρατήσουν όρθια τα μαγαζιά τους. Εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησαν πάλι δειλά-δειλά να δουλεύουν τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα. Στο άκουσμα της είδησης ότι η κυβέρνηση προτείθεται είτε να κλείσει τα εμπορικά καταστήματα είτε να επιστρέψει το  click away η αναστάτωση που προκλήθηκε στα μέλη μας ήταν μεγάλη. Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σε αυτή τη φημολογία και απευθύνεται σε εσάς και το Υπουργείο σας, προκειμένου να σκεφτείτε δεύτερη και τρίτη φορά πριν πάρετε απόφαση. Τα «πράσινα» νησιά μας, Κεφαλονιά και Ιθάκη, δεν αντέχουν άλλο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευση. Μην τους δώσετε την χαριστική βολή. Η απόφασή σας για επιστροφή στο μερικό άνοιγμα ή το κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων μπορεί να εφαρμοστεί στις «κίτρινες» και τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας αν αυτό είναι αναγκαίο. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη παραμένουν «πράσινες» και ίσως θα έπρεπε να έχουν διαφορετική μεταχείρηση στην παρούσα φάση. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής