Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενημερώνει τα μέλη του ότι έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αφορά οφειλέτες που δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια τρέχουσα ρύθμιση.

Τον Μάρτιο του 2019 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους που έχουν κλείσει βιβλία, καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και Ταμεία. Στη νέα ρύθμιση που θα έχει πλαφόν ελάχιστης δόσης τα 50 ευρώ, τρία θα είναι τα σημεία-«κλειδιά» που θα κρίνουν την ένταξη του οφειλέτη:

-η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα αποπληρωμής από οποιαδήποτε πηγή

-τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν και τον αριθμό των δόσεων

-η εξόφληση τρεχουσών οφειλών.

Σήμερα ο εξωδικαστικός δίνει έως 120 δόσεις για χρέη από 3.000 έως 125.000 ευρώ και 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ με κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, όμως με νέα εφαρμογή ειδικά διαμορφωμένη, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μια φορά δικαίωμα υπαγωγής. Στόχος είναι να μπορέσουν να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και να απεγκλωβιστούν ταυτόχρονα χιλιάδες ασφαλισμένοι των πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής