ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ος:

ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης ενημερώνει τα μέλη του και το κοινό ότι, σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων για το χρονικό διάστημα από 14.3.2020 έως και 27.3.2020.

Με την απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 18149/2020 αποφασίστηκε από σήμερα 14.3.2020,  η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας  των:

1.Των εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις catering (ενδεικτικοί ΚΑΔ 5610, 5621), παροχής ποτών χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. (ΚΑΔ  5630),  με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά.ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: Καμία ουρά άνω των 5 ατόμων, όσες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας  παραμείνουν ανοιχτές δεν δικαιούνται αναστολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μπορούν να λάβουν ενίσχυση σε περίπτωση που μειωθεί ο τζίρος τους.

2. Των αιθουσών θεαμάτων και χώρων συναφών δραστηριοτήτων.

3. Tων δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε), των αναγνωστηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των αρχειοφυλακείων. Στις δημόσιες βιβλιοθήκες λειτουργούν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες με την παρουσία (1) ενός τουλάχιστον υπαλλήλου και με την επιφύλαξη της ασφαλούς λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, ιατρείων και των υπηρεσιών πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης.

4. Των μουσείων, των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και κτιρίων, καθώς και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.

5. Των ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών, πρακτορείων κ.λπ.) με εξαίρεση των δραστηριοτήτων των πλανόδιων πωλητών, καθώς και των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων σε διαδικτυακή (on-line) σύνδεση.

6. Των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση των αθλητών και ομάδων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τρέχοντος έτους.

7. Των θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα κ.λπ.), με εξαίρεση τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους αναψυχής και τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους άθλησης για μεμονωμένη άθληση.

8. Των ακόλουθων χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας: ντισκοτέκ (ΚΑΔ 93.29.19.04), σφαιριστηρίου, χώρων συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια κ.λπ.), καθώς και χώρων όπου προσφέρονται άλλες υπηρεσίες θεάματος.

9. Των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, καθώς και των χώρων παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας.

10. Των χώρων παροχής προσωπικών υπηρεσιών, ήτοι υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ) και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).

11. Της παροχής προσωπικών υπηρεσιών ιερόδουλων.

12. Των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.

Στις επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού.

Μένουν ανοιχτά ενδεικτικά:  

1.      Πρωτογενής και δευτερογενής τομέας (θα δοθεί αναλυτικά η λίστα)

2.      Λιανεμπόριο (με εξαίρεση την περίπτωση 12 παραπάνω)

3.      Ξενοδοχεία (Αυστηρά για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαμένουν στα καταλύματά τους  με δυνατότητα να ρυθμίζουν την λειτουργία των μπαρ και εστιατορίων που λειτουργούν ώστε να μην προκύπτει μαζική  συνάθροιση πελατών)

4.      Λιανεμπόριο τροφίμων

5.       Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

6.      Φαρμακεία

7.       Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας

8.      Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

9.      Τράπεζες (με οδηγίες για άδεια παρουσίας έως και 5 άτομα σε κάθε κατάστημα- γκισέ με μέτρα προστρασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες- λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες)

10.  Ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι

11.  Τηλεφωνικά κέντρα με οδηγίες για απόσταση εργαζομένων τουλάχιστον δυο μέτρων μεταξύ τους

12.  Εκκλησίες, Ι. Μονές και άλλοι θρησκευτικοί χώροι

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο τι άδεια έχει η κάθε επιχείρηση και στους ΚΑΔ (κωδικούς δραστηριότητας) που έχουν δηλωθεί κατά την έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία σχετικά με τη λειτουργία κάθε επιχείρησης, αναφορικά με το οριζόμενα στο ΦΕΚ, παρακαλούνται τα μέλη του Επιμελητηρίου να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης στο τηλέφωνο 26710 26190 ή ηλεκτρονικά μέσω email στο chamberk@otenet.gr.

Το Επιμελητήριο θα συνεχίσει αδιάκοπα την ενημέρωση των μελών του όσο διαρκούν τα μέτρα και  ευχαριστεί ιδιαίτερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που στέκονται αρωγός της προσπάθεια αυτής. Παράλληλα, ως οφείλει, θα συνεχίσει τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου