Τέλος ο λαϊκισμός, να μπούμε επιτέλους σε μία φάση σταθερότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο 

Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αφού ναι μεν μπορεί να έχουμε βγει από τα μνημόνια, όπως μας λέει η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε επιτήρηση.

Σημαντικό ρόλο για την άσχημη κατάσταση της αγοράς έχει παίξει το γεγονός ότι επί έξι μήνες βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ενώ μπροστά μας έχουμε τις εθνικές εκλο΄γες της 7ης Ιουλίου. Εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης,  ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να ελπίζει σε δύο πράγματα: ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και δεν θα κυριαρχήσουν ο λαϊκισμός και τα μεγάλα λόγια και ότι θα μπούμε επιτέλους σε μία φάση σταθερότητας και σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό. Σε τελική ανάλυση τον ελεύθερο επαγγελματία, τον ιδιοκτήτη μίας μικρομεσαίας επιχείρησης, τον κάθε άνθρωπο που ρισκάρει και επενδύει στο επιχειρείν, δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι στην πρωθυπουργική καρέκλα, αλλά το πως θα πάει η χώρα μπροστά. Μόνο μέλημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και η παραγωγή πλούτου. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα ζούμε σε μία κοινωνία που τρώει τις σάρκες της εξαιτίας πολιτικών αντιπαραθέσεων, την ώρα που η φορολογία  είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του επαγγελματία.

Μπορεί να είδαμε κάποια θετικά βήματα, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που δίνει προοπτική βιωσιμότητας σε μεγάλο αριθμό οφειλετών, ωστόσο παρατηρήθηκαν ορισμένες αστοχίες που θα ήταν περισσότερες, αν τα Επιμελητήρια, ανάμεσά τους και το δικό μας, δεν εργαζόταν σκληρά για να διορθώσουν. Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του πρέπει να σκύψει πάνω από τα πραγματικά προβλήματα και είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ψυχολογία στην αγορά, στοιχείο απαραίτητο για να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης. Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο όλα τα κόμματα να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό των παρατάξεων και να εργαστούν για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας. Τέτοιου είδους μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν, όπως η μείωση της φορολογίας και ο εξορθολογισμός των εισφορών. Βασικό κομμάτι προς αυτή την κατεύθυνση είναι η  λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που πρέπει επιτέλους να στηρίξει με χρηματοδοτικά εργαλεία και με «ενέσεις» ρευστότητας τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες που είχαν μείνει τελείως ακάλυπτες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

 

Σταύρος Σπαθής

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης