ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου που βασίστηκε σε δευτερογενείς και πρωτογενείς πηγές:

 

1)       Οι προβλέψεις του εμπορικού κόσμου είναι συγκρατημένα αισιόδοξες για τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε., ενώ η πλειονότητα των ατομικών επιχειρήσεων φοβάται επιδείνωση της κατάστασής τους.

 

2)       Τα κέρδη στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν αυξημένα κατά 32,5%, αλλά υπάρχουν και κλάδοι-όπως είναι ο κλάδος των αυτοκινήτων &ανταλλακτικών-που σημείωσαν μείωση κερδών!

 

3)       Οι μεγάλες επιχειρήσεις- με προσωπικό άνω των 50 ατόμων- δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας κατά 26%, έναντι 12,2% των μικρών και 12,8% των μεσαίων. Το κλίμα είναι άσχημο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν 1 εργαζόμενο) αφού σε ποσοστό 67% δηλώνουν πως δεν θα κάνουν καμία πρόσληψη, ενώ την ίδια απάντηση δίνει το 57% των επιχειρήσεων που απασχολούν 2-9 εργαζόμενους και το 52,5% με προσωπικό άνω των 10 εργαζομένων.

 

Αυτό το τελευταίο δεδομένο, δείχνει ότι στο ελληνικό εμπόριο εντείνεται το φαινόμενο της δημιουργίας μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρών

 

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι καταγράφεται σημαντική μείωση της απασχόλησης  στις ηλικίες 15-25 ετών, αφού από 315.000 άτομα το 1999, έφθασαν το 2007 τα  231.500!