ΜΕ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ , ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΚΑΙ…ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ! 

…ΜΕ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ…ΚΑΙ Τ΄ ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ!

 

 

Γενικότερα, η άφθονη διάθεση γλυκισμάτων τις μέρες αυτές ( όχι μόνο στους ξένους ,αλλά και στους σπιτικούς),αποβλέπει και σε μια καλοσύνεψη των πνευμάτων,σε μια γλυκιά διάθεση αγάπης και στοργής,που θα απορρέει από μια ικανοποιημένη, «γλυκασμένη» ζωή: «Πάντα γλυκασμένοι να ΄στε!»Απλή ευχή, αλλά τόσο απαραίτητη για τη δύσκολη ζωή μας, με τα άγχη, τις αυθαιρεσίες και τους φανατισμούς!

 

                                                                   Δ.Σ. ΛΟΥΚΑΤΟΣ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

 

 

Οι παιδικές μου μνήμες από τις γλυκύτατες μέρες των Χριστουγέννων στην Κεφαλονιά, δεν κυριαρχούνται από τις μυρουδιές και τις γεύσεις των εορταστικών γλυκισμάτων. Δεν γνωρίζω, αν και οι δικές σας μαρτυρίες συνάδουν, αλλά, τίποτε το συγκλονιστικό δεν αναφέρεται- χωρίς, φυσικά, να λείπουν ούτε οι κουραμπιέδες, ούτε τα μελομακάρονα!

 

Αναζήτησα στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής του παρόντος, την επιβεβαίωση ή μη των προσωπικών μου εντυπώσεων. Επισκέφθηκα πέντε(5) από αυτά, με κυρίαρχο ερώτημα αν έχουμε στον τόπο μας  γλυκίσματα των Χριστουγέννων που δεν τα έχουν αλλού ή αν έχουμε δικές μας, ξεχωριστές, συνταγές!( Με τη ευκαιρία, ρώτησα και για τις φετινές τιμές και τις προοπτικές που εμφανίζονται με την κρίση «προ των πυλών»).

 

Το θέμα ,πέραν του λαογραφικού ενδιαφέροντος που εμφανίζει, συνεισφέρει, στην καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων που αποτελούν αιτίες και αφορμές για την προβολή του τόπου μας και ,πιθανόν, να έχει και κάποια εμπορική αξία με τις μορφές που εμφανίζεται το σύγχρονο εμπόριο1

 

Η πρώτη διαπίστωση, είναι, λοιπόν, ότι το νησί μας δεν έχει κάποια εντελώς δικά του, γλυκίσματα  που δεν συναντώνται στην υπόλοιπη Ελλάδα.! Έχουμε κι εμείς ό,τι και οι άλλοι, και, επομένως, το ερώτημα που αναδύεται, είναι εάν έχουμε κάποιες δικές μας συνταγές που διαφοροποιούν λ.χ. τους δικούς μας. κουραμπιέδες ή τις δικές μας δίπλες.

 

Εκείνο που είναι πανθομολογούμενο ,είναι, ότι το λιγότερο παραδοσιακό μας γλύκισμα είναι τα αγαπημένα μας μελομακάρονα, που ήρθαν από την Ανατολή, σχετικά πρόσφατα (αποτελούν το νεώτερο μέλος της οικογένειας) και τα οποία ο κάθε ζαχαροπλάστης, χωρίς ισχυρές «παραδοσιακές δεσμεύσεις», τα φτιάχνει με βάση την αξιοσύνη του, το γούστο του , τις προτιμήσεις των πελατών του και τις ποιοτικές προδιαγραφές που επιθυμεί να έχουν τα προϊόντα του.

 

Το αρχαιότερο γλυκό των Χριστουγέννων, που η μνήμη των σημερινών ζαχαροπλαστών διασώζει, είναι το παστέλι! Το παστέλι φτιάχνεται με σουσάμι, μέλι, αμύγδαλο( προαιρετικά) και …δεν εμφανίζει κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με το παστέλι της υπόλοιπης Ελλάδας( κ. Πολάτου) ή έχει, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού κάθε τόπος προσθέτει κάτι στην κοινή συνταγή( κ. Καπάτος)

 

 

Την ημέρα των Χριστουγέννων, έχουν μεγάλη πέραση οι δίπλες. Οι δίπλες ( τα ξεροτήγανα της Αθήνας), δεν παρασκευάζονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και, οι εκτός Κεφαλονιάς έχουν πολλά αυγά( κ.Μπούνιας).Η κ. Πολάτου μας εκμυστηρεύτηκε ότι τη δική της συνταγή την έχει από το 1940, από κάποιον Πόντιο, και την ακολουθεί πιστά μέχρι σήμερα (δίχως να γνωρίζει αν υπάρχουν και άλλοι στην Ελλάδα που φτιάχνουν δίπλες με τον ίδιο τρόπο)

 

Οι κουραμπιέδες χρειάζονται βούτυρο γάλακτος, μπόλικο αμύγδαλο και αλεύρι λίγο( κ. Μπούνιας).Το παν στους κουραμπιέδες είναι το καλής ποιότητας βούτυρο-μας είπε ο κ. Καπάτος-και πρόσθεσε ότι για τα  γλυκά των Χριστουγέννων ακολουθούν τις παλιές συνταγές του εργαστήριου (από το 1910) τις οποίες , φυσικά, έχουν προσαρμόσει στα της εποχής μας.( πιο άγλυκα, με λιγότερα αυγά και λιπαρά).

 

Η ερώτηση που μονίμως είχα στα χείλη μου είναι αν τα εργαστήρια είχαν παραδοσιακές συνταγές, συνταγές από «την γιαγιά της γιαγιάς».Ο Αντώνης ( Λακύθρα) μας είπε ότι η παραδοσιακή κατασκευή των κουραμπιέδων δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί διότι τότε χρησιμοποιούσαν άλλα σκεύη, άλλα υλικά ( π.χ. στάχτη-αλισίβα τότε, σόδα σήμερα), άλλους τρόπους.. Σημείωσε ότι ο ίδιος έχει συνταγή για κουραμπιέδες από ανθρώπους που γεννήθηκαν πριν από την γιαγιά του , και ότι αυτές τις συνταγές τις χρησιμοποιεί ως βάση, την οποία , συνεχώς, εξελίσσει!.  Ο Αντώνης μας «έκανε δώρο» τέλος, μια παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες. Ο κ. Μ. Καγκάδης( «Ντίνα»), μας πληροφόρησε ότι για τους κουραμπιέδες του χρησιμοποιεί αμύγδαλο και ανάφερε ότι ,για τα γλυκά των Χριστουγέννων , εδώ και τριάντα χρόνια, ακολουθεί με πολύ μικρές αλλαγές, τις συνταγές του πατέρα του!

 

Όλοι οι ζαχαροπλάστες συμφώνησαν ότι αυτό που χαρακτηρίζει τα κεφαλονίτικα γλυκά της εποχής είναι η υψηλή ποιότητα. Όλα τα εργαστήρια-μας είπε ο κ.Μπούνιας-με εξαίρεση ένα, χρησιμοποιούν άριστα υλικά. Υπάρχουν, φυσικά και κουραμπιέδες -μελομακάρονα κατώτερης ποιότητας τα οποία  εισάγονται από αλλού, διότι δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στα μαγαζιά που τα διαθέτουν.

 

 

Οι τιμές των χριστουγεννιάτικων θα κυμανθούν από 10-12 Ευρώ το κιλό. Οι τιμές θα είναι είτε ίδιες με τις περσινές ,είτε αυξημένες κατά πενήντα λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι πρώτες ύλες τους , τη χρονιά που πέρασε, αυξήθηκαν μέχρι 20%, αλλά αυτή την αύξηση, όπως και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό κ.λ.π. δεν μπορούν να την «περάσουν» στους καταναλωτές διότι δεν έχουν την αγοραστική δύναμη να το αντέξουν! Εκείνα τα εργαστήρια που δεν έχουν προσωπικό και λειτουργούν ως οικογενειακές επιχειρήσεις, αισθάνονται πιο άνετα καθώς φεύγει το 2008 κι έρχεται ο νέος χρόνος όπου αναμένεται, η κρίση να φανεί εντονότερα. και στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής. Αντιθέτως, τα άλλα ,προβληματίζονται ήδη για το τι θα επακολουθήσει, καθώς ο χειροποίητος τρόπος παρασκευής, αλλά  και η σχέση που έχει δομηθεί εδώ και χρόνια με τους υπαλλήλους τους, δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε απολύσεις παρά το ότι, φοβούνται σημαντική πτώση του τζίρου!

 

 

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ!

 

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ( παραδοσιακοί)

 

Υλικά:

 

·          600 γρ.αμύγδαλο με την φλούδα

 

·          600 γρ. βούτυρο γάλακτος

 

·          2 κρόκοι αυγών

 

·          225 γρ. ζάχαρη ψιλή

 

·          900 γρ.αλεύρι

 

·          2 κουταλάκια κανέλα

 

·          1 φλυτζάνι μπράντι

 

·          Ζάχαρη άχνη

 

Ετοιμασία:

 

·          Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά

 

·          Όταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα

 

·          Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα

 

·          Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι.( Σε αυτή τη φάση θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ διότι το μείγμα παίρνει .πλέον την μορφή της ζύμης.). Στο τέλος, πρέπει να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

 

·          Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν

 

·          Όταν τους βγάλουμε, τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλάμε σε ζάχαρη άχνη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσει-στρώσεις. και σε κάθε μια στρώση πασπαλίζουμε με άχνη