ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ 

Στις 18/12/06 έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου εκδήλωση για το σημαντικό πρόβλημα των κολυμβητικών δεξαμενών ( πισίνες).Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Πολυκράτης, ο Νομάρχης κ.Δ. Γεωργάτος και ο Δήμαρχος Λειβαθούς και Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ Θ. Μιχαλάτος. Στην εκκίνηση τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Γ. Βαλλιανάτος, η κ. Ατσάρου, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας-η οποία είπε ότι ενώ οι τουριστικοί πράκτορες απαιτούν να έχουν τα καταλύματα πισίνες εντούτοις είναι πολύ δύσκολο στην Κεφαλονιά να αποκτηθεί λειτουργική άδεια με αποτέλεσμα από τους 600 περίπου που διαθέτουν πισίνες να έχουν την σχετική άδεια μόνο 2!- ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Σ. Γαλιατσάτος και ο κ. Π. Μεταξάτος.

 

Ο κ Γ.Βαλλιανάτος υπενθύμισε ότι οι όροι για να δοθεί λειτουργική άδεια στις κολυμβητικές δεξαμενές περιέχονται σε Νομοθέτημα του 1973, το οποίο εκτίμησε ως υπερβολικό και γραφειοκρατικό. Ισχυρίστηκε πως παρότι από τους πολιτικούς έχει αναγνωρισθεί ότι θα πρέπει να αλλάξει η σχετική νομοθεσία κι ότι μέχρι να γίνει η αλλαγή θα πρέπει να δοθούν προσωρινές άδειες λειτουργίας και να υπάρχει ελαστική εφαρμογή του ισχύοντος Νόμου, η Αστυνομία από τον περασμένο Μάιο, έλεγξε στην Κεφαλονιά την ύπαρξη ή μη λειτουργικών αδειών με αποτέλεσμα 150 μηνύσεις από την Εισαγγελία και διοικητικά πρόστιμα. Ο κ.Βαλλιανάτος, όσον αφορά αυτό το τελευταίο γνωστοποίησε ότι η Ομοσπονδία συνέταξε ένα έντυπο εξηγήσεων το οποίο απηύθυνε στον ΕΟΤ Πατρών. Ο ΕΟΤ απέρριψε τις εξηγήσεις, ζήτησε να κλείσουν οι πισίνες εντός δυο εβδομάδων και επέμεινε στον καταλογισμό του προστίμου των 600 Ευρώ. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσε την σύντομη παρέμβασή του αναφέροντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απάντηση από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στην διαμαρτυρία που συντάχθηκε για το όλο ζήτημα και εκφράζοντας τον φόβο ότι τον ερχόμενο Μάιο η Αστυνομία θα ολοκληρώσει το «έργο» της με αποτέλεσμα ένα τεράστιο πρόβλημα για τον Νομό-εκτός και αν υπάρξει-όπως είπε- «πολιτική λύση»!

 

Ο κ. Σ.Γαλιατσάτος ισχυρίστηκε ότι στο «αλαλούμ» των αναχρονιστικών διατάξεων αδειοδότησης, έχει προστεθεί το «αλαλούμ» του ποιος είναι ο φορέας αδειοδότησης. Διερωτήθηκε ποιος έδωσε διαταγή στην Αστυνομία για το «πογκρόμ» από την στιγμή που υπήρχε έγγραφη βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου ότι επίκειται αλλαγή του Νόμου και γνωστοποίησε ότι αυτή την στιγμή το θέμα του ποιος είναι ο φορέας χορήγησης άδειας βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 

Ο κ. Γαλιατσάτος ανάφερε ότι υπήρχε η υπόσχεση πως το θέμα θα λυνόταν με τον Νέο Κώδικα Δήμων &Κοινοτήτων, ο οποίος- πράγματι- στο άρθρο 80 προβλέπει ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων αδειοδοτούνται από τον ΕΟΤ

 

 «Ετοιμάσαμε τον φάκελο αδειοδότησης» κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος « και περιμέναμε διευκρινιστική εγκύκλιο από τον ΕΟΤ, η οποία ήρθε μετά από…6 μήνες και η οποία ήταν γενική και αόριστη, ενώ οι «μανδαρίνοι» της Υπηρεσίας μας έλεγαν προφορικά ότι δεν πρόκειται να αδειοδοτηθούν πισίνες! Στείλαμε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου ότι ο Νόμος αφορά χωρίς αμφιβολία τις πισίνες, αλλά δεν υπήρξε καμιά απάντηση από τον ΕΟΤ! Τελικώς,θα αποτανθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επί του ποιος θα πρέπει να παραλάβει τον φάκελο αδειοδότησης και ελπίζω να μην έχει αντίρρηση το Υπουργείο να μας χορηγήσει βεβαίωση ότι το όλο θέμα βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο ώστε να είναι καταφανές για ποιο λόγο δεν μπορούμε να αδειοδοτηθούμε!»

 

Ο κ.Π.Μεταξάτος αφού σημείωσε ότι η συνεισφορά του Τουρισμού στο Α.Ε.Π της Κεφαλονιάς δεν είναι λιγότερο από 35% επισήμανε -εκτός των άλλων-ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους ελέγχους κι ότι μακάρι να γίνονταν 100 έλεγχοι την ημέρα διότι αυτό θα έκανε τους επαγγελματίες καλύτερους, αλλά η ύπαρξη πισίνας είναι απόλυτα απαραίτητη στους επιχειρηματίες του χώρου από την στιγμή που οι τουριστικοί πράκτορες διαμηνύουν ότι αν δεν υπάρχουν πισίνες δεν υπάρχουν και τουρίστες. Οι επιχειρηματίες -είπε ο κ. Μεταξάτος-  δεν ζητούν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς επειδή διαθέτουν πισίνες αλλά το αυτονόητο να μπορούν να τις λειτουργούν νόμιμα και να μην όμηροι κανενός και παραπονέθηκε για έλλειψη διακριτικότητας εκ μέρους της Αστυνομίας.

 

Ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε κ. Πολυκράτης στο πρώτο «κομμάτι» της ομιλίας του αναφέρθηκε επί μακρόν στην προσπάθεια του κλάδου και του συνδικαλιστικού του Οργάνου να επιλυθούν τα πολλά προβλήματα ,να αντιμετωπισθούν οι εκκρεμότητες, να εκσυγχρονισθεί η νομοθεσία των ενοικιαζομένων δωματίων… Ο κ. Πολυκράτης διαπιστώνει «στρεβλή» ανάπτυξη του κλάδου και  μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων. Στην Ισπανία-είπε χαρακτηριστικά-η Νομοθεσία για τα καταλύματα υπάρχει από το 1967, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη μόλις από το 1999 και ενώ στην Ευρώπη είναι αδιανόητο να μιλάμε για ανυπαρξία πολεοδομικών αδειών, στην Κρήτη το 40-50% των ενοικιαζομένων είναι πολεοδομικώς παράνομα και το Φαληράκι είναι χτισμένο με άδειες για αποθήκη! Ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ενώ τα πράγματα έχουν, σήμερα, γενικώς, διευθετηθεί και το σημαντικό κενό που υπάρχει είναι οι πολεοδομικές παρεκκλίσεις -με κύριο αίτημα του Κλάδου και των ξενοδόχων τις πολεοδομικές διευθετήσεις για όσους έχουν άδεια λειτουργίας –παρουσιάστηκε «από το πουθενά» το πρόβλημα με τις πισίνες! Ο κ. Πολυκράτης τόνισε με αγανάκτηση ότι ενώ θα έπρεπε οι επαγγελματίες να ασχολούνται με το πώς θα φέρουν επισκέπτες,με το πώς θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με τα all inclusive και τις( πολύ χαμηλές) τιμές που δίνουν οι τουριστικοί πράκτορες, ασχολούνται με πισίνες και μάντρες και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι ενώ έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΤΙ ΣΤΟΝ  Ε.Ο.Τ. ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΙΝΕΣ ΩΣ «ΧΩΡΟΙ» ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ