Ενίσχυση μικρομεσαίων στα πλαίσια υλοποίησηςολοκληρωμένων δράσεων αστικής ανάπτυξης 

22/11/06: ΕΚΔΗΛΩΣΗ στο Επιμελητήριο για την «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ  ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»( Γ΄ Κ.Π.Σ.) Παρόντες στην ημερίδα εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής της Π.Ι.Ν. ο κ.Χυτήρης( ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του Γ.Γ. της Περιφέρειας κ.Βόσδου)  και εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η κ. Ζ. Γεωργοπούλου η οποία ήταν και η εισηγητήςαίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου ήταν πράγματι κατάμεστη ενώ τίμησαν την ημερίδα με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ Σπυρίδων, ο Αντινομάρχης κ Κουρής και όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αργοστολίου. Ο κ. Γ. Τσιλιμιδός εκπροσωπώντας την Δημοτική Αρχή Αργοστολίου εξήγησε στον σύντομο χαιρετισμό του ότι το «πλέγμα έργων και δράσεων» που ακούει στο όνομα υλοποίηση δράσεων Αστικής Ανάπτυξης. περιλαμβάνει την δημιουργία της στεγασμένης Δημοτικής Αγοράς, την ανάπλαση του πάρκου των Λυκιαρδοπουλάτων, τον εξοπλισμό των πλατειών στις Λαϊκές κατοικίες κι ένα πλήθος δράσεων που αφορά ανέργους ,υποαπασχολούμενους, συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση και, βέβαια, δράσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα. .Στην συνέχεια ο κ. Τσιλιμιδός εξήγησε γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη περιοχή για να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και βοηθούν.Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου κ Σ .Ματιάτος επαίνεσε τον Δήμο Αργοστολίου για την επιλογή του Προγράμματος αλλά και την Περιφέρεια  για την έγκριση και έκφρασε την ελπίδα να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες..

 

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο η κ.Γεωργοπούλου η οποία έκανε μια περιληπτική αναφορά στο Πρόγραμμα και απάντησε και στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

 

Η περιοχή παρέμβασης είναι τα Λυκιαρδοπουλάτα, συμπεριλαμβανομένων του Ο.Τ 352 και Γηροκομείου, ολόκληρη η ΒΙ.ΠΕ. και η οριζόμενη από τους δρόμους Α.Τρίτση-Δεβοσέτου-Σωκράτους-Αμοργού-Τζουγανάτου-Γαιτανίδη-δρόμο Γεωργικής Σχολής- Γ.Βεργωτή.

 

 Είπε,  λοιπόν, εκτός των άλλων, η κ. Γεωργοπούλου:

 

1.Δεν επιδοτούνται ο τομέας των μεταφορών και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα. Δεν ενισχύονται, επίσης, δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές ή ενίσχυσης εγχώριων εις βάρος εισαγόμενων.

 

2.Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος και για τις 13 Περιφέρειες ανέρχεται στα 59 εκατ. Ευρώ και στο ΠΕΠ Ιονίων είναι 2,5 εκατ. Ευρώ για τα οποία ανταγωνίζονται με ίσους όρους σε όλες τις θεματικές ενότητες επιχειρήσεις τόσο από την Κέρκυρα όσο και από την Κεφαλονιά.

 

3 Στην μεταποίηση ενισχύονται ο εκσυγχρονισμός διοικητικής και παραγωγικής διαδικασίας, η ανάπτυξη καινοτομιών και εφαρμογή μεθόδων φιλικότερων προς το περιβάλλον. Στον Τουρισμό ενισχύεται, επίσης, ο εκσυγχρονισμός και εμπλουτισμός και στον τριτογενή τομέα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάθε επίδοξος επενδυτής μπορεί να υποβάλλει μόνο μια πρόταση σε μια θεματική ενότητα

 

Όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες μπορεί να επιλεγούν πολλές αλλά και μόνο μία (και αυτή η μία μπορεί να είναι και ανέγερση νέων εγκαταστάσεων ως επέκταση υπαρχόντων)

 

4.Στην μεταποίηση και τριτογενή τομέα ενισχύονται και υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις και οι οποίες ανεξάρτητα με την νομική τους μορφή οφείλουν να τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας. Στον τουρισμό ενισχύονται μόνο υφιστάμενες επιχειρήσεις  

 

   5..To 20% της ίδιας συμμετοχής μπορεί να καλυφθεί με μεσομακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό. Δεν είναι απαραίτητο η ίδια συμμετοχή να καλυφθεί μόνο με μετρητά

 

6.Οι συνεργαζόμενες Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απαντούν στα ερωτήματα των υποψήφιων επενδυτών χωρίς καμιά χρέωση.

 

7.Ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης είναι 12 μήνες και τετράμηνη αυτοδίκαιη παράταση.