ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

 

Πολιτιστικός τουρισμός είναι η περιήγηση στην πνευματική και καλλιτεχνική κληρονομιά ενός τόπου και στην σύγχρονη πολιτιστική του δραστηριότητα. Όταν λέμε πολιτιστική κληρονομιά, εννοούμε το σύνολο των ανθρώπινων δημιουργημάτων(π.χ οικοδομήματα, γραπτά μνημεία, τοποθεσίες κ.λ.π.) που παρουσιάζουν καλλιτεχνικό, θρησκευτικό, αρχαιολογικό, επιστημονικό ενδιαφέρον. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ναυτική κληρονομιά της οποίας η προφύλαξη, διάσωση, προβολή και τουριστική αξιοποίηση επιχειρείται, μέσα από πολλά πολιτισμικά σχήματα:

 

1.Μουσεία:

 

α.Πλοία-Μουσεία: Πρόκειται για πλοία που είτε έχουν διαδραματίσει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο σε κάποια ιστορική στιγμή( π.χ. «Αβέρωφ» ή «Λέων»)ή αποτελούν ζωντανά μνημεία ναυπηγικής τέχνης.Το πλοίο-Μουσείο μπορεί είτε να λειτουργήσει ως αυτοτελής μουσειακός χώρος, είτε να είναι το επίκεντρο ενός ναυτικού Μουσείου. Σε αυτή την περίπτωση ελλιμενίζεται σε Λιμάνια-Μουσεία και ,μάλιστα, συνήθως,σε μόνιμη θέση

 

β.Λιμάνια-Μουσεία:Αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο ναυτικού πολιτισμού όπου ο τουρίστας μπορεί να δει αντικείμενα και δραστηριότητες της ναυτικής παράδοσης, παλιά σκάφη(αποκατεστημένα και συντηρημένα) και α  λάβει μέρος σε δραστηριότητες όπως είναι τυο ψάρεμα με παραδοσιακούς τρόπους, η ξυλοναυπηγική κ.λ.π ( π.χ. στο Ρότερνταμ ή στο Πόρτσμουθ)

 

γ) Μουσεία ναυπηγικής τέχνης:Πρόκειται για παρουσίαση στο κοινό παραδοσιακών πρακτικών ναυπηγικής τέχνης σε ναυπηγικές εγκαταστάσεις(π.χ. καρνάγια).Ένα τέτοιο Μουσείο έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο Πετάματος.

 

δ)Ναυτικά Μουσεία:Επιδιώκεται η συλλογή σε αυτά  και  συντήρηση και μελέτη των ιστορικών κειμηλίων που σχετίζονται με τις θαλάσσιες επιδόσεις των κατοίκων μιας περιοχής και η  μελέτη και προβολή της ναυτικής παράδοσης και ιστορίας αλλά και της καλλιτεχνικής έμπνευσης που προέρχεται από την αγάπη στην θάλασσα. Τα ναυτικά Μουσεία, σε όλο τον κόσμο, υιοθετούν  πρακτικές όπως συμμετοχή των τουριστών σε δραστηριότητες τηλεχειρισμού αντιγράφων παλαιών σκαφών, χειρισμός περισκόπιου υποβρύχιου, απογευματινές διαλέξεις κ.λ.π. Υπάρχουν κα ι θεματικά Μουσεία (π .χ. Το «Μουσείο Βίκινγκ» στο οποίο στεγάζονται πέντε πλοία των Βίκινγκ που βρέθηκαν σε ένα φιορδ. Στο Μουσείο οι αρχαιολόγοι ασχολούνται με εργασίες αποκατάστασης μπροστά στους επισκέπτες, γίνονται προβολές για το κοινό κ.α.)

 

2.Θαλάσσιες πολιτιστικές διαδρομές

 

Πρόκειται για οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους που ανήκουν σε μια «θεματική ενότητα» και οι οποίες επικουρούνται από φεστιβάλ, συνέδρια κ.λ.π. Τέτοιο ήταν το «Πρόγραμμα των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της Βενετίας και οι οχυρώσεις στα Ιόνια.».Είναι προφανές ότι ο χώρος των Ιονίων σε συνδυασμό με τις απέναντι ακτές δινουν την δυνατότητα για την δημιουργία πολλών θαλάσσιων πολιτιστικών διαδρομών.

 

3.Αναπαράσταση ναυτικών γεγονότων

 

Σημαντικό πόλο έλξης αποτελούν και οι διοργανώσεις αναπαράστασης ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην θάλασσα ή ναυμαχιών.(Π.χ. έχουμε την αναπαράσταση της ναυμαχίας της Μυκάλης ή αναπαραστάσεις των εγχειρημάτων των μπουρλοτιέρηδων του 1821.)