Υπό τον τίτλο « Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ!
ΕΙΝΑΙ Ο… κ. Α.ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ!» το Επιμελητήριό μας πανηγύρισε με Δελτίο Τύπου του στα τέλη Σεπτεμβρίου την εκλογή του οικονομικού επόπτη του κ. Α. Παντελειού στην θέση του Β΄Αντιπροέδρου του 9μελούς νέου Δ.Σ. των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης για τα προσεχή τέσσερα χρόνια!
Πρόκειται για μια εξαιρετική τιμή και για μια δυνατή ευκαιρία για την χώρα μας και τα νησιά μας να πρωταγωνιστήσουν στις προσπάθειες για την αναγνώριση της νησιωτικότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 24-25 & 26 Σεπτεμβρίου 2006 στην Γουαδελούπη πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης. Τις πρώτες δυο μέρες πραγματοποιήθηκε διημερίδα υπό τον τίτλο « οι πολύ μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις. Ποιές είναι και τι ζητούν; ».Ο κ. Παντελειός ήταν ένας από τους έξη εισηγητές και η ομιλία του αφορούσε τα ενεργειακά προβλήματα των νησιών( με αφορμή το black out της Κεφαλονιάς τον περασμένο Ιανουάριο).
Κατά την τελευταία ημέρα της συνέλευσης είχαμε την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.. Κατ αυτήν οι λοιποί Έλληνες απέσυραν την υποψηφιότητά τους υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παντελειού ο οποίος υποστηριζόμενος και από τους Γαλλόφωνους όχι μόνο εκλέχτηκε στο νέο Όργανο, αλλά κατέλαβε και την τρίτη θέση στη σχετική λίστα λαμβάνοντας στην συνέχεια-δικαιωματικά-την θέση του Β’ Αντιπροέδρου!
Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι ο κ .Παντελειός είναι ο δεύτερος κατά σειρά Έλληνας στην ιστορία των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης που καταλαμβάνει θέση στο Δ.Σ.. Είχε προηγηθεί ο τωρινός Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτης ο οποίος ,παλιότερα, είχε ,επίσης, καταλάβει την θέση του Β΄ Αντιπροέδρου!
Ως Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Τσιγκαλντί, Γάλλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στο «Αιάκειο»( Κορσική), άνθρωπος με πολύ υψηλού επιπέδου γνωριμίες, προσωπικός φίλος του Γάλλου Προέδρου, του κ.Σιράκ! Ο κ. Γκόαλ είναι ο Α΄Αντιπρόεδρος, Ισπανός, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάλμα της Μαγιόρκα, μεγαλοξενοδόχος και σημαντικός οικονομικός παράγων της Μαγιόρκα. ΚΑΙ…
2…Ο κ.Α.ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ!
–Τα συγχαρητήριά μας ακόμη μια φορά! Το περιμένατε;
-Η εκλογή μου δεν ήταν αναμενόμενη! Τα λίγα Γαλλικά μου, ίσως, να έπαιξαν τον ρόλο τους, όπως και το ότι, γενικώς, είμαι γνωστός και έχουν συναφθεί φιλικές σχέσεις με αρκετούς, τόσα χρόνια τώρα!
Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό τον κ. Παπαθανασίου που με συνεχάρη για την εκλογή μου, όπως και τον κ. Κασιμάτη και τους φίλους Προέδρους πολλών Επιμελητηρίων από όλη την χώρα!
–Και τώρα τί…;
-Ελπίζουμε ο νέος μας Πρόεδρος να πετύχει το μανιφέστο και την «πράσινη χάρτα» των νησιών να τα κάνει Ευρωπαική Οδηγία, δηλαδή Νόμο της Ευρώπης που πρέπει να εφαρμοστεί. Από την προηγούμενη Προεδρία έχει συντελεστεί σπουδαία δουλειά αλλά ενώ έχει γίνει αποδεκτό από τις Συνθήκες ότι η νησιωτικότητα σημαίνει αδυναμία δεν καταλήξαμε ακόμη σε συγκεκριμένες πολιτικές για την άρση αυτών των εγγενών αδυναμιών. Πριν από δυο χρόνια στις Βρυξέλες με τους περισσότερους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τον κ. Α. Παυλίδη είχαμε «προχωρήσει» στην δημοσιοποίηση της διακήρυξης των νησιών της Ευρώπης, πήγαν οι σχετικοί φάκελοι σε όλους τους Ευρωβουλευτές και κομισάριους, έγινε, λοιπόν, η απαραίτητη αρχική δουλειά για να διεκδικήσουμε την θέσπιση Οδηγίας! Η Οδηγία «περνάει» κατ αρχάς από το Ευρωκοινοβούλιο και είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί το «λόμπι» των νησιωτών Ευρωβουλευτών γα να στηριχθεί η προσπάθειά μας!
-Θυμάμαι ότι προσπαθούσατε έντονα να καθιερωθεί η νησιωτική ιδιαιτερότητα μέσα από το Ευρωσύνταγμα. Να υποθέσω ότι έχετε εγκαταλείψει αυτό τον δρόμο; Να υποθέσω ότι έχετε αλλάξει ρότα;
-Καλό ερώτημα! Έχετε δίκιο! Πρόκειται για αλλαγή ρότας! Περνάει ο καιρός και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να ευοδωθούν οι κόποι μας! Η άποψη, πάντως, του κ.Τσιγκαλντί είναι ότι θα πρέπει να προωθηθεί εκ παραλλήλου και η προσπάθεια για την αναγνώριση της νησιωτικότητας στο Ευρωσύνταγμα. Μετά την 15η Δεκεμβρίου θα μπορώ να σας πω περισσότερα γι αυτό.
–Έχετε καταλήξει ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο αυτής της Οδηγίας για την οποία μιλάμε;
-Είναι ένα μεγάλο κείμενο το οποίο περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα στοιχεία όπως είναι οι μεταφορές, το ενεργειακό πρόβλημα, οι χρηματοδοτήσεις…Ζητάμε μείωση ΦΠΑ σε πολύ λογικά πλαίσια, μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.λ.π.
–Πότε συνεδριάζετε;
– Θα τα πούμε στις 15 Δεκεμβρίου. Θα χρειαστούμε τρεις ημέρες και θα γίνουν έξη συνεδρίες. Ελπίζω ότι θα προκύψει από αυτή την συνάντηση ένα Πρόγραμμα δράσεων για τον πρώτο χρόνο της θητείας μας. Η πρώτη μας δράση είναι η συγκέντρωση όλων των νησιωτών Ευρωβουλευτών, η εδραίωση ενός «λόμπι» σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, στην συνέχεια σε επίπεδο Υπουργών και ακολούθως μια κοινή συνάντηση όλων μας στις Βρυξέλες ,στις αρχές καλοκαιριού, να δούμε τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει ακόμη!
–Θα αναλάβετε κάποια ιδιαίτερα καθήκοντα ως Β΄Αντιπρόεδρος;
-Ο νέος Πρόεδρος μου έχει στείλει δυο μηνύματα και τα είπαμε και ιδιαιτέρως. Μου έχει δώσει την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένος να μοιράσει «ρόλους» στα μέλη του νέου Δ.Σ. Νομίζω ότι μάλλον θα μου αναθέσει ευθύνες σχετικά με τον τουρισμό και την τουριστική εκπαίδευση.
–Είναι υπερβολικό να ζητάμε να συνεδριάσει το Δ.Σ. των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης και στην Κεφαλονιά;
-Έχω εξουσιοδοτηθεί από τον Πρόεδρό μας και την προηγούμενη Διοικητική Επιτροπή να αιτήσω το μεθεπόμενο φόρουμ του «Ινσουλέρ», το 2008, να γίνει στην Κεφαλονιά!
Είναι πιθανό, όμως, ως αποτέλεσμα της παρουσίας μας στην Γουαδελούπη, να έχουμε το προσεχές χρονικό διάστημα μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Κεφαλονιά!
Να γίνω.όμως, πιο συγκεκριμένος!
Μετά την ομιλία μου ο κ. Ασωνίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και συνεργάτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αλλά και του ΕΒΕΑ , μου πρότεινε να διοργανωθεί στην Κεφαλονιά ημερίδα με θέμα την ενέργεια!Γι αυτό το ζήτημα θα έχω, επίσης, να σας πω περισσότερα μετά την 15η Δεκεμβρίου όπου θα συναντηθώ με τον κ. Ασωνίτη στις Βρυξέλες!
( Η συνέντευξη με τον κ. Α. Παντελειό παραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιστροφή του από την Χίο όπου στις 24 & 25 Οκτωβρίου συμμετείχε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε. Ο. Α. Ε. Ν υπό την ιδιότητά του οικονομικού επόπτη. Κατά την προαναφερόμενη συνεδρίαση προετοιμάστηκαν τα θέματα της Γ. Σ. )
Τ.Β.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ BLACK OUT!
(H Ομιλία του κ .Α. ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΥ στην Γουαδελούπη κατά την διημερίδα των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης.)
…Και ξαφνικά εκείνη την ιδιαίτερα δύσκολη, χειμωνιάτικη βραδιά στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έμειναν χωρίς ρεύμα! Και χρειάστηκε για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα!
Ο καιρός ήταν πράγματι πολύ άσχημος : πολύ χιόνι στα βουνά, δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία που είχαν πέσει οι πυλώνες, απαγορευτικό για τα καράβια…
Tα μέσα, προφανώς, δεν είχαν την διαθεσιμότητα που θα υπήρχε αν η ίδια βλάβη,στις ίδιες καιρικές συνθήκες, συνέβαινε σε κάποιο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Αν αυτό που συνέβη συνέβαινε σε κάποιο μέρος της Στερεάς της Πελοποννήσου ή της Μακεδονίας θα είχαμε αποκατάσταση των πραγμάτων πολύ πιο γρήγορα.!
Και πολύ πιο γρήγορα θα σήμαινε πολύ μκρότερες επιπτώσεις!
Εν προκειμένω η νησιωτικότητα αποδεικνύεται μειονεξία!
Η Κεφαλονιά, βεβαίως, από ενεργειακής απόψεως είναι προνομιούχος σε σχέση με άλλα Ελληνικά νησιά διότι λαμβάνει ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα και μάλιστα από δυο διαφορετικά σημεία!
Εν τούτοις, αυτό το ενεργειακό της προνόμιο δεν εμπόδισε την κατάρρευση του δικτύου υψηλής τάσης τον περασμένο Ιανουάριο σε δυο διαφορετικά σημεία βυθίζοντας τον Νομό στο σκοτάδι! Υπερβολική κακοτυχία; Ίσως. Αλλά είχε συμβεί ξανά το 1996.Το βέβαιο, είναι, ότι η Κεφαλονιά δυσκολεύει πολύ τους μελετητές δικτύων υψηλής τάσης της ΔΕΗ οι οποίοι δεν ευτυχούν ιδιαίτερα στις μελέτες τους.
Νομίζουμε ότι είναι γεγονός πως η ρευματοδοσία των Ελληνικών νησιών γενικά είναι προβληματική σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει σύνδεση με το Εθνικό Δίκτυο, γεννήτριες με πανάκριβο πετρέλαιο κάνουν την «βρώμικη»(κυριολεκτικά) δουλειά, με αποτέλεσμα ένα επισφαλές και ρυπογόνο σύστημα Οι ιδιώτες επενδυτές στα νησιά έχουν αυξημένο κόστος λειτουργίας προσπαθώντας να εξουδετερώσουν τα ενεργειακά μειονεκτήματα.
Ξανά, λοιπόν, η νησιωτικότητα αποδεικνύεται «μειονεξία»!
Φθηνές πηγές ενέργειας για τα νησιά; Το φυσικό αέριο δεν φτάνει ως εδώ. Έχουμε, όμως, ήλιο και αέρα. Στα μοναδικά Ελληνικά νησιά ταιριάζει ο εναλλακτικός τουρισμός, η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η αλήθεια είναι ότι από τις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυρίως αυτή των ανεμογεννητριών και δευτερευόντως των ηλιακών συσσωρευτών μπορούν στο άμεσο μέλλον να δώσουν λύσεις, αλλά…
…όχι παντού, με τεχνολογικές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις.
Να πούμε δυο πράγματα γι αυτό το τελευταίο:
Οι πραγματικά σημαντικές επιδοτήσεις στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας έφεραν τις ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές. Είναι βέβαιο ότι θα έρθουν κι άλλες.Οι ανεμογεννήτριες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν , να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και να την διοχετεύσουν στο δίκτυο χρειάζεται να «βλέπουν» ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα.Για να το πούμε διαφορετικά: αν υπάρχει διακοπή ρευματοδοσίας οι ανεμογεννήτριες δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν. Από τεχνογνωσικής απόψεως η αυτόνομη λειτουργία είναι εφικτή αρκεί να υπάρχει η σχετική πρόνοια η οποία ανεβάζει ,μεν, το ύψος της επένδυσης( ή το κόστος εξυπηρέτησης της επένδυσης), αλλά διασφαλίζει σημαντικά τα νησιά αν συμβεί το black out.Έχουμε την εντύπωση ότι τα χρηματοδοτικά Προγράμματα μπορούν και πρέπει να προβλέψουν αυτή την αυτόνομη λειτουργία των ανεμογεννητριών προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερες επιδοτήσεις ή να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΗ ώστε να εγκαταστήσει τα απαραίτητα γι αυτό τον σκοπό ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη κι ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτό.
Οφείλουμε, όμως, να επαναλάβουμε ότι τα νησιά μειονεκτούν και στην χρήση ορισμένων φθηνότερων από το πετρέλαιο και φιλικότερων προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας(όπως είναι το φυσικό αέριο ή οι υδατοπτώσεις), ενώ και εκεί που αναπτύσσονται συστήματα αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας δεν έχει εφαρμοστεί(ακόμη)η υπάρχουσα τεχνογνωσία για αυτόνομη λειτουργία στην περίπτωση ανάγκης.
Μια σημαντική παράμετρος του ενεργειακού ζητήματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, το οικολογικό σπίτι αποτελεί κατά την άποψή μας μια αναγκαία εφαρμογή, Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι επιβαρύνεται σημαντικά το κόστος κατασκευής. Είναι γνωστό ότι η οικοδομή στα νησιά αποτελεί μια δαπανηρή ιστορία, το να φτιάξεις ένα οίκημα κοστίζει αρκετά περισσότερο από όσα κοστίζει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το βιοκλιματικό σπίτι αν ανεβάζει στην ηπειρωτική χώρα κατά ένα ορισμένο ποσοστό το συνολικό κόστος, όταν γίνεται σε νησί αυτό το επιπλέον κόστος είναι σημαντικά μεγαλύτερο.Το συμπέρασμα:
Το νησί μειονεκτεί και στην εξοικονόμηση ενέργειας διότι η δημιουργία του βιοκλιματικού σπιτιού ανεβάζει υπέρμετρα το κόστος, αρκετά περισσότερο απ΄ότι ισχύει στην ηπειρωτική χώρα.
Εν τούτοις είναι στρατηγικός στόχος για τα νησιά να διασφαλίσουν την ρευματοδοσία τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εφαρμόσουν εκτεταμένα την βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
Η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει ενισχύοντας οικονομικά την κατασκευή του «Πράσινου σπιτιού», είτε μιλάμε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη ή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα. Αυτή η οικονομική ενίσχυση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.
Οφείλει, επίσης, να προωθήσει αποτελεσματικά κατ αρχάς την δημιουργία μονάδων για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και στην συνέχεια την αυτόνομη-αν παρίσταται ανάγκη-λειτουργία τους. Αν και απ όσα γνωρίζουμε δεν έχουν γίνει σχετικές έρευνες φαίνεται ότι τα κόστη για την δημιουργία και την αυτόνομη λειτουργία τέτοιων μονάδων υπολείπονται του κόστους(και του κοινωνικού κόστους) που συνεπάγεται η μη ύπαρξή τους.
Aς επιστρέψουμε, όμως, σε εκείνα τα «μαύρα βράδια» του περασμένου Ιανουαρίου ή, καλύτερα, στα αποτελέσματα που το BLACK OUT επέφερε στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες:
Παραπάνω, ίσως, από πέντε εκατομμύρια Ευρώ ξοδεύτηκαν τότε για να αγορασθούν ηλεκτρογεννήτριες! Τα χρήματα αυτά έλειψαν από την τοπική αγορά υπό την έννοια ότι αν δεν πήγαιναν σε γεννήτριες θα κατεθύνονταν σε σημαντικό βαθμό στα τοπικά μαγαζιά τα οποία εκείνες τις ημέρες έμπαιναν στον «ελπιδοφόρο κύκλο» των εκπτώσεων. Οι ζημιές δεν περιορίσθηκαν, φυσικά, σε αυτό. Τα προϊόντα της συντήρησης και της βαθιάς ψύξης κατευθύνθηκαν στον «Καιάδα»,σημαντικός ηλεκτρονικός και μηχανολογικός εξοπλισμός τέθηκε εκτός λειτουργίας, η –κατανοητή-καχυποψία των καταναλωτών επέτεινε το «πάγωμα» της Αγοράς αρκετό καιρό μετά την αποκατάσταση της ρευματοδοσίας…
Μάθαμε ότι αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη δεν δίνεται.
Αυτό που έγινε ήταν κάποιες διευκολύνσεις από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κάποια δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τις Τράπεζες.
Δεν ήταν άσχημα όλα αυτά και είπαμε κι ευχαριστώ!
Αλλά τα νησιωτικά «ανθρωποσυστήματα» είναι πιο ευαίσθητα, η οικονομία τους είναι πιο εύθραυστη, η πολιτεία απαιτείται σε τέτοιες περιστάσεις να είναι πιο γενναιόδωρη.
Έχουμε, δυστυχώς, πολλές «ευκαιρίες»για να προσπαθήσουμε να πείσουμε την πολιτεία ότι τα νησιά θέλουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Η εκτεταμένη διακοπή της ρευματοδοσίας τον περασμένο Ιανουάριο επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ενεργειακής μειονεξίας του νησιωτικού χώρου.
Οι κατά καιρούς δηλώσεις του «τύπου» ότι στις περιόδους αιχμής ζήτησης αν υπάρχει πρόβλημα στην προσφορά ρεύματος, τα νησιά μας-κύριοι φορείς του τουρισμού- θα το νοιώσουν τελευταία ή ότι στα νησιά έχουμε το ίδιο τιμολόγιο με την υπόλοιπη χώρα αν και οι υπηρεσίες παροχής ρεύματος κοστίζουν ακριβότερα, ηχούν, δυστυχώς, στα αυτιά μας μάλλον ως προσπάθεια αποτροπής του να ζητήσουμε περισσότερα.
Είναι προφανές ότι τα «κεκτημένα» δεν τα συζητάμε –όχι διότι μας διακατέχει μια συντηρητική νοοτροπία- αλλά διότι είναι τα ελάχιστα εξ όσων η Πολιτεία μας οφείλει.