Σε ευρείας κλίμακας τηλεδιάσκεψη συμμετείχε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, όπου μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν η πρώην Υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.
Στην τηλεδιάσκεψη αυτή έλαβαν μέρος πολλοί πρόεδροι Επιμελητηρίων της χώρας, εκπρόσωποι κλάδων των επαγγελματιών και των εμπόρων, με σκοπό να περάσουν το μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι πρέπει να βάλει και αυτή… πλάτη για να λυθούν τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις μετά το δεύτερο απαγορευτικό της κυβέρνησης. Ο Σταύρος Σπαθής απευθυνόμενος στην πρώην Υπουργό έκανε εκτενή αναφορά και παρουσίασε τα πράγματα όπως είναι στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη μετά το καλοκαίρι, το πέρασμα του «Ιανού» και το δεύτερο απαγορευτικό. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι δύο νησιά που σε μεγάλο βαθμό ζουν από τον τουρισμό και δυστυχώς φέτος το καλοκαίρι που περάσαμε ήταν ανύπαρκτο. Τον Σεπτέμβριο ήρθε και ο “Ιανός” να χτυπήσει τις ήδη πληγωμένες επιχειρήσεις. Εκεί που μετρούσαμε τις πληγές και ετοιμαζόμασταν να σταθούμε όπως μπορούσαμε πάλι στα πόδια μας, ήρθε το δεύτερο απαγορευτικό της κυβέρνησης λόγω του covid 19 και ουσιαστικά τελειώσαμε».
Στη συνέχεια ο κ. Σπαθής ζήτησε από την κα Αχτσιόγλου συγκεκριμένα πράγματα για τα νησιά μας, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση για να λυθούν προβλήματα. Συγκεκριμένα είπε: «Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη θέλουν την στήριξη της πολιτείας μέσα από την βοήθεια που θα έρθει και από την αντιπολίτευση. Δεν θέλουμε ασπιρίνες για τους επαγγελματίες που νοσούν βαριά. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται με την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των επαγγελματιών των νησιών μας, λόγω του “Ιανού”, αφού πηγαίνοντας στην Εφορία μαθαίνουν ότι δύο μήνες μετά δεν έχει έρθει ακόμη η συγκεκριμένη εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο. Είναι ένας εμπαιγμός προς τους επαγγελματίες και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή πρέπει να γίνει ΜΗ επιστρεπτέα, αφού οι επιχειρήσεις το 2021 θα αναγκαστούν να δώσουν πίσω τουλάχιστον τα μισά χρήματα. Η γνώμη μου είναι ότι θα έχουμε νέα μορφή “κόκκινων δανείων” στη χώρα μας, που θα είναι η οριστική ταφόπλακα για το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου μας. Εμείς λέμε ΝΑΙ στην επιδότηση εργασίας προς τους εργαζομένους, αλλά παράλληλα να βοηθηθούν πραγματικά από το κράτος οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας».
Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου