ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΚΑΛΑΣ
Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σκάλας κ. Στ. Σολωμό. Όταν η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι, εδώ, πρόκειται για έναν δραστήριο Σύλλογο, ο οποίος έχει ,ήδη, παρά το «νεαρό της ηλικίας του» αναπτύξει αξιόλογη δράση στην περιοχή. Τα προβλήματα της Σκάλας έχουν, φυσικά, ιεραρχηθεί από την ίδια την ζωή, αλλά προξενεί εντύπωση το ότι τα μεγάλα και τα χρηματοβόρα φαίνεται να βρίσκουν το δρόμο τους, ενώ τα (φαινομενικά) «μικρά» αντέχουν και «αντιστέκονται με πείσμα», στιγματίζοντας βάρβαρα έναν έξοχο τουριστικό προορισμό !
Ποια είναι, λοιπόν, κ.Σολωμέ, τα κύρια προβλήματα που σας απασχολούν;
Το παρεμπόριο, η έλλειψη αστυνόμευσης, ο τρόπος που λειτουργούν τα ταξί και, κυρίως, η έλλειψη φαρμακείου!
Είναι δυνατόν στην πιο τουριστική περιοχή του νησιού μας να μην υπάρχει φαρμακείο;
Είναι μεγάλη δυσφήμιση για την περιοχή και αντικείμενο πολύ δυσάρεστων σχολίων στο Ίντερνετ, στο οποίο γίνονται περιπαικτικές αναφορές του τύπου: « Το ντεπόν στη Σκάλα κοστίζει 40 ευρώ, διότι τόσα χρήματα απαιτούνται για να πας και να έρθεις από τον Πόρο»! Η Σκάλα, με βάση τον πληθυσμό της, δικαιούται ένα φαρμακείο. Δόθηκε άδεια για λειτουργία φαρμακείου το 2006, αλλά η κυρία που την πήρε δεν το λειτούργησε, με αποτέλεσμα, η Νομαρχία να κάνει ανάκληση άδειας πέρυσι τον Απρίλιο. Η κυρία , όμως, που κατείχε την άδεια, έκανε ένσταση στο Υπουργείο Υγείας κι αυτό την έκανε αποδεκτή και της επέστρεψε την άδεια, με την υποχρέωση να ανοίξει το φαρμακείο μέχρι 29 Αυγούστου 2007! Αυτό ,βεβαίως, δεν συνέβη , με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2008, ο Νομάρχης να κάνει ξανά ανάκληση αδείας, αλλά το Υπουργείο Υγείας δεν έχει , ακόμη, εκδώσει απόφαση. Ο Γ.Γ. του Υπουργείου ζήτησε την γνωμοδότηση Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου και περιμένουμε…*
Με τα ταξί τι πρόβλημα έχετε;
Δεν χρησιμοποιούν ταξίμετρο! «Πριν μπείτε σε ταξί στη Σκάλα, διαπραγματευτείτε πόσο θα σας κοστίσει να φθάσετε στο αεροδρόμιο» συμβουλεύουν τον κόσμο,στο Ίντερνετ! Έχουμε κάνει σχετική παράσταση στον Νομάρχη, το έχουμε συζητήσει μεταξύ μας, αλλά ο νόμος δεν υποχρεώνει τα ταξί να έχουν ταξίμετρο και οι προσπάθειές μας έχουν «πέσει στο κενό»!
Στην Σκάλα, επίσης, δεν έχουμε Τράπεζα και πριν από ένα δίμηνο είχαμε μόνο ένα ΑΤΜ, το οποίο, όλο τον περασμένο Ιούλιο ήταν εκτός λειτουργίας! Καταλαβαίνετε, νομίζω, τι προβλήματα μας δημιούργησε αυτή η κατάσταση! Τώρα, ευτυχώς, έχουμε δυο! Μπήκε και δεύτερο!
Στα σημαντικά προβλήματα συμπεριλάβατε και την αστυνόμευση!
Βεβαίως! Και δεν μιλάμε γι αυτό, επειδή θεωρούμε ότι στα μέρη μας υπάρχει έγκλημα και παρανομία. Ίσα-ίσα! Είμαστε ασφαλής περιοχή, αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιος επισκέπτης να χάνει την πιστωτική του κάρτα ή να θέλει να κάνει μια δήλωση για την ασφάλειά του και να παίρνει ταξί για να πάει στον Πόρο!
Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης πώς τα πάμε;
Έχουμε δυο «αγροτικούς» και έναν ιδιώτη και, επομένως, δεν είμαστε άσχημα από αυτή την άποψη!
Ο βιολογικός καθαρισμός και το νερό είναι, όμως, δυο ιδιαιτέρως σημαντικά προβλήματα για την περιοχή!
Πράγματι! Αλλά όσον αφορά τον βιολογικό έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου λυμάτων και έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα αποχέτευσης στον οικισμό! Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα αλλά η Σκάλα έχει ολοκληρωμένο δίκτυο, υδρεύεται από γεωτρήσεις και συνδέεται με την λιμνοδεξαμενή της Αγίας Ειρήνης. Υπάρχουν, βεβαίως, προβλήματα, αλλά φέτος, δεν ήταν σημαντικά!
.
Τι άλλο χρειάζεστε άμεσα από έργα υποδομής;
Χρειαζόμαστε ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, με την δημιουργία πεζοδρομίων. Ο «μικρός» Περιφερειακός έχει προχωρήσει ,οξύ «κυκλοφοριακό» πρόβλημα καθώς και πρόβλημα στάθμευσης δεν έχουμε, αλλά το καλοκαίρι υιοθετούμε κάποιες ρυθμίσεις, εφαρμόσαμε μερικώς τις προτάσεις του κ. Ματσούκη για μονοδρομήσεις κ.λ.π.
Πως είναι οι σχέσεις σας με την Δημοτική Αρχή;
Είναι καλή, έχουμε καλή συνεργασία. Αποδίδουμε, μάλιστα, κανονικά στον Δήμο το 2%, το τέλος παρεπιδημούντων.
Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριό μας για την βοήθεια που έχει προσφέρει στον Σύλλογο!
Πόσο επηρέασαν τον τουρισμό οι περσινές πυρκαγιές;
Πέρυσι, επηρέασαν πολύ! Φέτος, αυτό που, κυρίως, επηρέασε ήταν η φημολογία για σεισμό. Επηρεάστηκε πολύ η ελληνική Αγορά, αλλά και η Ιταλική-όχι τόσο η Βρετανική! Η μείωση στους Έλληνες ήταν της τάξεως του 70-80% σε σχέση με πέρυσι ! Νομίζουμε ότι την κύρια ευθύνη για το φαινόμενο την φέρει η Πολιτεία, διότι είναι απαράδεκτο να «βγαίνει» ο καθένας στις τηλεοράσεις και να κάνει παιχνίδια πάνω στην «πλάτη» των επιχειρηματιών! Γενικώς, το «επίμαχο» διάστημα είχαμε μια γενική μείωση της τάξεως του 30-40% και , φυσικά, ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα «θερμός» για αρκετούς συνάδελφους, παρά το ότι, εμείς, εδώ, έχουμε εξάμηνη τουριστική περίοδο και βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Κεφαλονιάς!
Τι παράπονα διατυπώνουν οι επισκέπτες της περιοχής;
Το επίπεδο των υπηρεσιών μας είναι υψηλό, διότι οι επιχειρηματίες της Σκάλας είναι άνθρωποι που επέστρεψαν από αγάπη σε αυτό τον τόπο-σε ποσοστό 50-60% ήταν ναυτικοί ή μετανάστες- επενδύσανε σε αυτόν, προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό!…Δεν βλέπουν την περιοχή, όπως κάποιοι άλλοι που προσπαθούν να κάνουν την «αρπαχτή» και να σηκωθούν να φύγουν και γι αυτό, τα όποια προβλήματα εμφανίζονται κατά καιρούς στην Σκάλα, οφείλονται, «εν πολλοίς» σε ανθρώπους που δεν είναι Σκαλισιάνοι! Έχουμε σε ποσοστό 30-40% «επαναλαμβανόμενους τουρίστες», πράγμα που σημαίνει ότι φεύγουν από εμάς ευχαριστημένοι από αυτά που τους παρέχουμε! Η εκτίμησή μας, επίσης, είναι ότι οι τιμές μας είναι «λογικές» και ανταποκρίνονται στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Τι σκέπτεστε για την τουριστική προβολή ;
Επιθυμούμε να δημιουργηθεί από τον Δήμο ένα οργανωμένο Κέντρο Ενημέρωσης και εκτιμούμε ότι η τουριστική προβολή μέσα από το «σάιτ» του Δήμου όλων των περιοχών που ανήκουν στον Δήμο Ελειού-Πρόννων θα πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας ως «σήμα κατατεθέν» την περιοχή την Σκάλα που είναι το πιο προβεβλημένο «κομμάτι».
Ας μιλήσουμε για λίγο και για τα «γενικότερα»!
Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο μια επιχείρηση η οποία είναι εποχιακή να καλείται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές δώδεκα μηνών!
Τα καινούρια, επίσης, φορολογικά μέτρα προστίθενται στα «παλιότερα» και οδηγούν όλα μαζί στον αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
—————————————————————————————————-
*Μέχρι 25/09 που παραδόθηκε η ύλη για εκτύπωση, το πρόβλημα με το φαρμακείο της Σκάλας δεν είχε λυθεί!
Ο Σύλλογος Εμπόρων Σκάλας Κεφαλληνίας περιλαμβάνει στους «κόλπους του» όχι μόνο τους εμπόρους της περιοχής, αλλά και τα εστιατόρια και τα μπαρ. Αριθμεί περίπου 50 μέλη και είναι ένας από τους τρεις(!) Συλλόγους που ο Δήμος Ελειού-Πρόννων διαθέτει (Υπάρχει αντίστοιχος Σύλλογος σε Κατελειό και Πόρο).
«Προσπαθήσαμε, πέρυσι» μας είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «να βρούμε έναν τρόπο να συλλειτουργήσουμε σε κάποια θέματα και ελπίζω, τελικά να τα καταφέρουμε. Ο Σύλλογος Εμπόρων Σκάλας δημιουργήθηκε το 2006.Σύμφωνα με το Καταστατικό του διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται ανά τριετία και ο στόχος του ,φυσικά, είναι να προωθεί τις λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα που η Σκάλα, ο πρώτος , αυτή τη στιγμή, τουριστικός προορισμός της Κεφαλονιάς, αντιμετωπίζει! Πρόεδρος του Οργάνου είναι ο κ. Στ. Σολωμός, ΑντιΠρόεδρος ο κ. Σπ. Μεταξάς, Γ.Γ. ο κ. Π. Κουρκουμέλης, Ταμίας ο κ.Α.Ζαπάντης και μέλος ο κ. Δ. Μικελάτος.. Ο Σύλλογος δεν έχει ενταχθεί στην Ομοσπονδία και περίπου είκοσι επιχειρηματίες της περιοχής δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στον Σύλλογο. Καταβάλλεται προσπάθεια, όμως, από το Δ.Σ. να εγγραφούν νέα μέλη. Η τεράστια πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ασχολούνται εποχιακά, αλλά είναι ντόπιοι επιχειρηματίες και αξιοποιώντας την «χειμερινή ραστώνη» συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες το Δ.Σ. τους καλεί! «Πραγματοποιήσαμε έξη ή επτά Γενικές Συνελεύσεις το 2007 και τρεις ή τέσσαρες, μέχρι στιγμής , το 2008!» μας δήλωσε ο κ. Σολωμός , ο οποίος πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. συνεδριάζει δυο φορές την καλοκαιρινή περίοδο και μια φορά τον μήνα, τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Μια από τις δράσεις του Συλλόγου ήταν η συγκέντρωση των επί μέρους διαφημιστικών πινακίδων των επιχειρήσεων σε ειδικά πλαίσια και σε συγκεκριμένους χώρους. Ο Σύλλογος, είχε, επίσης, αποφασίσει να ξεκινήσει ανακύκλωση υλικών στην περιοχή, αλλά, στο μεταξύ, εκδηλώθηκε η προσπάθεια για ανακύκλωση σε όλο το νησί από Τ.Ε.Δ.Κ.Ι/Διαδημοτική.