Σας προτείνουμε να διαβάσετε το μικρό μας ΑΦΙΈΡΩΜΑ στην Βιολογική Κτηνοτροφία, ξεκινώντας από το «τι είναι βιολογική κτηνοτροφία», συνεχίζοντας με «την μαρτυρία ενός παραγωγού» και ολοκληρώνοντας με την συνέντευξη του κ.Δανελάτου.
Ο στόχος αυτού του μικρού πονήματος που μόλις αποφασίσατε να διαβάσετε δεν είναι απλά να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο θέμα στον τόπο μας και, για τις αιτίες της μέχρι σήμερα αποτυχίας( τις οποίες, νομίζουμε, ότι θα τις διακρίνετε με ευχέρεια),αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια νέα, από κάθε άποψη, εκκίνηση σε ένα αντικείμενο για το οποίο η Κεφαλονιά είναι πλασμένη να το αναδείξει!
Τ.Β.
Η Βιολογική κτηνοτροφία είναι μια σειρά από κανόνες που αποσκοπούν, κυρίως, στο να μεγαλώνει το ζώο με φυσικούς όρους και συνθήκες .Γι αυτό έχει θεσπιστεί ο κανονισμός 1804/99 που θέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, προκειμένου να χαρακτηρισθεί (και να πιστοποιηθεί) η παραγωγή ως βιολογική. Συνοπτικά:
Α)Από τον κανονισμό καλύπτονται τα βοοειδή, γουρούνια, αιγοπρόβατα, πουλερικά και ιπποειδή. Προτιμούνται οι αυτόχθονες φυλές
Β)Τα ζώα πρέπει να προέρχονται από βιολογικές εκτροφές και αν αυτό δεν συμβαίνει ορίζεται μια περίοδος προσαρμογής για ολόκληρη την κτηνοτροφική μονάδα.(μεταβατική περίοδος)Η περίοδος αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος του ζώου. Για τα βοοειδή π. χ. η ελάχιστη περίοδος είναι 12 μήνες και για τα αιγοπρόβατα είναι 6 μήνες ( όταν εκτρέφονται για το κρέας τους)
Γ)Τα ζώα πρέπει να τρέφονται με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που καλό είναι να παράγονται στην ίδια την κτηνοτροφική μονάδα (μπορούν, όμως, και να εισάγονται).Τα νερά θηλαστικά βασίζονται στο μητρικό γάλα και απαγορεύεται η χρήση κρεατάλευρων ,ιχθυάλευρων, φυράματα, γάλα με αντιβιοτικά κ.λ.π.
Δ) Η μονάδα εκτροφής πρέπει να σέβεται τις φυσιολογικές ανάγκες των ζώων. Γι αυτό άλλωστε και η παραγωγή χαρακτηρίζεται ως εκτατική. Τα αιγοπρόβατα π.χ. πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βοσκοτόπια όποτε το επιτρέπει ο καιρός, άχυρο ή πριονίδι στους στάβλους, πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό. Απαγορεύεται το μόνιμο δέσιμο και κλείσιμο των ζώων σε στάβλους, το κόψιμο κεράτων, δοντιών κ.λ.π., ο 24ωρος τεχνητός φωτισμός, η χρήση ηλεκτρικής διέγερσης και ηρεμιστικών πριν και κατά τη μεταφορά των ζώων.(Για τα πουλερικά, μάλιστα, δίνεται κατώτατη ηλικία σφαγής για να αποφευχθεί η υπερβολική πάχυνση)
Ε)Αν παρά τα προληπτικά μέτρα κάποιο ζώο αρρωστήσει, η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και αν θεωρηθεί αναγκαίο το ζώο πρέπει να απομονωθεί. Για την ίαση χρησιμοποιούνται σκευάσματα όπως εκχυλίσματα φυτών, ομοιοπαθητικά προϊόντα, ιχνοστοιχεία…Η χρήση ορμονών απαγορεύεται, όπως και η χρήση αντιβιοτικών(προληπτικά).Τα αντιβιοτικά επιτρέπονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Όταν, μάλιστα, ένα ζώο υποβάλλεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά πάνω από τρεις φορές σε μια χρονιά, τότε τη συγκεκριμένη χρονιά δεν επιτρέπεται το κρέας του ή τα προϊόντα του να πουληθούν ως βιολογικά. (Τα εμβόλια και τα αντιπαρασιστικά επιτρέπονται)
ΣΤ)Η κοπριά των ζώων πρέπει να σκορπίζεται σε χωράφια και τίθενται συγκεκριμένες προδιαγραφές για το πόση πρέπει να είναι η έκταση διασποράς της κοπριάς ανάλογα με το είδος του ζώου. Για 13,3 αιγοπρόβατα π.χ χρειάζονται 10 στρέμματα το χρόνο.
Ζ) Οι περιοχές που έχουν καεί, είναι σε πρόγραμμα αναδάσωσης η πρόκειται για γεωργικές εκτάσεις μακροχρόνιας παύσης δεν μπορούν να παράγουν βιολογικά προϊόντα.
Στην Ελλάδα η όλη προσπάθεια παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην κτηνοτροφία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000.Η πιστοποίηση της βιολογικής παραγωγής γίνεται από πιστοποιητικούς οργανισμούς( όπως η ΒΙΟΕLLAS ή η ΔΗΩ) Η γενναία ανά ζώο επιδότηση για μια πενταετία αποτέλεσε μια πολύ καλή αιτία για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα αρκετοί κτηνοτρόφοι. Οι μεγάλες δυσκολίες, όμως, στην εκτροφή και ,ακολούθως, στη σφαγή(σε βιολογικό σφαγείο) και στην τυποποίηση του προϊόντος και η αποσύνδεση της επιδότησης από την διάθεση βιολογικού (κρέατος) στην αγορά, οδήγησε το «μέγα πλήθος» των παραγωγών στην πώληση του κρέατος ως συμβατικού(παρά το ότι είχε παραχθεί βιολογικά)!
Το σύστημα «διέφθειρε» τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι «διέφθειραν» το σύστημα; Στην ερώτησή μας αν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μπήκαν στο Πρόγραμμα για να εισπράξουν απλώς την επιδότηση, ο γεωπόνος μας ,ο κ. Γ. Δανελάτος, απαντά θετικά και δεν έχει αμφιβολίες: «Οι περισσότεροι μπήκαν απλά και μόνο για την επιδότηση»! (Κι εφόσον είναι έτσι τα πράγματα δεν προσπάθησαν ούτε πίεσαν ιδιαίτερα για να αρθούν οι δυσκολίες εφαρμογής που προέρχονται από ένα Κράτος το οποίο, πράγματι, αρέσκετα, να «βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό του»!)
«Αν πας μόνο για την επιδότηση όλα είναι μια χαρά! Τα προβλήματα αρχίζουν αν θέλεις να παράγεις πραγματικά βιολογικό κρέας και να το διαθέσεις στην αγορά!»
Α.Βρόντζος :«Κτήμα Λιβαδερού»
«Αν κάποιος κτηνοτρόφος μπαίνει στο Πρόγραμμα απλά και μόνο για να πάρει την επιδότηση τότε κερδίζει ,βέβαια, τα χρήματα της επιδότησης, αλλά το κέρδος του είναι βραχυπρόθεσμο. Βλέποντας μακροπρόθεσμα, θα πρέπει η επιδότηση να εννοηθεί ως ένα βοήθημα που ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική επιτυχία του παραγωγού.»
Κ.Σταμούλης
Ο κ. Κυριάκος Σταμούλης δεν ξεκίνησε την «βιολογική περιπέτεια» για να τα παρατήσει στα «μισά»-κατά δήλωση του ίδιου, φυσικά, αλλά δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τον πιστέψουμε !Σήμερα, είναι «εκτός», αλλά, αποδέχτηκε με προθυμία να μας μιλήσει για τα εμπόδια, τα προβλήματα, «που παρουσιάστηκαν όχι ευθύς εξ αρχής αλλά στην πορεία» και που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. «Στην αρχή, το 2003, όταν εκφράσαμε την επιθυμία για βιολογική κτηνοτροφία όλα μας τα εμφανίζανε απλά. Ο γεωπόνος, μάλιστα, που μας ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση μας πρότεινε να ασχοληθούμε με τις αγελάδες, θεωρώντας ότι ήταν ευκολότερο». μας είπε ο κ. Σταμούλης και συνέχισε«Ήταν λάθος! Το καταλάβαμε, όμως, αργότερα. Ευκολότερο ήταν να ασχοληθούμε με τα αιγοπρόβατα! Αλλά ..τέλος πάντων! Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βόδια-της ελληνικής βραχυκερατικής φυλής για τα οποία παίρνουμε ενίσχυση διατήρησης φυλής από το 2000 – τα οποία ζούσαν από πάντα ‘’βιολογικά’’- με μόνη εξαίρεση την τροφή τους που ήταν συμβατική! Μόλις αποφασίσαμε, λοιπόν, να ασχοληθούμε με τις αγελάδες, οι σκόπελοι εμφανίστηκαν ένας -ένας. Κατ αρχάς, εμφανίστηκε ο σκόπελος των απαιτούμενων εκτάσεων! Θέλαμε δέκα στρέμματα ανά αγελάδα-που σημαίνει χίλια στρέμματα για εκατό αγελάδες. Αυτόν τον σκόπελο τον ξεπεράσαμε με ενοικιάσεις κ.λ.π. Ύστερα εμφανίστηκε το πρόβλημα με τις ζωοτροφές! Τον πρώτο καιρό, τον καιρό του μεταβατικού στάδιου, που είναι 2-3 χρόνια, δεν βρίσκαμε βιολογικές ζωοτροφές. Τελικά, βρήκαμε έναν τέτοιο παραγωγό, στην Αμφιλοχία, ο οποίος μας προμήθευε τριφύλλι και καλαμπόκι, αλλά σε τιμές διπλάσιες του συμβατικού-τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, διότι αναγκάστηκε αργότερα να κατεβάσει κατά πολύ τις τιμές του!»Στο σημείο αυτό ο κ. Σταμούλης κοντοστάθηκε και δήλωσε με έμφαση ότι, πάντως, τα προβλήματα που αναφέρθηκαν ξεπεράστηκαν σχετικά εύκολα. Δεν έγινε, όμως, το ίδιο με την πρόβλεψη του κανονισμού ότι τα μοσχάρια(τα θηλυκά) έπρεπε να σφάζονται μετά τους 22 μήνες και τα αρσενικά μετά τους 17 μήνες.
«Τα δικά μας θηλυκά, γερά και ελεύθερα»πληροφόρησε ο παραγωγός « σε αυτή την ηλικία των 22 μηνών ήταν σε εγκυμοσύνη, και ,συχνά, είχαν γεννήσει κιόλας! Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τα οδηγήσουμε στο σφαγείο, δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τον αριθμό των ζώων μας.. Έχουμε φθάσει στο σημείο, τώρα, να μην ξέρουμε τι να κάνουμε τα ζώα που έχουμε! Και να πάρετε υπ όψιν σας ότι το κρέας αυτών των ζώων-επειδή είναι λίγο σκληρό-δεν ζητιέται από όλους τους καταναλωτές. Εμείς, φυσικά, προσπαθώντας να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους αναγκαστήκαμε να σφάζουμε πριν κλείσουν την ηλικία των 22 και 17 μηνών. Την τρίτη χρονιά που πήγαμε να πάρουμε την επιδότηση η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης αρνήθηκε να μας την καταβάλει με την αιτιολογία ότι σφάζουμε τα ζώα πριν την ώρα τους! Παίρναμε 18 χιλ. Ευρώ τον χρόνο, τα οποία ήταν απολύτως απαραίτητα για να τα βγάλουμε πέρα με το αυξημένο κόστος παραγωγής εξαιτίας των ζωοτροφών. Επιπλέον, τα έσοδά μας από την βιολογική παραγωγή δεν ήταν τα αναμενόμενα…» Ο κ. Σταμούλης , μας εξήγησε στην συνέχεια ότι αν και η βιολογική παραγωγή ήταν πιστοποιημένη από την Βιοελλάς, δεν ήταν δυνατόν το προϊόν να διατεθεί στην αγορά ως βιολογικό διότι ούτε βιολογικό σφαγείο υπάρχει στην Κεφαλονιά, ούτε τυποποίηση μπορεί να γίνει εδώ! «Συνεργαστήκαμε, λοιπόν, με έναν έμπορο ο οποίος αγόραζε το κρέας μας σε “συμβατική τιμή’’ μετέφερε τα ζώα σε βιολογικό σφαγείο στην Χαλκίδα(!),τυποποιούσε και διέθετε το κρέας-βιολογικό προϊόν στην αγορά με την δική μας φίρμα! Από τη στιγμή, επομένως, που είχαμε αυξημένο κόστος, προβλήματα υπερπληθυσμού και έσοδα συμβατικής κτηνοτροφίας αναγκαστήκαμε το 2008 να σταματήσουμε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων από αγελάδες. Το 2004 είχαμε ξεκινήσει και την βιολογική εκτροφή κατσικιών-η οποία είναι σχετικά εύκολη και σου παρέχει την δυνατότητα και για βιολογική παραγωγή γάλακτος και τυριού- την οποία ,όμως, επίσης, διακόψαμε! Το βασικό πρόβλημα κι εδώ-όπως και στα γελάδια-ήταν η έλλειψη ύπαρξης βιολογικού σφαγείου!»ανάφερε ο παραγωγός και στο ερώτημά μας αν διεκδικήσανε την δημιουργία βιολογικού σφαγείου στην Κεφαλονιά απάντησε ως εξής: «Ήμασταν από τους πρωτοπόρους για τη δημιουργία σφαγείου στην Πύλαρο, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως βιολογικό με πρόβλεψη για μονάδα τυποποίησης, αλλά δεν έχει προχωρήσει η ιστορία…Προσπαθούμε! Θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε για να δημιουργηθεί: Η Νομαρχία, ο φορέας ο δικός μας, ο Δήμος, οι κρεοπώλες…φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τον οβολό τους για να γίνει! Θα δούμε!»
Γ.ΔΑΝΕΛΑΤΟΣ: ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!
Ο κ. Γεράσιμος Δανελάτος είναι γεωπόνος, καθηγητής από το 2000 στο Τ.Ε.Ι. Βιολογικής Γεωργίας στο Αργοστόλι και πιστοποιητής βιολογικής εκτροφής της «Βιοελλάς».Μας διευκρίνησε, πρώτα-πρώτα, κάποιες πλευρές του Κανονισμού 1804/99 και μας πληροφόρησε για το τι ισχύει σήμερα. «Χαρτογραφώντας» μαζί του την Κεφαλονιά της βιολογικής κτηνοτροφίας προέκυψε ότι στο νησί εκτρέφονται (-νταν) «βιολογικά», κυρίως, αιγοπρόβατα(στην αρχή κατσίκια και μετά πρόβατα) και ένας σχετικά μικρός πληθυσμός βοοειδών. Οι ζωοτροφές ήταν εισαγόμενες, κυρίως, από την Αιτωλοακαρνανία. Στην αρχή ήταν ακριβές, αλλά σιγά-σιγά το καλαμπόκι, η μηδική ή ο σανός κατέληξαν να έχουν περίπου την τιμή του συμβατικού προϊόντος. Η Βιοελλάς -που είναι ο σημαντικότερος πιστοποιητικός οργανισμός του νησιού-το 2002 και 2003 είχε περίπου 19-20 χιλ. ζώα στο Πρόγραμμα, ενώ, σήμερα εντάσσονται σε αυτό σχεδόν 7,5 χιλ, με την «προοπτική» να εξαφανιστούν κι αυτά όταν σταματήσει η επιδότηση! Η προαναφερθείσα αναφορά αποτέλεσε την αιτία για μια εκτεταμένη συζήτηση που αφορούσε βασικά την εξήγηση του φαινομένου, η οποία θα πρέπει να αναζητηθεί στον ίδιο τον Κανονισμό, στην κατακερματισμένη και μη καθετοποιημένη παραγωγή, στην απουσία συνεταιριστικού πνεύματος, στην «νοοτροπία της επιδότησης » και στις αδυναμίες της κρατικής μηχανής. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι οι βασικές αιτίες περιγράφονται με σαφήνεια στο κείμενο της Συνέντευξης που ακολουθεί, αλλά και οι μελλοντικές πιθανότητες μιας επανόδου της βιολογικής κτηνοτροφίας μάλλον συνοψίζονται στη διαπίστωση ότι εδώ μπορεί να γίνει μια νέα αρχή όταν οι κτηνοτρόφοι «ξεχάσουν» τις επιδοτήσεις κι αντιληφθούν ότι με τα βιολογικά μπορούν να «χτυπήσουν τις πόρτες ‘‘άλλων’’ Αγορών» και να απολαύσουν ανώτερες τιμές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αρκεί να κινηθούν οργανωμένα και να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Έχω μια απορία! Γιατί η επιδότηση δινότανε καθώς δήλωνε ένταξη στο Πρόγραμμα ο παραγωγός και πιστοποιούνταν η βιολογική εκτροφή στις διάφορες παραμέτρους της και δεν δινότανε στον βαθμό που είχαμε παραγωγή τελικού βιολογικού προϊόντος;
Υπήρξαν κάποιες σκέψεις ,αρχικά, να επιδοτηθεί η διαδικασία εφόσον παραχθεί προϊόν. Επικράτησε, τελικά, η άποψη της επιδότησης της διαδικασίας, όπου ο παραγωγός έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι εφαρμόζει τον κανονισμό της βιολογικής παραγωγής! Είναι αλήθεια ότι οι παραγωγοί με τα δίκτυα, το εμπόριο, την προώθηση, την ομαδική και συνεταιριστική δουλειά που απαιτούν αυτά τα πράγματα, δεν νοιώθουν «άνετα» και προτιμούν να παραμένουν αποκλειστικά στον χώρο της παραγωγής. Ο μεμονωμένος μικρός παραγωγός των δέκα τόνων γάλα και των εκατό κατσικιών δεν μπορεί να κάνει κάτι από μόνος του και μοιραία θα πρέπει να βρεθούν τρόποι συν-ύπαρξης, να συγκεντρωθεί παραγωγή, να γίνει προώθηση, να γίνουν «οικονομίες κλίμακας»…Αυτό δεν συνέβη-δεν συμβαίνει!
Μου μεταφέρθηκε το παράπονο ότι το ελάχιστο χρονικό διάστημα μη σφαγής που απαιτούνταν στα βοοειδή ήταν μεγάλο!
Δεν ήταν θέμα Κανονισμού πιστοποίησης! Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης έθετε κάποια χρονικά όρια μη σφαγής προκειμένου να δοθεί η επιδότηση. Στη Φάλαρη υπήρξαν εκτροφές που ξέφυγαν από πληθυσμιακής απόψεως εξαιτίας αυτών των standards και δημιουργήθηκαν δυσχέρειες που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της προσπάθειας από τους συγκεκριμένους παραγωγούς.
Δεν συμφέρει στην Κεφαλονιά η βιολογική εκτροφή κατσικιών-τουλάχιστον όσον αφορά την διατροφή ;
Θα έλεγα πώς ναι! Μπορώ να πω ότι ειδικά στην αιγοτροφία που δεν είναι απαιτητική, τα ποσά των ενισχύσεων όχι μόνο κάλυπταν τα αυξημένα κόστη για εισροές, αλλά υπήρχε και περίσσευμα! Η προβατοτροφία είναι πιο απαιτητική, πιο εντατικοποιημένη παραγωγή… Και η εκτροφή βοοειδών, όμως, από τη στιγμή που εδώ υπάρχει η βραχύσωμη-πλήρως εκτατικής εκτροφής- βραχυκερατική φυλή που δεν έχει μεγάλες διατροφικές απαιτήσεις, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι μη συμφέρουσα! Στην περίπτωση των βοοειδών χρειάζεται ένα ελάχιστο ποσό ζωοτροφής για την «ευζωία» τους, ειδικά στις περιόδους κυοφορίας και γαλακτοφορίας και οι ζωοτροφές αυτές, μπορούν κάλλιστα να εισάγονται από τη στιγμή που ο βοσκότοπος είναι προβληματικός…Ο κανονισμός της βιολογικής κτηνοτροφίας θέλει, φυσικά, οι ζωοτροφές να παράγονται ,όσο αυτό είναι δυνατόν, επί τόπου, να είναι καθετοποιημένη η παραγωγή!
Οι παραγωγοί δεν φαίνεται να συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες στο θέμα των ασθενειών των ζώων, ούτε φαίνεται να αντιμετώπισαν ανυπέρβλητα εμπόδια στη διατροφή τους !Το πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζεται μετά, όταν αναζητούσαν βιολογικό σφαγείο και δεν έβρισκαν, όταν καταλάβαιναν ότι δεν μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην Αγορά ως βιολογικά!
Δεν υπάρχει ούτε καν συμβατικό Σφαγείο αυτή τη στιγμή! Ανεξάρτητα, όμως, από το τι κάνει ή δεν κάνει το Κράτος, θα μπορούσαν κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί να επιλύσουν το πρόβλημα και η Πύλαρος έχει έναν τέτοιο Συνεταιρισμό! Αν οι παραγωγοί δεν αντιληφθούν ότι αυτοί «έχουν το πεπόνι και πρέπει να έχουν και το μαχαίρι» και αν δεν συνεταιρισθούν τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Ηδη, βεβαίως, τα περιθώρια έχουν σημαντικά «στενέψει»:Το κρέας διατίθεται σήμερα με τιμή του 2000, ενώ η τιμή των ζωοτροφών έχει τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί!
Η Κεφαλονιά δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει ποσότητες. Επομένως, αυτό που ήδη γίνεται, είναι πολύ κοντά στην «βιολογική παραγωγή»! Τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα έχουν από καιρό ένα καλό όνομα στην Αγορά και αυτό που χρειάζεται είναι οι παραγωγοί να συνεταιρισθούν, να αποκτήσουν ένα μέγεθος και να μπορέσουν αυτό το μέγεθος να το κάνουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
Να ξαναρχίσουν τις έντονες προσπάθειες να φτιάξουν βιολογικό σφαγείο και τυποποιητήριο!
Σωστό! Και είναι να απορείς που δεν δημιουργήθηκε τόσα χρόνια στην Κεφαλονιά μια μονάδα παραγωγής και τυποποίησης βιολογικού τυριού!
Έχετε δίκιο! Να μην περιορίζουμε το θέμα μόνο στο κρέας!
Είχα επαφές με τους τυροκόμους οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τους παραγωγούς γάλακτος. Φοβούνται ότι δεν θα τους παραδίδουν πρώτη ύλη στην κατάσταση που απαιτείται, με αποτέλεσμα ένα υποβαθμισμένο τελικό προϊόν.
Οι τυροκόμοι θα μπορούσαν να έχουν μια «βιολογική γραμμή παραγωγής», αλλά επαναλαμβάνουν μονότονα το επιχείρημα ότι αν οι κτηνοτρόφοι παραδώσουν γάλα με αντιβιοτικά κι αυτό γίνει αντιληπτό σε μια δειγματοληψία, τότε θα εκτεθούν άσχημα.
Ποιες είναι, όμως, οι ευθύνες της Πολιτείας;
Αφήνει τους ανθρώπους μόνους τους !Ο γεωπόνος είναι απασχολημένος με τα χαρτιά του, τους νόμους, τις επιδοτήσεις, με τους κανονισμούς…Οι γεωπόνοι μελετητές θα έπρεπε να είναι πολύ πιο κοντά στους παραγωγούς, να τους δίνουν διεξόδους με όλη αυτή την «περιβάλλουσα γραφειοκρατία»….
Όταν οι παραγωγοί ξεκίνησαν το 2000 την «βιολογική περιπέτεια», το έκαναν διότι πραγματικά επιθυμούσαν να παράγουν βιολογικά ή για να πάρουν επιδότηση;
Απαντώ ευθέως !Οι περισσότεροι ξεκίνησαν για να πάρουν την επιδότηση!
Επομένως, δεν υπήρχε ποτέ η «κρίσιμη μάζα» που θα επέτρεπε την υλοποίηση του εγχειρήματος!
Ακριβώς! Η «κρίσιμη μάζα» πήγε να δημιουργηθεί κάποια στιγμή, καθώς αντιλήφθηκαν ότι το προϊόν έχει καλύτερη τιμή ως βιολογικό, αλλά το πράγμα σκόνταψε σε όσα αναφέραμε πριν!
Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια νέα γενιά κτηνοτρόφων;
Δεν είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα! Υπάρχουν νεαρά άτομα που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την κτηνοτροφία και τα οποία ομολογούν ότι αν σταματήσουν οι επιδοτήσεις ,θα σταματήσουν και αυτοί να είναι κτηνοτρόφοι!
Στην Κεφαλονιά, απ όσα γνωρίζω, υπάρχει μόνο ένας κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός : Αυτός της Πυλάρου. Ίσως, να είναι το «κλειδί» για μελλοντικές θετικές εξελίξεις!
Ίσως! Ίσως να είναι το «κλειδί του Παραδείσου» αν μπει στην πόρτα κι αν την ανοίξει! Μηνύματα ,πάντως, έχουν λάβει! Μου έλεγαν στην Πύλαρο ότι ένας περιφερειακός Δν/της μεγάλου σούπερ μάρκετ είχε ζητήσει συγκεκριμένες ποσότητες κρέατος ανά μήνα για να τροφοδοτεί μια σειρά καταστημάτων. Αυτό δημιούργησε προβληματισμό, ο άνθρωπος ήρθε σε συζήτηση με κάποιους ,αλλά η ιστορία δεν ευδοκίμησε διότι δεν μπορούσε να έρχεται σε επαφή με τον κάθε μεμονωμένο μικροπαραγωγό προκειμένου να καλύψει το πλάνο του! Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα αν υπήρχε Συνεταιρισμός εξουσιοδοτημένος να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί του για το σύνολο της αιτούμενης ποσότητας!
Αν το Κράτος αποφάσιζε να επιδοτήσει πιο «γενναία» την βιολογική κτηνοτροφία, θα προκαλούσε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος;
Νομίζω ότι η επιδότηση δεν βοήθησε στην καθιέρωση της βιολογικής κτηνοτροφίας και, γενικώς, αποπροσανατολίζει! Αν, βεβαίως, συνδεθεί με το προϊόν δεν έχω αντίρρηση να είναι και μεγαλύτερη από αυτή που ίσχυε, αρκεί το προϊόν να μπορεί να σταθεί σε μια βιολογική Αγορά και να παράγεται /διατίθεται σε τέτοιες ποσότητες που να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση!