ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΑΣ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΑΤΗΣ 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΑΤΗΣ

 

Όπως είχαμε υποσχεθεί στο προηγούμενο τεύχος του Περιοδικού μας συνεχίζουμε την παρουσίαση των Μουσείων του τόπου μας, επισκεπτόμενοι αυτή τη φορά το μικρό θεματικό Μουσείο της Ελάτης. Η άποψή μας είναι ότι ένα δίκτυο από Μουσεία-πέραν όλων των άλλων-αποτελεί ένα πρώτης τάξεως στοιχείο του «πακέτου» που θα εδραιώσει κάποια στιγμή την Κεφαλονιά στον χάρτη των «εναλλακτικών προορισμών»

 

 

Στο Επανοχώρι και στους πρόποδες του Αίνου-περίπου τρία χιλιόμετρα από την Μονή του Άγιου Γεράσιμου-κι εκεί που ήταν κάποτε το Δημοτικό Σχολείο Επανοχωρίου- τώρα, φιλοξενείται το μικρό θεματικό Μουσείο που επιγράφεται ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΑΤΗΣ. Η ιδέα προήλθε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Σπ. Ματιάτο και στην κ. Σ. Γαρμπή( της ΑΝ.ΕΤ.Κ.Ι.), το Μουσείο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το Leader + με σχεδόν 125.000 Ευρώ και σχεδιάστηκε-δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών του είδους, το 2007.Το 2009 λειτούργησε.

 

Η εντύπωση που τελικά αποκόμισα από την ολιγόλεπτη επίσκεψή μου στο Μουσείο είναι ότι χρειάζεται τον «άνθρωπό» του για να «απογειωθεί»! « Έχω ζητήσει την έγκριση για πρόσληψη ενός υπάλληλου, προκειμένου να λειτουργεί το Μουσείο. Το Υπουργείο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του κι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης…Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι ούτε και φέτος θα έχουμε τον άνθρωπό μας λόγω της κρίσης!»μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ομαλών

 

Ελπίζουμε (παρά την …κρίση!) η πρόσληψη να γίνει φέτος και αυτός που θα αναλάβει τον χώρο να το κάνει με την ευσυνειδησία που απαιτείται. Πρέπει ,κατ αρχάς, να πούμε ότι δεν χρειάζονται πολλά! Οι υπολογιστές είναι εκεί, η οθόνη, επίσης, το βίντεο περιμένει τους επισκέπτες-όπως και to www.museumelatis.gr. Χρειάζεται μόνο να μπουν βιβλία στα ράφια, να γίνει μια συνολική τακτοποίηση και σιγά-σιγά να υλοποιηθεί ένα πλάνο προβολής( υπάρχουν ήδη πολλά φυλλάδια προβολής)και (ίσως) να εμπλουτισθεί η όλη λειτουργία του με κάποιες δραστηριότητες.

 

Ο επισκέπτης μπαίνοντας στον χώρο διαπιστώνει ότι γύρω-γύρω στους τοίχους υπάρχουν εκθεματικές επιφάνειες με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό όχι μόνο για την ελάτη, αλλά και για την πανίδα και την χλωρίδα, τον πολιτισμό της περιοχής, τα Ομαλά κ.λ.π. Στο νότιο τοίχο της αίθουσας-όπου υπάρχουν τα παράθυρα-βρίσκεται σε «ετοιμότητα» μια μεγάλη οθόνη για την προβολή του dvd( διάρκειας 20 λεπτών) για τον Αίνο, ενώ στο κέντρο της αίθουσας 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές περιμένουν αυτούς που θα αναζητήσουν πρόσθετα στοιχεία αξιοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα.

 

«Τί γίνεται αν μια ομάδα ανθρώπων επιθυμεί αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί το Μουσείο;…Γίνεται;»ρωτήσαμε τον κ. Ματιάτο και αυτός απάντησε ότι σε όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες διατίθεται από την Κοινότητα υπάλληλος προκειμένου να ξεναγήσει στο Μουσείο. «Αν, λοιπόν, κάποιοι επισκέπτες μας το επιθυμούν δεν έχουν παρά να τηλεφωνήσουν στην Κοινότητα και στο 26710-86221» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

 

                                                                                                         Τ.Β.