ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ 

916921913920917929924921922919_2_768_x_576

ΘΕΡΜΑΝΣΗ- ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΠΙΣΙΝΕΣ- ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ

 

Κατά το παρελθόν, το Περιοδικό μας, είχε φιλοξενήσει αφιερώματα σε επιμέρους κλάδους της τοπικής παραγωγής( π.χ. είχαμε αφιερώσει αρκετές σελίδες στις επιχειρήσεις κουφωμάτων).Αποφασίσαμε να επαναλάβουμε το εγχείρημα και να ξεκινήσουμε με την παρουσίαση ενός κλάδου, άμεσα συνδεδεμένου με την οικοδομή-η οποία ,ως γνωστόν, αυτή την περίοδο δοκιμάζεται άσχημα. Από αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με τις 6-7 κατασκευαστικές-εμπορικές επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς που ασχολούνται  με είδη θέρμανσης, κλιματισμού, φωτοβολταϊκά, πισίνες ,υδραυλικά{Κατασκευή-Εξοπλισμός-Προμήθεια (και αναλώσιμων)-Συντήρηση}ξεκινώντας από τηνΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ των Αφων Νικολετάτου, που συνέστησαν(μαζί με τον πατέρα τους) μια Ο.Ε. με έδρα τα Τζανάτα. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους δεν εμφανίζουν εποχικότητα, αλλά σχετική διαφοροποίηση του αντικειμένου ανάλογα με την εποχή του έτους.

Γενική διαπίστωση:Η κατάσταση στην Οικοδομή, επηρέασε άμεσα και τις επιχειρήσεις που συνδέονται άρρηκτα με αυτήν. Ακόμη κι αν κάποιες από τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις ολοκληρωμένων λύσεων θέρμανσης, κατασκευής και συντήρησης πισινών κ.λ.π. δεν είδαν μείωση του τζίρου τους κατά την τρέχουσα περίοδο(σε αυτές συγκαταλέγεται και η «Διαθερμική»),είδαν τα κόστη να αυξάνουν και είδαν καταπρόσωπο τις δυσκολίες των πελατών τους να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν, φυσικά, προβλήματα ρευστότητας! Το μέλλον τους; Άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον της οικοδομής, άρα και του τουρισμού, του οποίου οι επιδόσεις το 2011 δεν ήταν τέτοιες που να ενθαρρύνουν αποφασιστικά τους επενδυτές στον χώρο της τουριστικής κατοικίας. Η εναλλακτική θέρμανση και τα συστήματα εξοικονόμησης, αποτελούν, ως έναν βαθμό, «διεξόδους» των επιχειρήσεων, μέσα στο δύσκολο 2012,και μπορούν, κάτω από προϋποθέσεις, να προσφέρουν «ανάσες».Τα φωτοβολταϊκά; Για τους Αφους Νικολετάτου δεν υπάρχει πλέον, ουσιαστικά, αντικείμενο μια και τις περισσότερες άδειες τις πήραν άνθρωποι εκτός Κεφαλονιάς ,η συνολικά εγκατεστημένη ισχύς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 14,9 MW και οι εγκεκριμένες αιτήσεις δεν υλοποιούνται διότι ,εξαιτίας της κρίσης, οι επενδυτές φοβούνται για την τύχη της επένδυσής τους.

Ξεκινάμε, λοιπόν, το μικρό μας αφιέρωμα, από την «Περιφέρεια της Περιφέρειας», τους «Ακρίτες των Ακριτών» και θα συνεχίσουμε, στα επόμενα τεύχη του Περιοδικού μας με την παρουσίαση και των άλλων επιχειρήσεων του χώρου!

                                                                                                                Τ.Β.

 

1.Η ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ Ο.Ε.( Αφοι ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΥ)

Μέλος του δικτύου ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ, οι Αφοι Νικολετάτου έχουν ως κύριο σημείο αναφοράς της δραστηριότητάς τους την περιοχή του τ. Δήμου Ελειού -Πρόννων και, κυρίως ,την Σκάλα. Με την υπόλοιπη Κεφαλονιά δεν ασχολούνται συστηματικά και είναι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι(με ειδικές συμφωνίες και εγγύηση καλύτερης τιμής)αρκετών γνωστών Εταιρειών του χώρου, Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δεν απασχολεί υπαλληλικό ή εργατικό προσωπικό

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί τους κατέθεσαν την εκτίμηση ότι η τουριστική περίοδος ήταν πολύ άσχημη-ακόμη μια φορά -για τον Πόρο(που αν δεν χρηματοδοτήσει το Λιμενικό Ταμείο τις απαραίτητες υποδομές για την δημιουργία τουριστικού αγκυροβόλιου δεν μπορεί να ανασάνει),αλλά και για τον Κατελειό (που γνώρισε μια πτώση της τάξεως του 40% σε σχέση με πέρυσι),ενώ, και η Σκάλα είχε μια πτώση της τάξεως του 15-20%!

Η επιχείρηση έχει μετεγκατασταθεί σε ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος, ακόμη διαμορφώνεται. Βασικό πλεονέκτημα: Είναι η μοναδική στην περιοχή και έχει «βαθιές ρίζες» στη Σκάλα! Όταν, επίσης, πρωτοξεκίνησε, οι επαγγελματικές γνωριμίες του κ. Νικολετάτου (πατέρα) αποτέλεσαν μια καλή «βάση» για την νεοσύστατη Εταιρεία.

Βασικό μειονέκτημα: Η σχετικά μεγάλη απόσταση από τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά κέντρα του νησιού, δημιουργεί πρόσθετο κόστος και προβλήματα επικοινωνίας με τους ενδεχόμενους πελάτες. Η Εταιρεία, προσπαθεί, διαθέτοντας αρκετά χρήματα για διαφήμιση (μέσω διαδίκτυου, ραδιόφωνου, φυλλαδίου, επαγγελματικό Οδηγό, συμμετοχή στην Έκθεση «κατοικία και εξοπλισμός» )να περιορίσει τις επιπτώσεις αυτού του μειονεκτήματος.

Στόχος:Η κάθετη και οριζόντια επέκταση μέσα σε μια διετία, με την επέκταση του πελατολόγιου και την προσθήκη νέων αντικειμένων δραστηριοποίησης

(ηλεκτρολογικά)

 

                                                                                  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 30/07/11

an916929917913932927931_768_x_576

Yποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΠΙΣΙΝΕΣ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ.Ξεκινήσαμε το αφιέρωμά μας με την Διαθερμική Ο.Ε. και, συνεχίζουμε, σήμερα, με μια από τις παλιότερες επιχειρήσεις του χώρου μας, αυτήν του κ. Δ. Ανδρεάτου. Κατ αρχάς, ορίζοντας ακριβέστερα το αντικείμενο του κλάδου οφείλουμε να πούμε ότι αυτό είναι η  ΜΕΛΕΤΗ -ΣΧΕΔΙΑΣΗ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ   ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. (υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού, ηλιακών, μεταφοράς και διανομής νερού…)Οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούν κτίρια, ύδρευση και άρδευση, παραγωγή ενέργειας- με την αξιοποίηση του ήλιου, της γεωθερμίας κ.λ.π. Αυτό το ευρύτερο πλαίσιο δεν αναιρεί, φυσικά, την στενή εξάρτηση από την γενικότερη (καθοδική) πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας που «σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο»!Τα συμπεράσματα από την συζήτηση με τον κ.Ανδρεάτο δεν διαφέρουν από τα συμπεράσματα από την συζήτηση με τους Αφους Νικολετάτου,  παρά μόνο στο ότι οι προοπτικές εμφανίζονται πλέον, ακόμη πιο δυσοίωνες!

Τ.Β

 

 

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ κ. Δ. ΑΝΔΡΕΑΤΟΥ…

….έχει έδρα της το Αργοστόλι, απασχολεί δεκαπέντε(15) άτομα και το πεδίο δράσης της εκτείνεται σε ολόκληρη την Κεφαλονιά

Η επιχείρηση αντιπροσωπεύει την DAWKIN στα κλιματιστικά και  είναι επίσημος συνεργάτης μιας σειράς από επώνυμες ξένες Εταιρείες στις σωληνώσεις και αντλίες.

Ειδικεύεται στην μελέτη των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων, κλιματισμού και θέρμανσης, αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας ,συστημάτων αποχέτευσης λυμάτων κ.λ.π. στην οικοδομή. Η  επιχείρηση εξειδικεύεται, επίσης, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην εφαρμογή εναλλακτικών συστημάτων. (γεωθερμικών, με χρήση ηλιακών συλλεκτών, αντλιών θερμότητας από τον εξωτερικό χώρο…).Επιπλέον, ασχολείται με την κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών οικιακής και επαγγελματικής χρήσεως (από 20 τ. μ. μέχρι 800 τ.μ.!) και βιολογικών καθαρισμών.(Η επιχείρηση του κ. Ανδρεάτου συμμετείχε ως υπεργολάβος στην κατασκευή του βιολογικού στη Σάμη, αλλά έχει ασχοληθεί και με την κατασκευή μικρών μονάδων σε διάφορα ξενοδοχεία ανά την Κεφαλονιά  καθώς και με την διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων σε έδαφος και υπέδαφος.)

«Και το δικό μας επάγγελμα» σημειώνει ο κ. Ανδρεάτος «περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση διότι η οικοδομική δραστηριότητα σε σχέση με το 2009 έχει σημειώσει πτώση της τάξεως του 80% και πάει όλο και χειρότερα! Εμείς, απλώς, έχουμε κάποια έργα που ξεκινήσαμε παλιότερα και που ολοκληρώνουμε, ενώ καινούριες δουλειές παρουσιάζονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, παρά το ότι οι τιμές έχουν μειωθεί περίπου κατά 25%!…Δημόσια έργα δεν υπάρχουν, ιδιωτικά έργα δεν υπάρχουν και ακόμη και το τουριστικό κατάλυμα, ως  νέα οικοδομική δραστηριότητα, δεν αποτελεί διέξοδο, διότι, ήδη, έχουν δημιουργηθεί αρκετά στην Κεφαλονιά και για να ξαναπάρει μπροστά αυτή ‘‘η μηχανή’’ χρειάζονται κίνητρα και τραπεζική χρηματοδότηση!»Ο κ. Ανδρεάτος υπογράμμισε ότι ο τζίρος της επιχείρησής του έχει σημαντικά μειωθεί και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προκειμένου να ξεπερασθεί η πρωτοφανής ύφεση που πλήττει τον τόπο!

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 25/11/11

p2241417_768_x_576

«Τα πράγματα πάνε όλο και χειρότερα!» Η τρίτη κατά σειρά επιχείρηση του κλάδου που «φιλοξενείται» στο περιοδικό μας επιβεβαιώνει αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε: Η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση, δεν υπάρχει ρευστότητα, τα φωτοβολταϊκά δεν «κινούνται»…και το μόνο που εμφανίζει μια αξιοσημείωτη παρουσία  είναι , ουσιαστικά ,ο τομέας της εναλλακτικής θέρμανσης! «Από το καλοκαίρι του 2011 η κρίση έγινε ολοφάνερη σε μας. Ο τζίρος μας το 2010 δεν γνώρισε μεγάλη πτώση, το πρώτο εξάμηνο του 2011 υπήρξε μια πτώση της τάξεως του 15-20% ,αλλά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η πτώση ήταν της τάξεως του 40%! Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τέτοια μεγέθη και τέτοια φορολογική μεταχείριση!» μας είπε ο κ. Τουμαζάτος.

TOYMAZATOΣ  Ε.Π.Ε.

Η επιχείρηση έχει εγκατασταθεί στον μεσαίο δρόμο της ΒΙ.ΠΕ. Ο μηχανολόγος κ.Τουμαζάτος την ξεκίνησε το 1991ως ατομική επιχείρηση και το 2000 έγινε (μονοπρόσωπη) Ε.Π.Ε. συμπεριλαμβάνοντας ταυτόχρονα  στην όλη της δραστηριοποίηση την Έκθεση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε πισίνες, θέρμανση, κλιματισμό. Το κύριο αντικείμενο της επιχείρησης ήταν και παραμένει τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα (όπου αναπτύσσει και τεχνική και εμπορική δραστηριότητα, με κύρια έμφαση στο εμπορικό «κομμάτι»). Τον τελευταίο χρόνο , η Ε,Π,Ε, ασχολείται ιδιαίτερα με την εναλλακτική θέρμανση( ξυλολέβητες, υγραέριο κ.λ.π.).Η επιχείρηση ήταν και είναι, κατά βάση, οικογενειακή (ο ιδιοκτήτης, η γυναίκα του και ο αδελφός του κ. Τουμαζάτου) συνεπικουρούμενη από έναν ή δυο βοηθούς και κάποιους εξωτερικούς συνεργάτες. Η Εταιρεία είναι-εκτός των άλλων- συνεργάτης της ΤOSHIBA και της CARRIER  στο κλιματισμό και της SHAPPEE στους λέβητες.

«Η εναλλακτική θέρμανση είναι αυτή που μας βοηθάει τον τελευταίο χρόνο να παραμένουμε στον χώρο…Εγώ, εκτός από τους ξυλολέβητες, συνεργάζομαι και με μια εταιρεία και δραστηριοποιούμαι και στον τομέα του υγραέριου, κάνοντας κάποιες (επαγγελματικές) εγκαταστάσεις…Από τις αρχές του 2011, ο κόσμος άρχισε να ασχολείται με την εναλλακτική θέρμανση –λόγω της απαγορευτικής τιμής του πετρέλαιου-και πιστεύω ότι αυτό θα ενταθεί μέσα στο 2012.Στην Κεφαλονιά, οι καταναλωτές, κυρίως,«προσθέτουν λέβητες», αλλά σε άλλες περιοχές, π.χ. στη Ζάκυνθο, τους λέβητες πετρελαίου τους πετάνε στον δρόμο!»μας είπε ο κ. Τουμαζάτος και πρόσθεσε: «Ο τζίρος μας τα προηγούμενα χρόνια βασιζόταν στην οικοδομή .Η οικοδομική δραστηριότητα, όμως, βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση και τα τελευταία χρόνια απλώς ολοκληρώναμε δουλειές που είχαμε ξεκινήσει παλιότερα-κάποιες, μάλιστα, από αυτές δεν ολοκληρώθηκαν και μείναμε κι…απλήρωτοι! Μόνο τροποποιήσεις και επισκευές υπάρχουν, αλλά όχι νέες οικοδομές!… Γνωρίζω πελάτες μου που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κατασκευές, αλλά δεν το κάνουν  διότι περιμένουν να δουν…πού βρίσκεται ‘ ο πάτος’! Στα φωτοβολταϊκά, επίσης, οι Τράπεζες δεν δίνουν τα απαιτούμενα δάνεια και υπάρχουν και προβλήματα νομικής φύσεως, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην παρατηρείται αξιοσημείωτη ζήτηση… Η ύπαρξη αξιόλογης τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί, φυσικά, μια ‘παρηγοριά’ για μας το καλοκαίρι, από τη στιγμή που εμπορευόμαστε χημικά πισίνας και υπάρχει μια κάποια κινητικότητα με τα κλιματιστικά»

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 26/02/2012