AQUATIC SCUBA DIVINING CLUB(ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ) 

AQUATIC SCUBA DIVINING CLUB(ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ)

 

 

Ο κ. Γεράσιμος Σωτηρόπουλος, ιδιοκτήτης του Αquatic, έχει δυο καταδυτικά Κέντρα :Ένα στην Αγία Ευφημία κι ένα στην Σκάλα και είναι ο παλιότερος στον χώρο. Το νησί έχει ακόμη δυο:Στην Λάση και στο Φισκάρδο( και με αυτά θα σχοληθούμε σε προσεχές φύλλο). Απασχολεί τρεις ανθρώπους και την περίοδο αιχμής «βοηθούν» και άλλοι εκπαιδευτές από Αθήνα. Το Κέντρο διαθέτει τρία σκάφη:Ένα μεγάλο χωρητικότητας σαρανταπέντε και πλέον ατόμων και δυο «φουσκωτά» με μεταφορική ικανότητα δώδεκα ατόμων το καθένα. Ο κ. Σωτηρόπουλος υπογράμμισε ότι  πάνω από όλα αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια στην κατάδυση, πράγμα που ικανοποιείται με την αυστηρή τήρηση ενός πρωτόκολλου και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

 

 

Αν επιθυμώ να μάθω να καταδύομαι είναι εύκολο;

 

Είναι πανεύκολο! Θα παρακολουθήσετε μια διάλεξη τριάντα λεπτών κι εκεί θα μάθετε πέντε απλά πράγματα: Πώς π.χ. καθαρίζουμε τον ρυθμιστή πίεσης σε περίπτωση που έχει φύγει!

 

Είχατε στο παρελθόν κάποιο πρόβλημα με τους δύτες;

 

Ποτέ! Από εδώ έχουν περάσει όλα αυτά χρόνια δεκαέξη χιλιάδες άτομα και δεν έχει «ανοίξει μύτη»!

 

Οι πελάτες σας τι εθνικότητας είναι;

 

Βρετανοί! Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι πελάτες από Σκανδιναβία. Έλληνες έχουμε τον Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πιστεύω, γενικά, ότι οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους αυτοδύτες διότι έχουν μάθει σε σοβαρές σχολές και από ανθρώπους που αγαπήσανε το σπορ.

 

Πώς ήταν η φετινή χρονιά;

 

Το νησί ,φέτος, είχε μεγάλο πρόβλημα! Ήρθε κόσμος, αλλά δεν ξόδευε χρήματα. Σε σχέση με πέρυσι ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 30-35%!Όσον αφορά την δική μας δραστηριότητα  η  πτώση δεν εντοπίζεται στους αυτοδύτες που έχουν αποδεχτεί ότι το χόμπυ τους είναι ακριβό και δαπανούν ό,τι χρειάζεται κάνοντας «καταδυτικές διακοπές», αλλά σε αυτούς που θέλουν να έχουν μια «γνωριμία» με την κατάδυση. Στο Κέντρο μας, μια κατάδυση γνωριμίας τιμάται 60 Ευρώ, όσο, δηλαδή, δυο γεύματα για έναν Άγγλο! Σε αυτό το είδος των πελατών η πτώση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξεως του 30%!

 

Από πότε είσαστε στην Κεφαλονιά;

 

Το όνειρό μου από τότε που ήμουν μικρός ήταν να εργαστώ στο νησί! Είχα  δραστηριοποιηθεί στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, τα οποία εγκατέλειψα για να δημιουργήσω το 1997, το καταδυτικό Κέντρο στην Αγία Ευφημία. Κατ αρχάς, έγινε ένας αγώνας , εδώ στην Κεφαλονιά ,ώστε να «ανοιχθούν» περιοχές για καταδύσεις. Ζήτησα από την Εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων να διενεργηθούν αυτοψίες ώστε να αρθεί το απαγορευτικό για κάποιες περιοχές. Στην συνέχεια ,μετά από μεγάλη προσπάθεια-φθάσαμε μέχρι την Βουλή- και πολλές παραστάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο αρνητικό Κ.Α.Σ. καταφέραμε την μερική άρση μιας απόφασης του Λιμενάρχη Αργοστολίου-νομίζω του 1974-σύμφωνα με την οποία-και με αιτία και αφορμή μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας-απαγορευόταν η κατάδυση σε όλη την Κεφαλονιά! Πετύχαμε τότε, το 1997, να αποδοθούν δυο περιοχές για καταδύσεις: Μια στην Αγία Ευφημία και μια στο Φισκάρδο. Ακολούθως, ήρθε ο Νόμος 3409/2005 με τον οποίο, όπως γνωρίζετε απελευθερώθηκαν  σχεδόν εντελώς οι θαλάσσιες περιοχές για καταδύσεις!

 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας  περιορισμός στην Κεφαλονιά;

 

Υπάρχει απαγορευτικό μόνο σε δυο σημεία: Το ένα είναι στην νησίδα Δασκαλειό κοντά  στο Φισκάρδο και το άλλο κοντά στην Αγία Ευφημία όπου βρίσκεται το αρχαιότερο ναυάγιο της Μεσογείου! Πρόκειται για  ένα ναυάγιο τριών χιλιάδων ετών! Από το συγκεκριμένο πλοίο η Αρχαιολογική υπηρεσία έχει ανασύρει κάποια αντικείμενα και, μάλιστα, έχουμε συνεργαστεί μαζί της και έχουμε ανασύρει τρεις ή τέσσαρις αμφορείς, αλλά χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση για να «έρθουν στο φως» και τα υπόλοιπα, το συντομότερο δυνατόν! Εδώ υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος, ο οποίος, αυτή τη στιγμή είναι απροστάτευτος διότι το λιμενικό δεν έχει τα μέσα να τον προστατεύσει και μπορεί ο κάθε επίδοξος αρχαιοκάπηλος  να κάνει τη «δουλειά του» ήσυχα κι ωραία!

 

Με τον καινούριο Νόμο, δυστυχώς, δείχνουμε στους αρχαιοκάπηλους πού είναι τα αρχαία από τη στιγμή που ορίζουμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η κατάδυση! Αυτοί, στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό εξοπλισμό μπορεί να επιλέξουν τι θα κάνουν και πότε θα  το κάνουν! Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το να περιπολεί λιμενικό σκάφος σε εικοσιτετράωρη βάση! Εμείς, πάντως, συχνά πηγαίνουμε και «ρίχνουμε μια ματιά» σε αρχαία ναυάγια των οποίων την ύπαρξη γνωρίζουμε!

 

Γιατί η Κεφαλονιά είναι ένας ιδιαίτερος καταδυτικός προορισμός;

 

Είναι πολύ ιδιαίτερος! Λόγω σεισμών και λοιπών φαινομένων δημιουργούνται στον πυθμένα της θάλασσας εξαιρετικά φαινόμενα. Με  το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχαμε κάνει προ καιρού, έξω από τον Πόρο, μια τρισδιάσταση απεικόνιση του πυθμένα και ανακαλύφθηκαν πολλά εξαιρετικά φαινόμενα γεωλογικού χαρακτήρα όπως ρήγματα, διαφυγές αερίων και γλυκού νερού, απέραντα λιβάδια Ποσειδωνίας στα 70 ή 80 μέτρα(!!).Στο Αιγαίο για να διαπιστώσεις ένα από τα φαινόμενα αυτά θα χρειαστεί να ψάχνεις έναν μήνα! Στα νερά μας ,έπειτα, υπάρχουν πολλά αρχαία ναυάγια-τα οποία, όμως, ο Νόμος μας απαγορεύει να τα χρησιμοποιούμε ως αντικείμενα ξενάγησης. Εδώ, πρέπει να καταθέσω μια ένσταση! Η Αρχαιολογική υπηρεσία θα μπορούσε, αν είχε τις πιστώσεις που απαιτούνται, να τα καταγράψει ,να ορίσει τα πιο σημαντικά στα οποία να απαγορεύσει την προσέγγιση και να μας αφήσει τα άλλα να τα διαχειριστούμε εμείς, να τα αξιοποιούμε για ξενάγηση, να δημιουργήσουμε ένα Θαλάσσιο Πάρκο, του οποίου η ύπαρξη θα βοηθήσει στην προστασία!

 

Είχαμε διαβάσει ότι ο τέως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης εξήγγελλε την δημιουργία δυο Καταδυτικών Πάρκων-αλλά κανένα από αυτά  στην Κεφαλονιά!

 

Πιστεύω ότι αν υπάρχει ενδιαφέρον από τοπικούς παράγοντες θα γίνει! Ο Νομάρχης με τον οποίο είχα συζητήσει σχετικά, είχε δείξει ενδιαφέρον…Για να φτιαχτεί ένα Πάρκο επισκέψιμο από δύτες θα πρέπει να μελετηθεί η βιοποικιλότητα, να καταγραφεί ό,τι υπάρχει  και πώς θα προστατευθεί! Χρειάζεται λεπτομερής μελέτη και, κατά συνέπεια, συνεργασία με Πανεπιστήμια. Στην Κεφαλονιά μπορούμε άνετα να δημιουργήσουμε Καταδυτικά Πάρκα!

 

Η κατάδυση είναι μια σημαντική δραστηριότητα εναλλακτικού τουρισμού και πρέπει να προβληθεί!

 

Προσπαθούμε με τον κ. Χαλκέα και με τον κ. Στεφανίδη να δείξουμε στην Πολιτεία ότι είναι σημαντικό πράγμα η ανάδειξη της κατάδυσης ως εναλλακτική μορφή τουρισμού. Εμείς, εδώ, έχουμε τα φυλλάδιά μας, τα  διοχετεύουμε σε τουριστικές Εκθέσεις…Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι αυτά τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που κάνουν καταδύσεις, τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαν καν να σκεφθούν την Ελλάδα ως προορισμό τους διότι γνώριζαν ότι εδώ απαγορεύονται οι καταδύσεις! Τώρα, εμείς, πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι «ανοίξαμε και τους περιμένουμε»!Αυτό, ουσιαστικά, το ξεκινήσαμε φέτος! Χρειάζεται συνεργασία με τον  Ε.Ο.Τ., συμμετοχή σε Εκθέσεις, καταχωρήσεις κ.λ.π., αλλά και να τους «επιδοτήσουμε» ώστε να έρθουν ως εδώ, θεσπίζοντας κίνητρα. Αν καταφέρουμε να καταδυθούν στα νερά μας θα έλθουν και την επόμενη χρονιά! Η Ελλάδα είναι μοναδικός προορισμός! Αν π.χ. κάποιος επισκεφθεί την Ερυθρά θάλασσα θα εντυπωσιασθεί από το γεγονός ότι με μια βουτιά στα δυο μέτρα θα «έχει τα πάντα μπροστά του»!Μετά, όμως, τι θα κάνεις; Δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις! Υπάρχει μόνο ήλιος ,άμμος και θάλασσα. Εμείς, στην Κεφαλονιά έχουμε τον Αίνο, την Άσο, τον Μύρτο, την ασφάλεια μιας ευρωπαϊκής χώρας…Επιπλέον, κάποιος που «βουτάει» δεκαπέντε χρόνια στην Ερυθρά το έχει βαρεθεί και μπορούμε να τον πείσουμε να έρθει εδώ! Και για τους προχωρημένους του σπορ που αναζητούν ναυάγια, έχουμε κι από αυτά! Έχουμε π.χ. τον Περσέα! Χρειάζεται, έπειτα, να συνεργαστούμε και με τους τοπικούς φορείς ώστε να προσφέρουμε νέες δυνατότητες. Συνεργαζόμαστε  π.χ. με τον Δήμο Σάμης και έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια κατάδυση στην Μελισάνη! Όποιος το επιχειρήσει αυτό , θα το θυμάται σε όλη του τη ζωή, διότι το κρυστάλλινο νερό και το τοπίο της σπηλιάς σου δίνουν την αίσθηση ότι πετάς! Θέλω, τέλος, να επισημάνω ότι ο καταδυτικός τουρισμός γίνεται και τους χειμωνιάτικους μήνες και κάποιοι επαγγελματίες -π. χ. καταλύματα ,εστιατόρια, ταξί κ.λ.π.- θα μπορούσαν εξαιτίας του να έχουν κάποια έσοδα και τον χειμώνα!

 

Εμείς, τόσα χρόνια, σπρώχναμε ένα μικρό βαγόνι του τρένου που λέγεται εναλλακτικός τουρισμός , χωρίς καμία βοήθεια από το Κράτος! Επιλέξαμε να έχουμε αυτό τον τρόπο ζωής διότι τον αγαπούμε ,αλλά ,όταν παλαιότερα πηγαίναμε σε μια δημόσια υπηρεσία για κάποιο χαρτί μας αντιμετώπιζαν ως αρχαιοκάπηλους ή παράνομους ψαροντουφεκάδες! Χάρη στον ν. 3409 οι επιχειρήσεις μας έγιναν νόμιμες κι έγινε μια καλή αρχή. Μέχρι να φτάσουμε ,όμως, στο σημείο να λειτουργήσουμε ως «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού στα μέρη μας θα περάσουν αρκετά χρόνια! Το γνωρίζουμε αυτό! Νομίζω ,όμως, ότι όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον εναλλακτικό τουρισμό -π.χ. σχολές ιππασίας, κανόε, αγροτουρισμός κ.λ.π.- θα μπορούσαμε άμεσα να συναντηθούμε και να δημιουργηθεί ένα κοινό προσπέκτους!