ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑ Ι ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ 

ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ:  ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑ Ι ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

 

 

Ιδιοκτήτρια:Κατσαούνη Ροδία

 

Τόπος: Καρυά Ερίσου

 

Απασχολούμενοι: Η κ. Κατσαούνη, ο σύζυγός της και δυο ή τρία άτομα την περίοδο της συγκομιδής.

 

Διαδικασία παραγωγής  : Συλλογή-Αποξήρανση- Διαχωρισμός φύλλων με κόσκινα- Συσκευασία(«με το χέρι»). Παράγεται, επίσης, σε ειδικό αποστακτήρα αιθέριο έλαιο λεβάντας. Παράγονται αποξηραμένα, αιθέριο έλαιο, σκόρδα Ερίσου. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή σαπουνιού το οποίο θα είναι αρωματισμένο με αιθέριο έλαιο λεβάντας.

 

Τόπος διάθεσης: Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθος, σε επιλεγμένα σημεία. Από τον Οκτώβρη τα προϊόντα διατίθενται και στην Αθήνα μέσα από επιλεγμένες «αλυσσίδες» και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

 

 

 

 

Τι ακριβώς κάνετε κ. Κατσαούνη;

 

Έχουμε δεκαπέντε στέμματα στα οποία έχουμε φυτέψει λεβάντα και ρίγανη-στα οποία διαθέτουμε και το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης- αλλά και δεντρολίβανο, μαντζουράνα, δυόσμο, θυμάρι, φασκόμηλο…Όλα τα αρωματικά φυτά της Κεφαλονιάς! Καλλιεργούμε διότι έχουμε ενταχθεί στην βιολογική γεωργία, που σημαίνει ότι τα κτήματα αυτά είναι πιστοποιημένα από τον οργανισμό της Δ.Η.Ω. και η «πρώτη ύλη» μας πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από αυτά τα κτήματα και όχι από αυτοφυή φυτά που φυτρώνουν αλλού! Πιστοποιημένο είναι, επίσης, και το παρασκευαστήριό μας, που σημαίνει ότι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας δεν αναμειγνύονται με συμβατικά προϊόντα! Εδώ, τέλος, καλλιεργούμε και το ρισιάνικο σκόρδο το οποίο είναι είδος προς εξαφάνιση…Διαθέτουμε για την καλλιέργειά του περίπου ενάμιση στρέμμα.

 

Γιατί επιλέξατε αυτά;

 

Τα φαρμακευτικά φυτά είναι πάρα πολλά, αλλά αυτά είναι που ευδοκιμούν στην Κεφαλονιά. Επιπλέον, αυτά είναι που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ζήτηση! Στο μέλλον σκεπτόμαστε να επεκταθούμε σε πιο εξειδικευμένες καλλιέργειες…π.χ. ταρτούφο! Είναι, όμως, δύσκολη καλλιέργεια και θέλει μια πενταετία για να αποδώσει! Εμείς, πάντως, γενικά, δεν βιαζόμαστε να αποφασίσουμε για τις μετέπειτα ενέργειές μας! Είμαστε υπέρ της άποψης ότι χρειάζεται να κάνεις «ένα βήμα κάθε φορά»!

 

Μόνοι σας;

 

Μόνοι μας! Με πολύ διάβασμα, πολλή αγάπη και μεράκι!

 

Γιατί δεν ασχολείστε και με τα αυτοφυή;

 

Φοβάμαι ότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν στην Κεφαλονιά! Μπορεί ορισμένα να μην αποτελούν αντικείμενο βόσκησης από τα κατσίκια, αλλά τα καταστρέφουν πατώντας τα!

 

Με τι άλλο ασχολείστε;

 

Δίπλα στο εργαστήριο έχουμε κάνει έναν μικρό βοτανόκηπο για να τα βλέπει ο κόσμος που μας επισκέπτεται το καλοκαίρι. Οφείλω να σας πω ότι το εργαστήριο είναι επισκέψιμο! Πέρυσι ήρθαν εδώ τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Μεσοβουνίων και τους δείξαμε την παραγωγική διαδικασία…

 

Γιατί δεν έχετε φροντίσει να ενταχθεί στους τουριστικούς οδηγούς κ. Κατσαούνη;

 

Έχουμε γίνει γνωστοί «από στόμα σε στόμα».Τα λεωφορεία που ξεκινάνε από το Αργοστόλι και καταλήγουν στο Φισκάρδο ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή και η Καρυά είναι εντελώς εκτός! Φέτος θα κάνω μια προσπάθεια με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τα σχολεία του Αργοστολίου…

 

Νομίζω, όμως, ότι η διαδρομή προς την Καρυά είναι όμορφη και, έπειτα, μπορεί όποιος θέλει να πάει , ακολούθως, στο Φισκάρδο από Βαρύ και Πλαγιά! Κάποια λεωφορεία, ενδεχομένως να σας επιλέξουν για να κάνουν μια στάση!

 

Δεν έχω αντίρρηση! Μέχρι τώρα, όμως, έχουμε αναλώσει τον χρόνο μας στην παραγωγή και λιγότερο στην προβολή.

 

Θα μπορούσατε να βγάλετε ένα προσπέκτους!

 

Είναι στα άμεσα σχέδιά μας! Στα άμεσα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία ενός σάϊτ! Στην πρόσφατη, πάντως, εκπομπή του Σκάι μας αφιέρωσαν ένα τετράλεπτο, μας προβάλανε, επίσης, από το TRT …Διαπιστώνω ότι σιγά-σιγά μας μαθαίνουν!

 

Δεν υπάρχει άλλος βοτανόκηπος στην Κεφαλονιά, εκτός από εκείνον στο Αργοστόλι!

 

Είναι γεγονός!

 

Πόσο καιρό ασχολείστε;

 

Από το 2006.Ήρθαμε στην Κεφαλονιά από την Αθήνα-και δεν το μετανιώσαμε ούτε για μια στιγμή! Την συγκεκριμένη δραστηριότητα την επιλέξαμε και χρηματοδοτηθήκαμε, μάλιστα, για τα μηχανήματα επεξεργασίας από το Leader plus!Πήραμε περίπου 70.000 Ευρώ, αλλά επενδύσαμε, τελικώς, περίπου 217.000 Ευρώ! Τα μηχανήματα είναι πολύ ακριβά!

 

Πάνε καλά οι δουλειές;

 

Θα μπορούσαν να πηγαίνουν και καλύτερα! Μόλις από φέτος αρχίσαμε να έχουμε μια παραγωγή άξια λόγου:Η φετινή χρονιά είναι δυο φορές καλύτερη από την περσινή και σε παραγωγή και σε πωλήσεις! Είχαμε ,επίσης, κι ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να πάρουμε την πιστοποίηση διότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση! Την επόμενη χρονιά ,πιστεύω, ότι θα καλύτερα!

 

Νομίζω ότι δεν υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα στην Κεφαλονιά!

 

Όχι! Κάποιοι από την Παλική μαζεύουνε ρίγανη και την πουλάνε σε ματσάκια και κάποιοι άλλοι λεβάντα που την πουλάνε ,κυρίως, στα Ομαλά!