ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΑΣ(ΜΕΡΟΣ Β΄) 

ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β΄)

 

 

Πρόκειται για το Β΄ΜΕΡΟΣ του Αφιερώματος στα ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΜΑΣ ( Το Α΄μέρος δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου), Στο παρόν τεύχος, φιλοξενούμε τον ΦΟΙΒΟ , τον ΜΕΝΟΥΣΗ και την DIVINO wines

 

·          Ο κ. Β.Ταβιανάτος (MENOUSIS WINES)  βρίσκει ότι η  Ρομπόλα είναι είδος προς εξαφάνιση!

 

·          Ο κ. Ορκόπουλος ( «Φοίβος») διερωτάται αν οι τοπικοί παράγοντες έχουν την τόλμη να καθιερώσουν την Κεφαλονιάς ως  « Όαση… βιολογικής γεωργίας, απαγορευμένης της με οποιοδήποτε τρόπο, μόλυνσης της κεφαλλονίτικης γης με γεωργικά λιπάσματα και φάρμακα»!

 

·          O κ. Χαρτουλιάρης(DIVINO wines)θεωρεί ότι η μετά -Καλλιγά εποχή, είναι μια εποχή «εσωστρέφειας» για το κεφαλονίτικο κρασί.

 

1.MENOUSIS WINES

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:

 

Το οινοποιείο Μενούσης βρίσκεται στο κέντρο της Κεφαλλονιάς  στο πανέμορφο  λεκανοπέδιο της κοινότητας Ομαλών, και σε υψόμετρο 480 μέτρων.

 

Ιδιοκτήτες  είναι ο Ευάγγελος  και  ο Παναγιώτης  Ταβιανάτος.

 

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

 

Με ιδιόκτητους αμπελώνες Ρομπόλας   ΟΠΑΠ, 45 στρεμμάτων, που βρίσκονται στους πρόποδες του Αίνου στη ζώνη Ρομπόλας  ξεκίνησε η  δημιουργία του οικογενειακού οινοποιείου στις αρχές του 2004.

 

Το όλο σκεπτικό ήταν να δημιουργήσουν κρασιά με σταθερή ποιότητα, πλούσια αρώματα και χαρακτηριστικά που να απευθύνονται σε όλα τα γούστα .

 

Το επόμενο έτος , λόγω της κατανάλωσης, συνεργάστηκαν και με άλλους παραγωγούς.

 

Επίσης είναι το μοναδικό οινοποιείο που δημιούργησε φιάλη που αποτελεί από μόνη της αξιοσημείωτη «προωθητική» ενέργεια της Κεφαλονιάς, μια και το σχήμα της, απομιμείται το γεωγραφικό σχήμα του νησιού

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ:

 

Σήμερα το οινοποιείο Μενούσης  λόγω της σταθερής ποιότητας και το μεράκι  των αδελφών Ταβιανάτου εχει καταφέρει να εμφιαλώνει  Ρομπόλα ΟΠΑΠ  από 25 έως 30 χιλιάδες φιάλες και επιτραπέζιους οίνους (λευκο,ροζέ και ερυθρό) 250 έως 280 χιλιάδες φιάλες το χρόνο από τις οποίες το 90% διοχετεύεται στην τοπική αγορά και το υπόλοιπο 10% εκτός του νησιού. Το οινοποιείο έχει στη διάθεση του αυτή τη στιγμή ήδη 12 ανταγωνιστικές ετικέτες και  θα κυκλοφορήσει  4 νέες ετικέτες

 

μέσα στο 2009 .

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

 

Αργυρό μετάλλιο για την Ρομπόλα στο Διεθνή διαγωνισμό  Θεσσαλονίκης 2007

 

 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ , ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

 

ΡΟΜΠΟΛΑ – ΕΙΔΟΣ  ΠΡΟΣ   ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ!!!

 

Α)Λόγω των ασθενειών  (φυλλοξέρα, ίσκα κ.λ.π.)

 

Β) Διότι η αναμπέλωση – αναδιάρθρωση που έγινε δεν βοήθησε προς το καλύτερο επειδή  τα άτομα που την ανέλαβαν δεν ήξεραν να τη χειριστούν σωστά λόγω απειρίας και έλλειψης γνώσεων ως προς το αντικείμενο.

 

Γ) Διότι οι νέοι δεν ασχολούνται πια  με το αμπέλι , επειδή δεν έχουν κίνητρα.

 

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι ενώ ο τρύγος του 2000 ανερχόταν σε 1200 τόνους ρομπόλας ,το 2008 ανήλθε ΜΟΝΟ σε 550 τόνους !

 

 

2 «ΦΟΙΒΟΣ» Α.Ε.Τ.Ο

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:

 

α.Αμπελώνας: Μανζαβινάτα ( Ληξούρι Παλικής, Κεφαλονιάς) μέσα σε μαγευτικό περιβάλλον και σε απόσταση 800 μ από την παραλία των Βάτσων. β Οινοποιείο: θέση Βουνί  στα Μανζαβινάτα, γρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης είναι ο Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, επιχειρηματίας Ορκόπουλος Θεόδωρος

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ 

 

Με δεξαμενές 1.200.000 λίτρων και παραγωγική δυνατότητα 1.500.000 -2.000.000 φιάλες τον χρόνο, η παραγωγή του ηθελημένα περιορίζεται σήμερα, στην αποκλειστική, μικρή, σχετικά, παραγωγή -λόγω της ωρίμανσης του αμπελώνα αλλά και λόγω της βιολογικής καλλιέργειας-  του ιδιόκτητου αμπελώνα, στις 20.000 με 40.000 φιάλες τον χρόνο που συμπληρώνονται με την αγορά σταφυλιών από την ζώνη της ρομπόλας και την παραγωγή του λευκού οίνου ονομασίας προέλευσης Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Ιδιόκτητος Αμπελώνας 60 στρεμμάτων με κύρια παραγωγή την ερυθρή Μαυροδάφνη και το λευκό Μοσχάτο, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες τοπικές ποικιλίες  όπως μοσχατέλλα, τσαούσι, βοστιλίδι, αρακλινό και θεικό και προσφέρει 2 κρασιά με ονομασία προέλευσης (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας και Μοσχάτο Κεφαλληνίας και 3 τοπικούς (regional) οίνους Μαντζαβινάτων Κεφαλληνίας (λευκό, ερυθρό, και ροζέ).Συγκεκριμένα παράγονται: 1.Ρομπόλα Φοίβος: από την ποικιλία Ρομπόλα και από την ορεινή ζώνη της Ρομπόλας Κεφαλληνίας.2.Σταλακτίτης: Μοσχάτο Κεφαλληνίας, γλυκύς λευκός οίνος με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης (ΟΠΕ) από λιαστά σταφύλια μοσχάτου του αμπελώνα του Φοίβου. (από σταφύλια βιολογικής γεωργίας) 3.Μέθυση: Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας γλυκός ερυθρός οίνος με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης (ΟΠΕ) από λιαστά σταφύλια μαυροδάφνης και κορινθιακής του αμπελώνα του Φοίβου. (από σταφύλια βιολογικής γεωργίας) 4.Μύηση: ξηρά οινοποίηση της μαυροδάφνης με άλλες ερυθρές τοπικές ποικιλίες του αμπελώνα του Φοίβου, ερυθρός τοπικός οίνος Μαντζαβινάτων. (από σταφύλια βιολογικής γεωργίας)5Ασφόδελος: ξηρά οινοποίηση του μοσχάτου με άλλες λευκές τοπικές ποικιλίες του αμπελώνα του Φοίβου, λευκός τοπικός οίνος Μανζαβινάτων. (από σταφύλια βιολογικής γεωργίας) 6.Μεθύσφορος: ξηρά οινοποίηση της μαυροδάφνης (100%), ερυθρός επιτραπέζιος οίνος. (από σταφύλια βιολογικής γεωργίας)7.Πασπαρτού: ροζέ ημίξηρος από συν-οινοποίηση των λευκών και ερυθρών ποικιλιών του αμπελώνα του Φοίβου (από σταφύλια βιολογικής γεωργίας)    

 

Η διάθεση των προϊόντων του κτήματος Φοίβου γίνεται στην Κεφαλονιά και την υπόλοιπη Ελλάδα από την Φοίβος ΑΕΤΟ αλλά και την «Καλλίστη εμπορική εταιρεία της Παλικής του Τάσου Λασκαράτου. Εξάγεται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στην Αμερική διατίθεται από την Stellar imports της Νέας Υόρκης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση απ ευθείας από την Φοίβος ΑΕΤΟ αλλά και από την Εταιρεία «Voulgari» στην Γερμανία

 

 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

 

 Ο Σταλακτίτης (Μοσχάτο Κεφαλληνίας) κέρδισε το 2007 χρυσό βραβείο στην Γαλλία (Muscats du Monde) και την κατάταξη του στα best top 10 του κόσμου(Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιβράβευση ελληνικού κρασιού στον κόσμο !) Επίσης , το 2006 ,κέρδισε το αργυρό βραβείο στην Αθήνα για κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.Η Μέθυση (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας) κατέκτησε το 2006 to χρυσό των χρυσών βραβείο (double gold metal) για κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας)  O Σταλακτίτης η Μέθυση, η Ρομπόλα και η Μύηση πέτυχαν πολύ υψηλές βαθμολογίες από το Wine Spectator στις ΗΠΑ.   Όλα τα κρασιά του κτήματος Φοίβου έτυχαν κατά καιρούς πολλές επαινετικές δημοσιεύσεις από έγκριτα περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας την Κεφαλονιά που είναι άλλωστε και το εμπορικό σήμα του κτήματος Φοίβου: «Με οινοχόο την Κεφαλλονίτικη γη».

 

 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ , ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 

 

Οι προοπτικές και οι στόχοι του κτήματος Φοίβου είναι η διεθνής προβολή του κεφαλλονίτικου κρασιού και των ντόπιων ποικιλιών όπως τον καλό παλιό καιρό της προηγούμενης γενιάς οινοποιών του μεγέθους του «Καλλιγά» και του «Μαντζαβίνο».Μακάρι να μπορούσε αυτό να συνδυαστεί με προσπάθεια των τοπικών αρχών για  ανακήρυξη της Κεφαλονιάς σε Όαση, σε Παράδεισο αποκλειστικής βιολογικής γεωργίας, απαγορευμένης της με οποιοδήποτε τρόπο, μόλυνσης της κεφαλλονίτικης γης με γεωργικά λιπάσματα και φάρμακα που δεν είναι συμβατά με τις προϋποθέσεις της βιολογικής γεωργίας, πράγμα που θα έδινε μια εγγυημένη επιτυχία των κεφαλλονίτικων προϊόντων αλλά και του τουρισμού της περιοχής μας. Υπάρχει τέτοια τόλμη στους τοπικούς ιθύνοντες;  Ένας σοβαρός προβληματισμός έχει να κάνει με την γήρανση των αμπελουργών της κεφαλλονίτικης γης και την μη αντικατάσταση τους από νέα γενιά αμπελουργών αλλά και γενικά γεωργών και καλλιεργητών αφήνοντας τον χώρο αποκλειστικά στους επισκέπτες εργάτες γης, που όντας επισκέπτες, έχουν πάντα στον νου τους την δική τους νόστο στην πατρίδα τους και δεν επιθυμούν (αλλά και δεν είναι επιθυμητό από τους ντόπιους να το επιθυμούν) την αφομοίωση στον τόπο που τους φιλοξενεί.  

 

3.DIVINO WINES

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: Η οινοποιεία DIVINO βρίσκεται στην Πεσάδα Κεφαλονιάς. Δίπλα στον υψηλής τεχνολογίας οινοποιητικό εξοπλισμό, βρίσκεται το οικογενειακό οινοποιείο που έχει ανακατασκευασθεί σε εκθεσιακό-μουσειακό χώρο με wine Bar και αναπαλαιωμένοι λινοί για παραγωγή λιαστών κρασιών. Ιδιοκτήτης του είναι ο οινολόγος Γεράσιμος Χαρτουλιάρης. Από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο το οινοποιείο είναι επισκέψιμο( ανοικτό για το κοινό) από τις 10 π.μ-8:00 μμ

 

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: η  DIVINO WINES δημιουργήθηκε το 1996 από τον κ. Γ. Χαρτουλιάρη, ο οποίος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση αξιοποιώντας μια πλούσια εμπειρική γνώση στην παραγωγή καλού κρασιού που χρονολογείται από το 1880, όταν οινοποιούσε ο παππούς του Σπ. Χαρτουλιάρης. Υπάρχουν τεκμήρια ότι η οικογένεια Χαρτουλιάρη ασχολιόταν με την παραγωγή κρασιού από τον τον17ο αιώνα.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ:Η παραγωγική δυνατότητα ανέρχεται στις 100.000 φιάλες ετησίως και η παραγωγή στις 30.000 φιάλες. Παράγονται 12 τύποι κρασιών: Robola de CephaloniaChardonnayMaestratoOechi di mareDivinoMuscal de CephalonieMarianthiNom de roseCastelo di San GiorgioMelitisRetsina.Η παραγωγή διατίθεται σχεδόν ολόκληρη στην Κεφαλονιά( Λίγες φιάλες διατίθενται, επίσης, σε Καλαμάτα, Ζάκυνθο και Αθήνα.)Η πρώτη ύλη φθάνει στο οινοποιείο από την Κεφαλονιά( Φαγιάς-Τρωϊανάτα-Λειβαθώ-Ληξούρι), από την ημιορεινή Αχαϊα και την Ζάκυνθο( Αυγουστιάτης-«Παύλο»).

 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ , ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ :

 

 Από τότε που οι Καλλιγάς -Μαντζαβίνος εγκατέλειψαν την Αγορά, το κεφαλονίτικο κρασί έχασε την «λάμψη» του. Οι «μεγάλες απώλειες» δεν αναπληρώθηκαν ποτέ! Ούτε ο Συνεταιρισμός κατάφερε να καλύψει το κενό, ούτε κάποιος άλλος! Η μετα-Καλιγά εποχή χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και καταγράφεται μια φθίνουσα πορεία. Για να επανέλθουμε στην εκτός Κεφαλονιάς Αγορά, χρειαζόμαστε συντονισμένες προσπάθειες προβολής, σημαντική βοήθεια από φορείς όπως η Νομαρχία ή το Επιμελητήριο( με σοβαρή προβολή μέσα από Εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.λ.π.), προεπιλογή των Αγορών που μας ενδιαφέρουν και προώθηση του «Αμπελο-Οινικού τουρισμού».Θα πρέπει, επίσης, να γίνει αποφασιστική αναβίωση των τριών(3) ΟΠΑΠ και ΟΠΕ μα δοθεί έμφαση στους τοπικούς οίνους. 4.Melissinos Winery

 

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:

 

Το μικρό εργαστήριο εμφιάλωσης & παραγωγής οίνου βρίσκεται στη Νότια Κεφαλλονιά στο χωριό Θηράμονα του Δήμου Ελειού.

 

Ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας Νίκος Πετρακόπουλος της οικογένειας Σολομού, πρόεδρος του ομίλου Mellon Technologies.

 

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

 

Τα αδέρφια Νίκος & Παναγής Πετρακόπουλος συνεχίζουν μια οικογενειακή παράδοση χρόνων. Η Melissinos Winery λειτουργεί επίσημα  από το 2002 οινοποιώντας πειραματικά,με φιλοσοφία της την αμπελοοινική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, σε μια εποχή όπου οι ντόπιες ελληνικές και ,μάλιστα, οι κεφαλονίτικες ποικιλίες παραγκωνίζονται και τα μικρά ελληνικά χωριά μαραζώνουν. Το 2006 αποκτά έναν μόνιμα απασχολούμενο οινολόγο με στόχο την συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση του Κεφαλλονίτικου κρασιού και την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών αμπέλου.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΔΙΑΘΕΣΗ:

 

Η παραγωγική δυνατότητα του μικρού αυτού οινοποιείου ανέρχεται στις 15.000 φιάλες ετησίως και παράγει τέσσερις ετικέτες. Αναλυτικότερα  ΡΟΜΠΟΛΑ ΟΠΑΠ : από επιλεγμένους αμπελώνες της ορεινής ζώνης Ρομπόλας. GOLD (οίνος λευκός ξηρός): συνοινοποίηση τοπικών ποικιλιών αμπέλου, με κυριότερες Ζακυνθινό, Ρομπόλα, Βοστυλίδι, από τους ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Ελειού. MAVRO (οίνος ερυθρός ξηρός): από την ποικιλία Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας που καλλιεργείται στην περιοχή του Ληξουρίου. Πρόκειται για κρασί που ωριμάζει για δώδεκα μήνες σε καινούρια, γαλλικά, δρύινα βαρέλια. ΡΟΔΙΝΟ (οίνος ροζέ ξηρός):  Μια ενδιαφέρουσα πρόταση σε ροζέ κρασί απο Μαυροδάφνη της περιοχής του Ληξουρίου.

 

 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ , ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

 

Οι προοπτικές του κεφαλονίτικου κρασιού θα μπορούσαν να είναι τεράστιες καθώς έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί  ποικιλίες που δεν έχουν μεγάλη εξάπλωση στον υπόλοιπο αμπελοοινικό χάρτη. Προκειμένου όμως να γίνουν γνωστά τα προϊόντα αυτά στο ελληνικό και- γιατί όχι- και στο διεθνή κοινό, χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες προβολής και προώθησης εκ μέρους των οινοπαραγωγών, μέσα απο κοινές δράσεις και εκδηλώσεις. Οι προσπάθειες αυτές θα ήταν πιο αποτελεσματικές αν είχαν στο πλευρό τους,  τους τοπικούς φορείς.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι η αμπελοκαλλιέργεια  στο νησί αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα χωρίς να βρίσκει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από τους τοπικούς φορείς. Η περιοχή της Ρομπόλας έχει πληγεί σημαντικά από ασθένειες (φυλλοξήρα κ.α) ενώ οι παραγωγοί της περιοχής δεν έχουν ενημερωθεί σωστά  για το μέγεθος της καταστροφής που μπορούν αυτές να προκαλέσουν καθώς και για το πως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα προγράμματα εκριζώσεων – αναμπελώσεων.