ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ! 

Μέρα με την μέρα, στα γνωστά στοιχεία της κρίσης προστίθενται κι άλλα τα οποία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

 

Μέχρι τα τέλη του 2008, οι Τράπεζες μείωσαν κατά  81,2% τις χορηγήσεις νέων επιχειρηματικών δανείων και κατά 55,4% τον δανεισμό των νοικοκυριών για στέγη και καταναλωτικά αγαθά

 

η οικοδομή και το αυτοκίνητο συρρικνώθηκαν κατά 27,5% και 25,2%, αντιστοίχως και

 

υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει με την «τουριστική βιομηχανία».

 

Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς, απ ότι φαίνεται, η κρίση μόλις τώρα ξεκινάει! Το μεγάλο δημόσιο χρέος φέρνει την Ελλάδα σε δυσχερή θέση, καθώς πιέζεται από τις αγορές που ανεβάζουν συνεχώς τα επιτόκια δανεισμού. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας οφείλει να αποδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ρεαλιστικό των προβλέψεών του, διότι διαφορετικά η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά.

 

Πόσο αυτό είναι εφικτό; Έχουμε,δυστυχώς, πολύ στενά χρονικά περιθώρια!

 

Ακόμη και το επόμενο ευνοϊκότερο σενάριο που είναι η εκδήλωση «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»-με ή χωρίς την έκδοση «Ευρωομόλογων»-δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τη χώρα, η οποία θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει σκληρότερα μέτρα  και, μάλιστα, υπό επιτήρηση!

 

Σε αυτές τις συνθήκες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει, πάντως να στηριχθούν, διότι αποτελούν τον βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Η στήριξη πρέπει να είναι φορολογική, στην κατεύθυνση, γενικώς, να επωμισθούν περισσότερα βάρη οι έχοντες περισσότερα, σε επίπεδο επιχειρηματικής στήριξης, σε επίπεδο δανεισμού με ευνοϊκούς όρους. Το πρωταρχικό είναι να εξαγγελθούν και να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση η σημερινή «συγκρατημένη απαισιοδοξία» να μετατραπεί σε «συγκρατημένη αισιοδοξία».

 

Ορισμένα μέτρα:

 

·          Γνωστή Τράπεζα προχώρησε , εσχάτως, σε  deal με το ΕΒΕΑ για δανεισμό με ευνοϊκότερους όρους των επιχειρήσεων της Αττικής. Αυτό, πρέπει να επεκταθεί.

 

·          Η δανειοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ πρέπει, επίσης, να προχωρήσει όσο γίνεται περισσότερο.

 

·          Τα 28 δις. δεν πρέπει να πάνε Βαλκάνια!

 

·          Χρειάζεται να γίνει επανεκτίμηση των φόρων περιουσίας προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να επανέλθει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

 

·          Περαιτέρω στήριξη των κλάδων που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δείχνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στην εξωστρέφεια και την καινοτομικότητα.

 

·          Oι φορολογικοί έλεγχοι θα πρέπει να ενταθούν στην κατεύθυνση της ανακάλυψης της «εικονικότητας» και της λαθραίας δραστηριότητας , ενώ πρέπει να ελεγχθούν με σχολαστικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις μη εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων.