ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ & ΣΕ Κ.Β.Σ. & ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγές όσον αφορά τους φορολογικούς ελέγχους αλλά και τον Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων.( Κ. Β. Σ.) Επίκειται, επίσης, μεγάλη σύσκεψη-στις 19 Μαρτίου στο Ζάππειο-για την γραφειοκρατία, και στην οποία μετέχουν-εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών που διοργανώνει- πολλοί φορείς, εκπρόσωποι πολλών Υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, φυσικά, τα Επιμελητήρια.

 

Με αφορμή και αιτία τα παραπάνω, το ΕΒΕΚΙ, επισημαίνει ότι:

 

1Το μέτρο της (ευπρόσδεκτης) μείωσης των φορολογικών συντελεστών έχει από μόνο του μικρή αξία όσον αφορά την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Χρειάζεται να γίνουν θαρραλέα βήματα όσον αφορά την μείωση και ουσιαστικοποίηση των ελέγχων και, κυρίως, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της  γραφειοκρατίας, η οποία,κοστίζει περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως (6,8% του ΑΕΠ).Ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διαπιστώσει ότι η Ελλάδα- μαζί με την Ουγγαρία- βρίσκεται.δυστυχώς,στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών τηςΕ.Ε όσον αφορά τη γραφειοκρατία!  Το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις φθάνει τα 2,70 δισ. Ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες εργατοώρες που χάνονται πηγαίνοντας από το ένα Υπουργείο στο άλλο και από τη μία υπηρεσία στην άλλη! Τα πασίγνωστα αποτελέσματα ( μεγάλες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων) θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία εδώ και καιρό, ελπίζουμε, όμως, ότι η σύσκεψη της 19ης Μαρτίου θα, αποδώσει, επιτέλους, καρπούς στην κατεύθυνση του ουσιαστικού περιορισμού της «μάστιγας».

 

2.Η δημιουργία ενός νέου συστήματος φορολογικών ελέγχων των επιχειρήσεων που θα απλοποιήσει -περιορίσει-και καταστήσει ουσιαστικότερους τους ελέγχους που διενεργούνται σήμερα, αποτελεί ένα βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Διαβάζουμε, με ικανοποίηση, ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα  καινούριο σύστημα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά , αναγνωρίζοντας ότι το υπάρχον επιβαρύνει υπερβολικά τις επιχειρήσεις, σχεδιάζοντας αναθεώρηση του Κ. Β. Σ  κι έναν κατάλογο αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου.