ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!! 

Ακολουθώντας την (γνωστή) τακτική «ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα», στην πανελλήνια συνδιάσκεψη των στελεχών των Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας , ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης «έριξε» την ιδέα ενός «επιμελητηριακού Καλλικράτη».Η αντίδραση, βεβαίως, του Προέδρου του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας ήταν άμεση, αλλά , όπως ήδη είπαμε, θεωρούμε ότι οι «καινοτόμες ιδέες» του κυβερνητικού αξιωματούχου δεν ήταν ούτε προσωπικές σκέψεις, ούτε εμπνεύσεις της στιγμής!

 

Ο κυβερνητικός «πόνος» τάχα για «οικονομίες κλίμακας» και στον συγκεκριμένο χώρο, δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να κρύψει τις κυβερνητικές προθέσεις για έλεγχο και ουσιαστική εξουδετέρωση της «ενοχλητικής φωνής των Επιμελητηρίων», τα οποία χωρίς κομματικές παρωπίδες λένε τη γνώμη τους και υποστηρίζουν σθεναρά τα συμφέροντα των μελών τους, δίχως να παραλείπουν-όταν χρειάζεται-να ασκούν σκληρή( αλλά όχι άδικη) κριτική στους κρατούντες.

 

Η Κ.Ε.Ε.Ε. έχει, ήδη, «λάβει το μήνυμα» και καλεί τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας σε έκτακτη γενική Συνέλευση στις 22 Μαΐου για το νομοσχέδιο που αφορά το Γ.Ε.ΜΗ και όχι μόνο!

 

Κατ αρχάς, εκτιμούμε ότι είναι πιθανόν η προσπάθεια «κατεδάφισης»  του θεσμού των Επιμελητηρίων να ξεκινήσει με την υποβάθμιση του ρόλου μας στην όλη διαδικασία απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Διεκδικούμε, κατά συνέπεια, εμείς, τα Επιμελητήρια να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου την ευθύνη να αποτελέσουμε το δίκτυο που θα δημιουργηθεί για την άμεση αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων-χωρίς «προσθήκες» και «βοηθούς»!

 

Στην συνέχεια, θα πρέπει, να διατρανώσουμε σύσσωμοι την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην ιδέα ενός «επιμελητηριακού Καλλικράτη!

 

Η ύπαρξη αυτόνομων Επιμελητήριων σε κάθε Νομό της χώρας αποτελεί κατάκτηση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών διότι δίνεται η ευκαιρία μέσω αιρετών εκπροσώπων τους να διαχειρίζονται, κατ ουσίαν ,οι ίδιοι ένα μέρος των χρημάτων που καταβάλλουν στην Πολιτεία για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Νομίζουμε ότι παρά τα όποια προβλήματα ή ερωτήματα εμφανίζονται στην προαναφερόμενη πρακτική, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα ο ισχυρισμός ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες/επαγγελματίες γνωρίζουν καλύτερα να διαχειρίζονται τα χρήματά τους προς το συμφέρον τους, σε σχέση με τους κρατικούς υπαλλήλους της σημερινής ελληνικής Πολιτείας. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η αναγκαιότητα να υπάρχει οπωσδήποτε ένα αυτόνομο Επιμελητήριο σε κάθε Νομό της χώρας προκύπτει αβίαστα από τον έντονο «τοπικό χαρακτήρα» των εμφανιζόμενων προβλημάτων- από τις «ιδιαιτερότητες» που συχνά αποτελούν στοιχείο εντονότερου προβληματισμού του ντόπιου επιχειρηματικού κόσμου, σε σχέση με τα γενικότερα ζητήματα και απαιτούν εξειδικευμένη και «ευαίσθητη» προσέγγιση.

 

Η ύπαρξη, λοιπόν, Επιμελητηρίων που θα διοικούνται από αιρετούς και θα αναφέρονται σε ένα «εύλογο χωρικό μέγεθος» που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα όρια των σημερινών Νομαρχιών, αποτελεί μια αναγκαιότητα, που αποδεικνύεται όλο και περισσότερο στο πέρασμα των χρόνων! 

 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας «επιμελητηριακός Καλλικράτης» θα οδηγούσε στην απονεύρωση των Επιμελητηρίων, στην ακύρωση του ρόλου τους…Ζητούμε, επομένως, να σταματήσει η Κυβέρνηση, εδώ και τώρα, να αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι αν θέλει να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα δεν θα πρέπει να ξεκινά  από τα μάλλον λίγα  «καλώς κείμενα»,αλλά από το μέγα πλήθος των πραγμάτων που μας θυμώνουν και μας κάνουν να αγανακτούμε!