ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ 

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα σημαντικά προσκόμματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας είναι η υπερβολική γραφειοκρατία που εξακολουθεί να υφίσταται.

 

Κατά συνέπεια οι τελευταίες δηλώσεις της Υπουργού Οικονομίας από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας ότι «το σύνολο

 

των διαδικασιών για την ίδρυση και έναρξη δραστηριότητας μιας επιχείρησης, μειώνεται από 18 σε 3 ή 4 ανάλογα με το είδος της επιχείρησης σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθείται…» δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Η παραπάνω πρόταση στηρίζεται στη λογική της δημιουργίας υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop), μέσα από τη χρήση υποδομών που έχουν αναπτυχθεί και εγκατασταθεί στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και στα Επιμελητήρια και σύμφωνα με την κ. Υπουργό, το (ευτυχές) αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική μείωση του χρόνου ίδρυσης μιας επιχείρησης από  τις 30 και πλέον μέρες(που είναι σήμερα), σε λιγότερες από 15 που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

 

 Αναμένουμε ότι τα παραπάνω θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο πριν τα Χριστούγεννα.

 

Προσδοκούμε, επίσης, ότι θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες:

 

Α) για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον νέο Αναπτυξιακό νόμο που θα ισχύσει από το ερχόμενο έτος και καταβολής της ενίσχυσης.

 

Β)  περί προώθησης της εξόφληση, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο των οφειλομένων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο ή και σε επιμέρους Προγράμματα του Υπουργείου καθώς και η αξιολόγηση προτάσεων που εκκρεμούν