ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ! 

   Θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών-και η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο-το Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. Προβλέπεται να προηγείται έλεγχος του κτιρίου από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διαπιστώνεται σε ποια σημεία χρειάζονται παρεμβάσεις.(Το κόστος της επιθεώρησης θα ξεκινάει από ένα Ευρώ ανά τετραγωνικό)Οι εργασίες που θα επιδοτούνται, θα είναι εκείνες που θα προτείνουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς και τοποθέτηση σκιάστρων. Ο δικαιούχος μπορεί να επωφεληθεί από το Πρόγραμμα με δυο τρόπους: α)Με απευθείας επιδότηση του κόστους των εργασιών(με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) και β) με επιδότηση του επιτοκίου-εφόσον λάβει επισκευαστικό δάνειο από Τράπεζα- που μπορεί να φθάσει και το 100%.

 

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο φιλοδοξεί να ωφεληθούν περίπου  50.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000- 40.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις Ο στόχος  που έχει τεθεί είναι να ικανοποιηθούν περίπου 100.000 δικαιούχοι.

 

Η άποψή μας είναι ότι αν κα ι η εφαρμογή του προαναφερόμενου Προγράμματος θα επιφέρει μια κάποια «ανακούφιση» σε δοκιμαζόμενους σήμερα κλάδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εν τούτοις, το κίνητρο για τους δικαιούχους δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σημαντικό μια και αποτελεί μια «εξοικονόμηση» περίπου 2000-3.000 Ευρώ ανά δικαιούχο.