ΓΙΑ ΥΠΕΡΜΕΙΩΜΕΝΟ(6,5%) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ! 

Ως γνωστόν, από 01/01/11,ισχύουν οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ για μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά και η άποψή μας ότι αυτή η εκ νέου αύξηση οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, είναι περίπου αυτονόητη!

 

Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι είναι θετικό μέτρο η υπαγωγή των υπηρεσιών διανυκτέρευσης στον συντελεστή 6,5%,προσφέροντας κάποια «ανακούφιση» και δημιουργώντας ένα καλύτερο/ ανετότερο πλαίσιο στα ξενοδοχεία/καταλύματα για να δομήσουν μια «ανταγωνιστικότερη συμπεριφορά» και να  έχουμε ως αποτέλεσμα μια «αξιοπρεπή» θερινή τουριστική περίοδος κατά την τρέχουσα χρονιά.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών η υπαγωγή σε ΦΠΑ 6,5%(υπερμειωμένος) αφορά τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

 

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία περί του τί υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή, δίνονται-στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείου- οι εξής διευκρινήσεις: «Η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) στις υπηρεσίες διαμονής, αφορά μόνο την τιμή που καταβάλλεται για τη διανυκτέρευση, ενώ άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα υπάγονται στους ανάλογους συντελεστές (π.χ. εστίαση 13%, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 23%, άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ενοικίαση ομπρελών, διάφορες αθλητικές υπηρεσίες, κλπ. στο 23%). Αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση δυσχερειών στον επιμερισμό κατά συντελεστή των τιμών που εμπεριέχουν περισσότερες της μιας υπηρεσίες (διανυκτέρευση με ημιδιατροφή κ.λπ.), περιλαμβάνονται στη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο.»

 

Θα επιθυμούσαμε, φυσικά, η υπαγωγή στον συντελεστή 6,5% να αφορούσε και άλλες τουριστικές υπηρεσίες και, γενικώς, να είχαμε μια τολμηρότερη προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού που αποτελεί βασικό «πυλώνα» των προσπαθειών για ανάπτυξη