Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΜΗΝΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ!» 

 

916917920_2

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΜΗΝΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ!»

Στην καθιερωμένη συνέλευση –γεύμα των ελληνικών Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 08/09/12,με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, κύριοι ομιλητές ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ και ο Πρόεδρος του ΚΕΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η διοίκηση του ΕΒΕΘ απένειμε –για πρώτη φορά- το χρυσό μετάλλιο του Επιμελητηρίου, στον πρώην πρόεδρο της ΚΕΕΕ  Γ. Κασιμάτη!

Το παρών στη Συνέλευση έδωσε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας κ. Θ. Μιχαλάτος

 Στην ομιλία του ,ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης τόνισε την μεγάλη εθνική σημασία που έχουν οι ερχόμενες έξη εβδομάδες που καταλήγουν στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου! Εν μέσω άλλων ανάφερε:

 1.Εντός του Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αναμένεται να παρουσιάσει «ειδικό μηχανισμό, ώστε να υπάρχει σε κάποιο βαθμό κάλυψη ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων οι οποίες δυσκολεύονται για τις εισαγωγές»

2.Η κυβέρνηση προτίθεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου, να έχει υποβάλει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, με έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας.

3.Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθούν τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της KFW, για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους.

4.Η επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι  μόνο το 1/3 της χρηματοδότησης ( το κομμάτι του ΕΣΠΑ) δεν έχει πρόβλημα.Τα λοιπά 2/3 έχουν να κάνουν με παραχωρησιούχους-πρέπει να υπάρξει συμφωνία μαζί τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου- και κατόπιν με τις Τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα να έχουν τελειώσει, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του 2012

5.  Για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, επισήμανε ότι η σύστασή τους είναι πιθανό να μην έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου.

6.Για το παραεμπόριο, σημείωσε ότι  θα είναι έτοιμο άμεσα  το Επιχειρησιακό Κέντρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να συντονίζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς ,να συλλέγονται και αξιοποιούνται οι πληροφορίες κ.λ.π..

 Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δ. Μπακατσέλος την δική του ομιλία, δήλωσε εμφατικά ότι  «για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν φταίνε ούτε οι αγορές, ούτε οι δανειστές μας, αλλά η φαυλότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων» και επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση της οικονομίας, είναι η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης στο κράτος!

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κ. Μίχαλος τόνισε την ανάγκη για εθνική πολιτική, ότι θα πρέπει να σταματήσει η διαιώνιση αντιπαραγωγικών και αποτυχημένων συνταγών κι ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  να αγοράζει ομόλογα από χώρες με προβλήματα.