Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των ελαιοπαραγωγών της Κεφαλονιάς στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριό μας 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το σεμινάριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης την Τετάρτη 30/10/2019 στην αίθουσα «Μαρία Σκλαβουνάκη» με θέμα το ελαιόλαδο και τις πρακτικές εκείνες που το κάνουν να ξεχωρίζει αποσπώντας διακρίσεις.

Καλεσμένοι για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου ήταν ο κος Κωνσταντίνος Στεργίδης, Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» και η κα Κατσούλη Μαρία διευθύντριά του διαγωνισμού, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η οινοχόος ελαιολάδου της Ελλάδος. Το σεμινάριο χαιρέτησε και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου κος Σωτήρης Κουρής , κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις αναφορικά με την ποιότητα και τη γεύση του ελαιολάδου των Ιονίων Νήσων.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από το χώρο της καλλιέργειας, της παραγωγής και της τυποποίησης, από όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και είχαν την μοναδική ευκαιρία να προβούν σε γευσιγνωσία ελαιολάδων που φέρουν διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς, παραγωγής χωρών του εξωτερικού. Αναλύθηκαν οι πρακτικές εκείνες από τη καλλιέργεια , το κλάδεμα , τον εμπλουτισμό του υπεδάφους , τη συγκομιδή και την επεξεργασία από τα ελαιοτριβεία που κάνουν το ελαιόλαδο να ξεχωρίζει. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου, μία θέση που σύντομα φαίνεται ότι θα χαθεί, καθώς χώρες που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο αξιοποίησαν την τεχνογνωσία και ανέβηκαν στην κορυφή.

Οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους , να αναβαθμιστούν τα ελαιοτριβεία που χρησιμοποιούν, και σε συνδυασμό με τη παράδοση που έχουν στη παραγωγή ελαιολάδου, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί ώστε το προϊόν τους να αποκτήσει την αξία και τη θέση που του αρμόζει. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο , το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης θα συνεχίσει τις δράσεις του διοργανώνοντας σεμινάρια, όπως επίσης θα προβάλει τα προϊόντα των μελών του σε εκθέσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής