Μεγάλο θέμα με τα παλιά χρέη των μελών του Επιμελητηρίου 

Στο νησί της Χίου διοργανώθηκε η τελευταία για εφέτος Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία είναι και η πιο σημαντική του έτους, αφού σε αυτή συζητείται και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός της ερχόμενης χρονιάς.

Στη Χίο παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από 52 Επιμελητήρια σε σύνολο 59 που έχει ολόκληρη η χώρα. Οι εργασίες της ξεκίνησαν την Παρασκευή το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, ο οποίος έπαιξε τον δικό του καθοριστικό ρόλο σε ένα από τα «αγκάθια» της Γενικής Συνέλευσης, που δεν ήταν άλλο από τα χρέη των μελών (συνδρομές) που έχουν συσσωρευτεί στα Επιμελητήρια ολόκληρης της χώρας. Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό και πολλές ήταν η βολές που εξαπολύθηκαν κατά του προέδρου, Κωνσταντίνου Μίχαλου, από μικρά κυρίως Επιμελητήρια. Καταγράφηκε μια «οικονομική τρύπα» περίπου 3 εκ. ευρώ στην ΚΕΕ, κάποιοι την χαρακτήρισαν «προίκα», η οποία βαραίνει τη νέα διοίκηση που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, τον Φεβρουάριο του 2018. Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του, ο οποίος μάλιστα δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο συμπατριώτης μας, Γιάννης Βουτσινάς, που πέρα από τα επιμελητηριακά έχει πλέον και πολιτικά ζητήματα με τον κ. Μίχαλο, που έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφορικά με τις παλιές οφειλές των μελών των Επιμελητηρίων οι πρόεδροι δεν ταυτίστηκαν.  Ο νέος Επιμελητηριακός Νόμος που ψήφισε πέρσι η παρούσα κυβέρνηση επιβάλλει τα παλαιά αυτά χρέη να βεβαιωθούν στις κατά τόπους εφορίες στο τέλος του έτους. Οι περισσότεροι πρόεδροι, ανάμεσά τους και ο Σταύρος Σπαθής, θα κινδυνεύσουν να βρεθούν μπλεγμένοι με την δικαιοσύνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και του καταλογισμού των οφειλών, αν αυτά δεν βεβαιωθούν στη Εφορία έως στις 31/12/2018. Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης είχε πάρει στο προηγούμενο Δ.Σ. μια ριζοσπαστική απόφαση, η οποία βρίσκεται εν ενεργεία και μιλάει για 50% κούρεμα παλαιών χρεών και αυτό που μένει (ανάλογα με το ύψος του ποσού) πληρωτέο σε δόσεις. Η πρόταση αυτή προτάθηκε εκ νέου από τον κ. Σπαθή στη Γ.Σ., ωστόσο κάποιοι… επαναστάτες σήκωσαν το λάβαρο για λόγους κυρίως εντυπώσεων.

Η ριζοσπαστική κίνηση του Σταύρου Σπαθή με το κούρεμα του 50% και τις δόσεις πιθανόν θα ακολουθηθεί και από άλλους προέδρους, αφού πρώτα πάρουν απόφαση τα Διοικητικά τους Συμβούλια εντός του Νοεμβρίου. Πάντως, σε περίπτωση που τα παλαιά χρέη δεν βεβαιωθούν στην Εφορία από τα Επιμελητήρια, ο πρόεδρος πηγαίνει για παράβαση καθήκοντος και του καταλογίζονται. «Οι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θα πρέπει να έρθουν στο Επιμελητήριο και να εξοφλήσουν παλαιές οφειλές (κούρεμα και δόσεις) διότι δεν υπάρχει επιστροφή. Αναγκαστικά αυτά θα βεβαιωθούν στις 31/12/2018 και είναι κάτι που πραγματικά δεν επιθυμώ για κανέναν επαγγελματία των νησιών μας. Ως Επιμελητήριο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, θα πάμε σε όσες περισσότερες δόσεις γίνεται, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας», τόνισε ο κ. Σπαθής κατά την έξοδό του από τον αίθουσα. Ο κ. Σπαθής, μαζί με άλλους προέδρους παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Χίο την Κυριακή, αφού την 11η Νοεμβρίου του 1912 το νησί ελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας παραβρέθηκε και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου της Χίου.

Το παρόν στη Γενική Συνέλευση έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης,  οι Βουλευτές της Χίου, Νότης Μηταράκης και Ανδρέας Μιχαηλίδης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσιος Τεμπονέρας και ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. 

 

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου