ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις Εφορίες να καλέσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, για τα χρέη(ληξιπρόθεσμα ή μη) που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

 

 Προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην καταβολή των χρεών, παρέχεται η ευχέρεια καταβολής της οφειλής μέχρι και 36 δόσεις, οι οποίες θα μειώνονται, όμως, για όσους καθυστερούν να αποδεχτούν τη ρύθμιση.

 

Με την νέα ρύθμιση απαιτείται η καταβολή μόλις μίας δόσης, ενώ η προϊσχύουσα απαιτούσε το σύνολο των δόσεων, από τον Οκτώβριο του 2010 και έπειτα. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα λαμβάνουν αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το δημόσιο, διάρκειας ενός μήνα, που θα ανανεώνεται από τη στιγμή που θα είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

 

Η επιτυχία της ρύθμισης στηρίζεται και στις απειλές των κυρώσεων, που θα αντιμετωπίσουν οι ασυνεπείς. Αν αποτύχουν οι τηλεφωνικές κλήσεις των Εφοριών, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από 1/8/11καθώς το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης των χρεών άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο χαρακτηρίζεται ως συνεχές αυτόφωρο.

 

Το έργο, τέλος, της είσπραξης των οφειλών θα ενισχυθεί και από ιδιώτες εξωτερικούς συμβούλους που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών.