ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΕΟΑΕΝ 

Στη γειτονική μας Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ στις 29 Μαΐου.

 

Κύριο θέμα ήταν «Η νησιωτικότητα και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού».. Η «Αναγνώριση της νησιωτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Προβλήματα και Προοπτικές» ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δ. Χαλκιώτη. Ο κ. Χαλκιώτης αφού αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που υφίσταται τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και σε εθνικό επίπεδο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν οι απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις για   υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών. Ο κ. Χαλκιώτης τόνισε ότι στις προτεραιότητες της γενικής γραμματείας είναι:α) να αυξηθούν οι πόροι για τα νησιά στην πέμπτη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 Β) Να καθιερωθούν νέοι στατιστικοί δείκτες, που θα επιτρέπουν στις νησιωτικές περιοχές να διεκδικούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γ.Γ. τόνισε ότι καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας να επεκταθούν σε όλα τα νησιά της χώρας μας.

 

Όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού έγινε από τους ομιλητές ιδιαίτερη αναφορά στον προσκυνηματικό τουρισμό αλλά και στη συμβολή του οινικού, του θαλάσσιου και του γαστρονομικού στην νησιωτική τουριστική ανάπτυξη.

 

 

(Με την «ευκαιρία», το ΕΒΕΚΙ ενημερώνει ότι στα μέσα του Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός». Για το πρόγραμμα, επιλέξιμα θα θεωρούνται επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό που κυμαίνεται από 15.000 – 400.000 Ευρώ και αντικείμενο την ανάπτυξη των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45% του επενδυτικού σχεδίου)

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Θ. Παπαθεοφάνους ενημέρωσε ,επίσης,τους συμμετέχοντες για την αναφορά που κατέθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στα ελληνικά νησιά. Ο κ. Παπαθεοφάνους σημείωσε ότι η αναφορά αποτέλεσε την αιτία ώστε να δοθεί εντολή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαταρκτικής έρευνας για το πρόβλημα.

 

Η  Γενική Συνέλευση, τέλος, εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο ζητά τη σύσταση Αρχής, με αρμοδιότητα την εξέταση θεμάτων που αφορούν στη νησιωτική ανάπτυξη και ιδιαίτερα τη συμμόρφωση των κανονιστικών πράξεων της διοίκησης με την επιταγή του Συντάγματος για ιδιαίτερη αντιμετώπιση της «νησιωτικότητας» Η επόμενη τακτική γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ θα διοργανωθεί από το Επιμελητήριο Μαγνησίας τον ερχόμενο Οκτώβρη.