ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ 

Οφείλουμε κατ αρχάς να σημειώσουμε ότι ήδη οι διεθνείς αυξήσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε δοκιμασία και δραστικές περικοπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπό δοκιμασία, κατά συνέπεια, βρέθηκαν και βρίσκονται ολόκληροι  παραγωγικοί κλάδοι και, πρωτίστως, οι  «ασθενέστεροι κρίκοι» που είναι οι Μμ.Ε

 

Επιπλέον: Η διεθνής όξυνση του ανταγωνισμού, το ακριβό Ευρώ και οι χρόνιες αδυναμίες μας οδήγησαν σε δραματικό περιορισμό την «εξωστρέφειά» μας.:

 

Αναφερόμαστε στην σημαντική κάμψη των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες κινήθηκαν «τέσσερις φορές πιο αργά» στο δεκάμηνο του 2007 σε σχέση με το 2006, πράγμα που σημαίνει σημαντική κάμψη στην ανάπτυξή τους. Το αποτέλεσμα είναι, η χώρα μας να κατέχει μόλις την 20η θέση σε αξία εξαγωγών ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, έφεραν την χώρα στην 11η θέση και το εμπορικό έλλειμμα στα 32 δις Ευρώ! ( Το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη!)

 

Κι ενώ, λοιπόν, ήδη τα πράγματα στην χώρα μας ήταν άσχημα, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να μην βλέπουν «φως» ούτε εντός ούτε εκτός των συνόρων, εσχάτως, η δοκιμαζόμενη αμερικανική οικονομία συμπαρασύρει στην «κατηφόρα» και τους άλλους. Στην Ευρώπη π.χ. είχαμε οδυνηρές «πτώσεις» των χρηματιστηριακών αξιών και εκτιμήσεις για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

 

Στα «δεινά» μας θα προσθέσουμε, επομένως, μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης-αλλά και έναν σημαντικό περιορισμό στην χορήγηση δανείων, κυρίως, μεγάλης διάρκειας;

 

 

Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία το ΕΒΕΚΙ, λοιπόν, εκτιμά ότι:

 

 

Α) Θα πρέπει να καταβληθεί εντονότερη προσπάθεια στην κατεύθυνση να «ανοίξουν» διάφορες αγορές, να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός…με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του καταναλωτικού κινήματος

 

 Β)Όσον αφορά τις εξαγωγές, παρά τις κακές διεθνείς συγκυρίες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της σύγχρονης προβολής και οργάνωσης, στην ανάπτυξη πολιτικών στήριξης «ταυτότητας» προϊόντων ελληνικής προέλευσης …

 

Γ) Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει-παρά τις δυσκολίες του προϋπολογισμού-την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ!( Υπάρχει μια φημολογία ότι, τελικώς, αυτό θα συμβεί στα μέσα του έτους- ίσως και νωρίτερα!)Η άποψή μας είναι ότι μια τέτοια πρακτική θα οδηγήσει σε εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας, ανατιμήσεις, πληθωρισμό κ.λ.π.»