Σταύρος Σπαθής και Θεόφιλος Μιχαλάτος στην ΚΕΕ στα Χανιά 

Μια πολύ σημαντική συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπου έδωσαν το παρών ο πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας, Σταύρος Σπαθής και Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση αυτή, το φορολογικό των επιχειρήσεων, το μεταναστευτικό και το παράνομο εμπόριο. Και τα τρία θέματα ανέλυσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ωστόσο μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανου Γεωργιάδη, αναφορικά με το παραεμπόριο. Τόσο ο Σταύρος Σπαθής, αλλά και ο Πολυχρόνης Δενδρινός, που είχαν δικαίωμα ψήφου, στήριξαν αυτή την εισήγηση, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων Επιμελητηρίων της χώρας. Ανάμεσα στα πολλά της εισήγησης ήταν οι παρακάτω βασικές προτάσεις για να χτυπηθεί το παραεμπόριο, που τα τελευταία χρόνια έχει αγγίξει και την Κεφαλονιά πάρα πολύ.

-Ειδικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό που θα αφορά την πάταξη του παραεμπορίου.

-Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους παραεμπόρους με κατάσχεση επί τόπου του εμπορεύματος και του οχήματος που το μετέφερε.

-Ειδικό Μητρώο αδειών για πλανόδιους εμπόρους, ώστε να διευκολύνεται η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου και του Ελεγκτικού Μηχανισμού.

-Αύξηση ελέγχων στα λιμάνια των νησιωτικών Επιμελητηρίων από τις αρχές.

Οι παραπάνω προτάσεις του κ. Γεωργιάδη έχουν εκφραστεί παλαιότερα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου μας και φυσικά ψηφίστηκαν. Στην ΚΕΕ των Χανίων, πέρα από τους κ.κ. Σπαθή και Μιχαλάτο, το παρών από την Κεφαλονιά έδωσαν ο Πολυχρόνης Δενδρινός (τακτικό μέλος), ο Γιώργος Καβαλλιεράτος (αναπληρωματικό μέλος) στην ΚΕΕ και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου μας, Νεκτάριος Βαβάσης.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου