ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜμΕ 

Το EBEKI αισθάνεται την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί, διότι:

 

 

Οι Τράπεζες δανείζουν με μεγάλη φειδώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,ενώ έχουν αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους από τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων, από τη στιγμή που τα δάνεια για Κεφάλαια κίνησης έχουν επιτόκιο που φθάνει και το 11%, από το 5,5% που ίσχυε μέχρι πρότινος.( «ΤΑ ΝΕΑ»/31/10/08). Υπενθυμίζουμε ότι ενώ οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ύψους 1,85 δισ. Ευρώ τον μήνα, τον Οκτώβριο, οι χορηγήσεις δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ.!

 

 

Ανησυχεί, επίσης, έντονα για το άμεσο μέλλον των πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες θα υποχρεωθούν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας να προχωρήσουν σε απολύσεις και να βάλλουν «λουκέτο».Επισημαίνουμε την ιδιαίτερα άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που συναντούν σημαντικές δυσκολίες με την είσπραξη των δεδουλευμένων του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών και οικιακού εξοπλισμού που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται-σε σχέση με πέρυσι- κατά 12,7% και 9,8%, αντιστοίχως.

 

 

Τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν είναι : Η ενίσχυση της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να επιδοτεί και να εγγυάται-Η επιτάχυνση των διαδικασιών για επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2007-13 των ΜμΕ- Ελαστικοποίηση των επιπτώσεων για τις επιχειρήσεις που για πρώτη φορά ,εν μέσω κρίσης, εισάγονται στο σύστημα «Τειρεσίας»- Αξιοποίηση του προγράμματος της ΕΤΕπ, για τους Έλληνες μικρομεσαίους( το Πρόβλημα με τα φθηνά δάνεια της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων , το ΕΒΕΚΙ, έχει αναδείξει, ως μείζον θέμα εδώ και αρκετό καιρό ).

 

 

Απαιτείται, τέλος ,κατά την άποψή μας, να διατεθούν τα δις. που δόθηκαν στις Τράπεζες για τις ανάγκες της πραγματικής Οικονομίας-και όχι για την κάλυψη δικών τους «ανοιγμάτων»- και να αυξηθούν σημαντικά τα ποσά του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.