ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ! 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ!

 

 

Ο Νομός Κεφαλληνίας – Ιθάκης είναι προτελευταίος όσον αφορά την κατάθεση αιτήσεων στην Πολεοδομία για την ρύθμιση στους ημιυπαίθριους χώρους! Τελευταίος είναι ο Νομός Φωκίδας, ενώ στην Περιφέρεια πρώτος με μεγάλη διαφορά είναι ο Νομός Έβρου! Όσον αφορά τα αστικά κέντρα «πρωταθλήτρια» πολεοδομία είναι αυτή της Παλήνης και ακολουθούν οι πολεοδομίες της Αγίας Παρασκευής και της Αργυρούπολης.

 

Είναι εντυπωσιακό το ότι ενώ τον Αύγουστο η μέση ημερήσια επίδοση ήταν  350 αιτήσεις, τον Σεπτέμβριο έφθασαν τις 2.200! Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση ημιυπαίθριων, που υποβλήθηκαν είναι περίπου 100.000 (αλλά, εκτιμάται ότι υπάρχει με κλεισμένους ημιυπαίθριους, ή άλλους χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση σε 1,5 εκατ.κτίρια)     Η προθεσμία για τη δήλωση των ημιυπαίθριων λήγει 28/12/2010 και όσοι δεν καταθέσουν αίτηση για ρύθμιση θα πρέπει να περιμένουν «εφόδους».Σημειώνουμε ότι εφόσον η αυθαιρεσία δεν ρυθμιστεί, τότε θα υπαχθεί ο χώρος στους νόμους περί αυθαιρέτων .Η νομοθεσία στην περίπτωση αυτή προβλέπει 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου και πρόστιμο διατήρησης του συγκεκριμένου αυθαιρέτου 5% επί της αξίας του,κάθε χρόνο!

 

(Έχει διευκρινιστεί ότι ο Δήμος και η ΔΕΗ μετά τη ρύθμιση δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά και ότι με αυτήν δεν επηρεάζονται τα κοινόχρηστα).

 

Πώς υπολογίζουμε το πρόστιμο που μας αναλογεί:

 

1)       για ημιυπαίθριο μικρότερο των 25 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων, που αριθμεί ο ημιυπαίθριος Χ την αντικειμενική αξία του τ.μ. (αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) Χ τον συντελεστή 5%.

 

2)       για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 25 τ.μ. και μικρότερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 7% και

 

3)       3)για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 9%.

 

Αν π.χ. στο Αργοστόλι, με 1100 ευρώ το τ.μ. υπάρχει ένας χώρος «προς τακτοποίηση» 60 τ.μ., τότε το πρόστιμο είναι 1100Χ 60Χ 7%=4620 ευρώ.