ΜΕΙΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 

Η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μας  συνεισφέρει ουσιαστικά στο να έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, συντηρεί πολλούς επιμέρους κλάδους της οικονομίας μας.

 

Η οικοδομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα για τα νησιά μας , αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή πλούτου τα πολλά τελευταία χρόνια και βασικότατη δραστηριότητα μια και ο Νομός μας κατατάσσεται ανάμεσα στους πρώτους Νομούς σε ανοικοδόμηση.

 

Τα στοιχεία, όμως, για το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους  και οι εκτιμήσεις για τους μετέπειτα  μήνες δημιούργησαν έντονες ανησυχίες.

 

Στοιχεία, κατ αρχάς για τον Νομό μας δεν έχουμε. Γνωρίζουμε, όμως, ότι με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων είχαμε μείωση  κατά  17% των οικοδομικών αδειών κατά τον μήνα Μάϊο και σε σχέση με τον Μάϊο του 2007!

 

Στο πεντάμηνο Iανουαρίου – Mαΐου, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών στην χώρα μας μειώθηκε 19,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Μεγάλη ήταν, επίσης, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας με κριτήριο τον όγκο και την επιφάνεια των οικοδομών.

 

Στην προαναφερθείσα μείωση πρωτοστάτησε η Aττική (26,5%) και ακολούθησαν η Θεσσαλία (26,1%), η A Mακεδονία & Θράκη (25,8%), η Στερεά Eλλάδα και η Πελοπόννησος με μείωση περίπου 21,5%.

 

Oι μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Hπείρου (3,2%) και Kρήτης (8,7%) ενώ αύξηση σημειώθηκε μόνο στην περιφέρεια N. Aιγαίου (8,2%).

 

Mε κριτήριο τον οικοδομικό όγκο η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 13,1% στο σύνολο της χώρας, ενώ με βάση την επιφάνεια των οικοδομών υποχώρησε κατά 15,3%.

 

Η μείωση του αριθμού έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών  «ψαλλιδίζει» τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, ενώ τα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των στεγαστικών δανείων  και η «ακρίβεια» καθιστούν περίπου μάταιη την προσπάθεια για την δημιουργία μιας δέσμης ειδικών μέτρων για την ενθάρρυνση της οικοδομικής δραστηριότητας. Άνοδο 9,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων τον μήνα Ιούλιο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2007 σημείωσε άνοδο 9,8% σύμφωνα με την ΕΣΥΕ (Ο ίδιος δείκτης κατά την προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο ,από τον Ιούλιο, δηλαδή,του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 είχε σημειώσει αύξηση 6,5% και μεταξύ Ιουλίου 2005-Ιουλίου 2006 είχε σημειωθεί αύξηση 5,8%).

 

 

Ειδικώς τον Μάϊο και όσον αφορά τον οικοδομικό όγκο και την επιφάνεια των οικοδομών είχαμε αποτελέσματα παραπλήσια με αυτά του πρώτου πεντάμηνου και με μια ελαφρά αυξητική τάση, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών η μείωση ήταν 13,6%.

 

Oι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες B.Aιγαίου (29,1%), Πελοποννήσου (25,2%), Aττικής (23,7%) και A.Mακεδονίας & Θράκης (22,8%). Πτώση 17,4% σημειώθηκε στη Στερεά Eλλάδα και 17% στα Iόνια Nησιά.

 

Oι μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Θεσσαλίας (5,7%), Kρήτης (7,2%) και Δ.Mακεδονίας (8,1%). Aύξηση παρουσιάστηκε στις Περιφέρειες K.Mακεδονίας (15,8%) και N. Aιγαίου (1,5%).

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νησιά του Ιονίου δεν συγκαταλέγονται, βεβαίως, στις «πρωταθλήτριες Περιφέρειες» ως προς την μείωση του αριθμού των νέων οικοδομικών αδειών, αλλά οι «επιδόσεις» τους δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες και οι επιπτώσεις αυτής της σαφούς μείωσης θα είναι άμεσα ορατές στο επίπεδο της τοπικής οικονομίας.