SEA KAYAK KEFALONIA 

SEA KAYAK KEFALONIA

 

                           with MONTE NERO activities

 

 

Το «προϊόν» μας «εμπλουτίζεται»! Χωρίς τυμπανοκρουσίες, με σχετικώς-ίσως- αργούς ρυθμούς, ο εναλλακτικός τουρισμός αναπτύσσεται στον τόπο μας και δίνει νέες διεξόδους και άλλες προοπτικές. Προσφέρεται, ήδη, μια σειρά από δραστηριότητες που δίνει  διεξόδους στους τωρινούς επισκέπτες μας και προσελκύει νέους, διαφορετικού profil και δυνατοτήτων.

 

Η «Φωνή», επέλεξε στο παρόν τεύχος να σας παρουσιάσει μια πρωτοποριακή δραστηριότητα, η οποία θα πρέπει να χαρακτηριστεί ,μάλλον, ως  οικοτουριστικού ( και όχι αθλοτουριστικού) χαρακτήρα, η οποία  αποτελεί στο σύνολό της ένα «γοητευτικό story», παραπέμπει σε μια Κεφαλονιά παγκοσμίων διαστάσεων και εμφανίζει αξιόλογη δυναμική.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο χώρος έχει και άλλους, πολλούς «σκαπανείς»! Είναι αρκετά χρόνια τώρα που δραστηριοποιούνται συμπατριώτες μας-και όχι μόνο-σε διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού .

 

Μας ενδιαφέρουν όλοι!

 

Μας ενδιαφέρουν όλοι αυτοί που με τις δραστηριότητές τους συμβάλλουν στο να αποκτήσουν τα νησιά μας μια δική τους ,ιδιαίτερη «ταυτότητα»!

 

Σε αυτό, λοιπόν, το μακρύ ταξίδι αναγνώρισης, προβολής και αξιολόγησης, η «Φωνή», βρίσκεται μόλις στην αρχή!

 

 

Η «Φ»

 

 

 

Σημαίνει «σκάφος του κυνηγού».Το χρησιμοποιούσαν οι Εσκιμώοι για τις μετακινήσεις και τις κυνηγετικές εξορμήσεις τους . Οι Βρετανοί, πριν από μερικές δεκαετίες το αντιγράψανε από τα Μουσεία του Β. Καναδά και της Γροιλανδίας, το μετατρέψανε σε «βιομηχανικό προϊόν»( μαζική παραγωγή) χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά( πλαστικά) και το διαδώσανε στην Δύση.

 

Πολλοί στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν υιοθετήσει το ΚΑΓΙΑΚ ως μια ήπια καθημερινή εξάσκηση του Σαββατοκύριακου ή των διακοπών. Στην Μ. Βρετανία, αυτή την στιγμή, τακτικά, περίπου 150.000 άτομα, ασκούνται και ψυχαγωγούνται χρησιμοποιώντας το καγιάκ.

 

Θα πρέπει στο σημείο αυτό, να πούμε ότι μιλάμε εδώ, όχι για το καγιάκ των ποταμών-που αποτελεί, πράγματι, ένα extreme σπορ-αλλά για το θαλάσσιο καγιάκ που αποτελεί μια εύκολη και ακίνδυνη δραστηριότητα για ανθρώπους μέσης ηλικίας με οικοτουριστική συνείδηση στους οποίους αρέσει η άμεση επαφή με την θάλασσα, και το θαλάσσιο περιβάλλον, ο περίπλους των ακτών και οι αυθεντικές, «φυσικές» εμπειρίες. 

 

Το καγιάκ, ως μια δραστηριότητα εναλλακτικού τουρισμού, δεν έχει ακόμη καθιερωθεί στην χώρα μας ,στην οποία, τα τελευταία χρόνια ,κάνει τα πρώτα του, δειλά,βήματα. Έχει, βεβαίως, «εμφανισθεί» και στην Ισπανία, την Τουρκία, την Κροατία, αλλά και στο…Βιετνάμ!

 

Οι συγκυρίες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες του Ιόνιου και της Κεφαλονιάς-όπου ο μέτριος κυματισμός και τα υπέροχα χρώματα της θάλασσας συνδυάζονται με μια εξαίρετη ακτογραμμή-επεφύλαξαν για το νησί μας μια θέση πρωτοπόρου  στην χώρα μας!

 

«Το Ιόνιο είναι ,παγκοσμίως, μια από καταλληλότερες θάλασσες για καγιάκ», εκτιμά, μάλιστα, η κ.Yvonne,η οποία προσθέτει ότι σε όλη την Ελλάδα οι  ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό είναι … δυο: Η «δική μας» και άλλη μια στο Αιγαίο(Μήλος)!

 

Υπάρχουν, βεβαίως, δυο ή τρεις ακόμη ελληνικών συμφερόντων που ασχολούνται και με άλλα αντικείμενα και επτά ή οκτώ αλλοδαπές.

 

( Κάποιοι αλλοδαποί ή αλλοδαπές επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στην Ελλάδα, κινούνται-κατά τον κ.Γεωργιλά-στα όρια της νομιμότητας-ή, κάποτε-κάποτε, και πέρα από τα όρια!)

 

 

To MONTE NERO είναι ένα Τουριστικό Γραφείο γενικού τουρισμού, το οποίο δημιουργήθηκε το 2003, με έδρα τα Σβορωνάτα.. Ο κ. Γεωργιλάς και η κ.Yvonne Walser δημιούργησαν μια Ομόρρυθμη Εταιρεία και «υποχρεώθηκαν» να στεγάσουν τα σχέδια τους κάτω από την  ευρύχωρη «ομπρέλα» της διοργάνωσης περιηγήσεων-μια και δεν υπάρχει εξειδικευμένη νομοθεσία ,δεν υπάρχει στην πραγματικότητα νομοθεσία για τον εναλλακτικό τουρισμό. Ο κ. Γεωργιλάς είναι ο μοναδικός εκπαιδευτής θαλάσσιου καγιάκ στην χώρα μας πιστοποιημένος από την Βρετανική Ομοσπονδία, η οποία, εκπροσωπεί το πιο οργανωμένο μοντέλο του κόσμου, το Βρετανικό. (Ο κ. Γεωργιλάς, πηγαίνει, μάλιστα, δυο φορές τον χρόνο στην Αγγλία για περαιτέρω εκπαίδευση.).Όλα τα σχετικά πιστοποιητικά για το θαλάσσιο καγιάκ ,η Εταιρεία, είναι υποχρεωμένη, λοιπόν, να τα προμηθεύεται από την Αγγλία- πράγμα που κάνει!.

 

Το 2005, οι δυο «Εταίροι»,αποφάσισαν να σταματήσουν να μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην Κεφαλονιά και την Αθήνα και επέλεξαν το νησί ως μόνιμη βάση τους. Ξεκίνησαν με 4-5 καγιάκ και, τώρα, έχουν 20! Η Εταιρεία ασχολείται μόνο με καγιάκ-περιηγήσεις και είναι, φυσικά, η μόνη στην Κεφαλονιά που προσφέρει αυτή την υπηρεσία!

 

Το καγιάκ-μονοθέσιο και διθέσιο- έχει τιμή αγοράς από 600-2000 Ευρώ. Η τιμή ενός  ικανοποιητικού πλαστικού πλεούμενου είναι περίπου 1000 Ευρώ. Αυτά που η MONTE NERO διαθέτει είναι της τάξεως των 1300-1500 Ευρώ και ο συνοδευτικός εξοπλισμός τιμάται περίπου 500 Ευρώ ανά άτομο.

 

Η πρωτοτυπία του αντικειμένου, η φήμη που η Εταιρεία αποκτά σιγά-σιγά, το γεγονός ότι δυο νεαροί επιστήμονες εγκατέλειψαν «στρωμένες» δουλειές στο «κλεινόν Άστυ» και ήρθαν στην Κεφαλονιά αναζητώντας μια «φυσικότερη ζωή», έχουν, ήδη, εξασφαλίσει μια καλή δημοσιότητα της δραστηριότητάς τους στα ένθετα, κυρίως, των μεγάλων Αθηναϊκών εφημερίδων, αλλά και σε ραδιοφωνiκούς Σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, όπως είναι ο Sky!

 

 

 

Νομίζουμε, όμως, ότι ήρθε η ώρα να δούμε πώς ένας τουρίστας βρίσκει το ΜΟΝΤΕ ΝΕΡΟ και τι αυτό μπορεί, αυτό, να του προσφέρει:

 

Ο κ. Γεωργιλάς και η κ. Walser  προσφέρουν μονοήμερες και πολυήμερες περιηγήσεις. Οι μονοήμερες απευθύνονται, κυρίως, στους ανθρώπους που έρχονται στην Κεφαλονιά για διακοπές  μιας ή δυο εβδομάδων και επιθυμούν να δοκιμάσουν και αυτή την εμπειρία. Ο επισκέπτης μας μπορεί, λοιπόν, να πληροφορηθεί για την ύπαρξη αυτής της δυνατότητας και να την εντάξει στο πακέτο των διακοπών του μέσα από το internet ή τυχαία, καθώς υποπίπτει στην αντίληψή του το λιτό φυλλάδιο που η Εταιρεία κυκλοφορεί, ή ,φυσικά, μέσα από την λεγόμενη «προφορική διαφήμιση».Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ο tour operator να έχει εντάξει την συγκεκριμένη περιήγηση στο πακέτο των διακοπών-και αυτό συμβαίνει συχνά, διότι το ΜΟΝΤΕ ΝΕΡΟ συνεργάζεται με ορισμένους Οργανισμούς.( όπως είναι η TWI ή πρακτορεία διοργάνωσης κρουαζιέρας).

 

Οι μονοήμερες εκδρομές πραγματοποιούνται σε μια από τις 5-6 επιλεγμένες διαδρομές, όπου η ωραιότερη και η δημοφιλέστερη κατά τον κ. Γεωργιλά είναι η διαδρομή από το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων στις Μηνιές ( Άλλες επλογές είναι: Αγία Πελαγία-Λουρδάς, Σκάλα-Πόρος, Μύρτος-Άσος, Φισκάρδο…).Ο συνολικός χρόνος που διατίθεται, ξεπερνά το πεντάωρο, στο οποίο περιλαμβάνονται στάσεις για μπάνιο, για ελαφρύ γεύμα, ξενάγηση…Εφόσον μιλάμε για ομάδα αρχαρίων ο άνεμος δεν πρέπει να ξεπερνά σε ένταση τα τρία  μποφόρ και εάν δεν είναι αντίθετος μπορεί να φθάνει και μέχρι τα τέσσερα. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 55 Ευρώ.

 

Υπάρχουν, βεβαίως, και χρήστες που επικοινωνούν μέσα από το Ιντερνετ και ζητούν ένα Πρόγραμμα με πολλές μονοήμερες ή συμμετοχή σε πολυήμερη. Η πολυήμερη είναι στην πραγματικότητα 2 ή 3 εκδρομές που διαρκούν συνολικά 8-9 ημέρες. Αυτοί που συμμετέχουν, έρχονται στην Κεφαλονιά αποκλειστικά ή κυρίως γι αυτό, έχουν ενημερώσει αρκετό καιρό πριν, έχουν-κατά κανόνα-προηγούμενη εμπειρία και είναι ,κατά μέσο όρο ,πενηντάρηδες. Είναι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου και έρχονται από Αλάσκα, Καναδά, Αυστραλία…Και εδώ, όμως, η αποδεκτή ένταση των ανέμων κατά την περιήγηση δεν πρέπει να ξεπερνάει τα τέσσερα μπωφόρ  και, σπανίως και σε ιδιαίτερες συνθήκες, τα πέντε. Το «πακέτο» περιλαμβάνει και διανυκτερεύσεις στο ύπαιθρο, αλλά και σε επιλεγμένα καταλύματα, «ιστορίες από την Κεφαλονιά»,πολύ καλό φαγητό, δραστηριότητες για τη φύση…Η τιμή στις πολυήμερες περιηγήσεις είναι 1000 Ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.

 

Η περίοδος του θαλάσσιου καγιάκ-είτε στην μια του εκδοχή, είτε στην άλλη- διαρκεί από τον Μάϊο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου -ακολουθώντας τις πτήσεις charter.

 

 

«Έχουμε, φυσικά, τις γνωστικές ελλείψεις μας και προσπαθούμε, διαρκώς, να βελτιωνόμαστε και να εμπλουτίζουμε την προσφορά μας» σημείωσε ο κ. Γεωργιλάς και συμπλήρωσε ότι ειδικά από φέτος, στις πολυήμερες περιπλανήσεις ,συμπεριλήφθησαν και απλά μαθήματα αστροναυτιλίας με τη βοήθεια οργάνων που κατασκεύασαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αποτελούν απομιμήσεις των οργάνων που οι αρχαίοι λαοί χρησιμοποιούσαν στην ναυσιπλοΐα..

 

Στις πολυήμερες εκδρομές δεν έχουν ακόμη εμφανισθεί Έλληνες- οι οποίοι, πάντως,  σπανίως, εμφανίζονται και στις μονοήμερες. Από το σύνολο των πελατών του ΜΟΝΤΕ ΝΕΡΟ, οι Έλληνες δεν ξεπερνούν το 2-3%! Στα μονοήμερα, η πλειοψηφία ήταν Βρετανοί, αλλά από το 2007 οι Σκανδιναυοί είναι περίπου οι μισοί πελάτες, ενώ δεν λείπουν οι γερμανόφωνοι. Οι Ιταλοί δεν το προτιμούν.

 

Ο κ. Γεωργιλάς και η κ. Walser διαπιστώνουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ζήτηση αυξάνεται περίπου 30% κατ έτος! Το 2006, τα άτομα που συμμετείχαν στις εκδρομές της Εταιρείας ήταν περίπου 300, το 2007 ήταν 400 και το τρέχον έτος, τα πράγματα δείχνουν περαιτέρω αύξηση, και, μάλιστα, στα πολυήμερα! Το ποσοστό, βεβαίως, αυτών που συμμετέχουν στα πολυήμερα είναι μικρό, δεν είναι παραπάνω από 20-25 άτομα την χρονιά ,αλλά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παραπάνω από τρία έως πέντε πολυήμερα το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνατότητες περαιτέρω αύξησης είναι μικρές στις παρούσες συνθήκες. Ειδικώς, γι αυτά τα «πακέτα» των 8-9 ημερών, εντυπωσιάζει το φαινόμενο των «επαναλαμβανόμενων επισκεπτών».

 

«Ήδη, οι κρατήσεις για τα φετινά πολυήμερα, είναι περίπου δεκαπέντε άτομα, τα οποία  μας είχαν επισκεφθεί πέρυσι και πρόπερσι!» μας ανάφερε ο κ. Γεωργιλάς.

 

Από τους Κεφαλονίτες, τέλος, οι «συνέταιροι»,  παράπονα δεν έχουν , δεν έννοιωσαν να υπάρχουν ανταγωνιστικές διαθέσεις, με πολλούς, μάλιστα, αναπτύσσουν συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος.

 

Ο κ. Γεωργιλάς, ολοκληρώνοντας την επικοινωνία μας, σημείωσε την έντονη επιθυμία και των δυο τους να συμβάλλουν σε εθελοντική βάση, στον ελεύθερο χρόνο τους, σε συνεννόηση με τους Δήμους και την Νομαρχία  στον καθαρισμό των μη οργανωμένων παραλιών! ( Αξιοποιείστε τους!)