ΟΙ «ΚΡΥΦΕΣ ΧΑΡΕΣ» ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ!
Η αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων Δάφνης και Μυρσίνης των Ιονίων νήσων(Κεφαλονιάς -Λευκάδας -Ζακύνθου) αποτέλεσε το αντικείμενο έρευνας στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων και στο Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του Τ.Ε.Ι. Ιονίων νήσων. Τα δυο τμήματα παρουσίασαν τα πορίσματα τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:15 στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ.
Όσον αφορά την αντιοξειδωτική δράση( που συγκρίνεται με εκείνη του καφέ), η δάφνη αποδείχτηκε σημαντικά ικανότερη από την μυρσίνη, ενώ παρατηρήθηκε ότι η δράση του αιθέριου ελαίου από την Ζάκυνθο ήταν αξιοσημείωτα ισχυρότερη από εκείνη της Λευκάδας και της Κεφαλονιάς. Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται στο eucalyptol το οποίο συναντάται σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες στο Ζακυνθινό αιθέριο έλαιο-αλλά απαιτείται, φυσικά, πρόσθετη έρευνα προκειμένου να διευκρινιστούν οι αιτίες.
Όσον αφορά την αντιμικροβιακή δράση, η μελέτη κατέδειξε ότι και τα δυο αιθέρια έλαια παρουσιάζουν παρόμοια(αξιόλογη) αντιμικροβιακή δράση ανεξάρτητα από την ομάδα των εξεταζόμενων μικροοργανισμών( με μια και μόνη εξαίρεση), αλλά και ανεξάρτητα από το νησί προέλευσης.
Οι ερευνητές θεωρούν εφικτή την εμπορική αξιοποίηση των δυο φυτών στην κοσμετολογία, φαρμακευτική, αλλά και στα τρόφιμα παρά το ότι: α)Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες β) Το θυμάρι εμφανίζει σε υπέρτερο βαθμό αντιοξειδωτιές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και γ) η σχέση πρώτης ύλης και παραγόμενου ελαίου είναι πολύ κοντά στον γενικό μέσο όρο. Οι ερευνητές εστιάζουν το εμπορικό ενδιαφέρον για τα αιθέρια έλαια της Δάφνης και της Μυρσίνης, κυρίως, στη δυνατότητα που υπάρχει στη δημιουργία «νέων τροφίμων» με ενισχυμένες αντιοξειδωτικές δυνατότητες