«ΠΕΣΑΜΕ» ΣΤΗΝ 83η ΘΕΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ! 

            «ΠΕΣΑΜΕ» ΣΤΗΝ 83η ΘΕΣΗ!

 

Όσον αφορά την(ολική) ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατρακύλησε την χρονιά 2009-10 δώδεκα θέσεις(!) στη σχετική λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και καταλαμβάνει πια την 83η θέση μεταξύ 139 κρατών! Στους ειδικότερους δείκτες σημειώνουμε:

 

·          Στην 123Η θέση στην μακροοικονομική σταθερότητα(από 105η)

 

·          Στην 125η θέση στην αγορά εργασίας(ήταν στην 116η)

 

·          Στην 79η θέση στην καινοτομία(από 65η)

 

·          Στην 84η στους θεσμούς(από70η)

 

·          Στην 94η στην αγορά αγαθών(ήταν 75η)

 

·          Στην 74η στη λειτουργία επιχειρήσεων(ήταν στην 66η)

 

·          Στην 93η στη χρηματαγορά( ήταν στην 83η)

 

 

Αυτό ήταν, δυστυχώς, το αποτέλεσμα της μεγάλης «ελληνικής κρίσης».Στην Ευρώπη των «27» είμαστε πια τελευταίοι και καταϊδρωμένοι! Η χώρα μας αποδεικνύεται λιγότερο φιλόξενη για τις επιχειρήσεις ακόμη και από χώρες όπως η Ναμίμπια, η Ρουάντα, το Ελ Σαλβαδόρ,  η Μποτσουάνα !

 

Είναι φανερό ότι η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτέλεσε την κύρια αιτία για την πτώση σε συνδυασμό με την κακή λειτουργία των θεσμών και την χαμηλά αποδοτικότητα των αγορών. Σημαντικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία αποτελούν, επίσης, η διαφθορά, οι ανελαστικές εργασιακές σχέσεις και η γραφειοκρατία. Θετική μνεία γίνεται, πάντως, από τους συντάκτες της έκθεση για το εργατικό δυναμικό, το οποίο χαρακτηρίζεται  «καλά καταρτισμένο» και «ανοικτό στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας».