ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! 

 

ceb1ceb3cf81cf8ccf84ceb5cf824_05

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Doing Business 2013) , η Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο βελτίωσε το επιχειρηματικό της περιβάλλον και ανέβηκε 22(!) θέσεις μεταξύ των 185 χωρών που αξιολογούνται στην έκθεση, κατατασσόμενη στην 78η θέση! Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα ήταν η 8η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα,  ενώ την πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών ως προς τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Σιγκαπούρη και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και η Δανία.

Αναλυτικότερα:  Όσον αφορά την ίδρυση μίας επιχείρησης (η Ελλάδα βρίσκεται στην 146η θέση), την προστασία επενδυτών (117η θέση ), τη λήψη πιστώσεων (83η θέση), την καταγραφή της περιουσίας (83η θέση), το εξωτερικό εμπόριο (62η θέση), την ηλεκτροδότηση (59η θέση), την πληρωμή φόρων (56η θέση),  την εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν (56η θέση) και την χορήγηση κατασκευαστικής άδειας (31η θέση).

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι επιχειρήσεις απασχολούνται κατά μέσο όρο 202 ώρες ετησίως για την πληρωμή φόρων, με το συνολικό φορολογικό συντελεστή να φθάνει στο 44,6% των κερδών τους. Για τις εξαγωγές, οι επιχειρήσεις χρειάζονται 5 διαδικασίες και 19 ημέρες, ενώ για τις εισαγωγές 6 διαδικασίες και 5 ημέρες. Η εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν διαρκεί 2 χρόνια.

Για την έναρξη μίας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτούνται 11 διαδικασίες και 11 ημέρες, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 20,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος (25.030 δολάρια) ,ενώ για τη λήψη μίας κατασκευαστικής άδειας απαιτούνται 15 διαδικασίες και 89 ημέρες, με το κόστος να φθάνει το 27,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος.